Vianočné recepty na západnom Slovensku

Vianoce patria bezpochyby k najkrajším sviatkom v roku. Ako doba napreduje, veľa tradičných zvykov sa pomaly vytráca a to aj z našich štedrovečerných stolov. Nahrádzajú ich novšie recepty, ktoré sú zdravšie. Ak budete vianočné sviatky tráviť na západnom konci našej krajiny, možno vás niektoré jedlá prekvapia.

Foto: Shutterstock


Oblátky

Ako u väčšiny domácností na celom Slovensku sa začína Boží hod štedrovečernou oblátkou. Ale rozdiely nájdeme už v spôsobe jej konzumácii. Niektoré domácnosti ich jedia s medom, iné s cesnakom, alebo úplne čisté.

Biela polievka či žiadna?

Po oblátke nasledovala polievka a s ňou taktiež veľké rozdiely. Ponuka tu bola naozaj neskutočne pestrá. Najčastejšie sa na tanieroch objavila šošovicová polievka na kyslo so sušenými slivkami. Vídať bolo aj typickú kapustnicu s hubami, s mäsom, či bez mäsa, ale aj so slivkami alebo so smotanou. Avšak častejšie to bola rybacia polievka s koreňovou zeleninou, do ktorej sa zavarili krupicové halušky. Tento zvyk pochádza ešte zo starých čias, keď rodiny chceli spotrebovať celého kapra a tak si spravili z neho aj chutný rybací vývar. Na západnom Slovensku pripravujú aj hríbovú, hrachovú či rybaciu polievku. Stretneme sa aj s netradičnou hŕstkovou polievkou, ktorá sa pripravuje z fazule, hrachu a šošovice. V regióne okolo Prievidze na stole nechýbala navyše pôstna, biela polievka. Tá sa pripravuje iba z prevareného mlieka so soľou a koreninami, do ktorej sa pridajú uvarené rezance. Existujú aj sladké verzie. Niektoré rodiny polievku vynechávajú úplne.

Kapor na modro a šusterica

Ako na celom Slovensku, sa ako druhý podáva typická ryba, na viacero spôsobov s majonézovým šalátom. Niekde chystajú namiesto majonézového šalátu, zemiakovo – cibuľový a v okolí Bratislavy ako príloha aj opekané zemiaky. V oblasti okolo Púchova sa napríklad nepripravujú len vyprážané ryby, ale aj kapor na modro. Ten sa nechá počas noci namočený v mlieku a potom sa dusí na masle spolu s pretlačeným cesnakom. Kaša bývala tiež základom večere. Cícerová kaša bola na stoloch v Cerovej a šusterica - fazuľa zmiešaná s kyslou kapustou zas nechýbala na stole v Nimnici.

Ježiškova kašička a pupáky

Z Púchova pochádzajú aj dva netradičné vianočné dezerty. Na štedrovečernom stole nesmela chýbať klasická krupicová kaša s maslom a škoricou. Namiesto opekancov sa varili nakrájané rožky v mlieku, posypané cukrom, makom a zaliate maslom.

Calta, báleš, chrampapula

Častým koláčom na západnom Slovensku bola calta. Niektoré gazdinky ju plietli ako vianočku, iné ju vyliali na plech alebo z nej robili bochníky. Zvláštnosťou bolo, že ženy ju jedávali s maslom a džemom, prípadne s medom a muži zas s klobásou či údeným mäsom. Okrem koláčov nechýbal na stole obradný chlieb – báleš. Posypal sa šípkami, cesnakom, makom, obilím či petržlenovou vňaťou. Na Myjave sa pripíjalo chrampapulou – slivovicou s cukrom, ktorú v miske zapálili.

A ešte jedna zaujímavosť zo Selíc – gazdiné počas Vianoc vraj nahé skákali z okna a utekali potrieť kravy zelinkami nazbieranými v júni počas svätojánskej noci.

AMI MÉG ÉRDEKELHET