Štefan Svitko na Dakare 2024: po 6. etape v prvej desiatke

Štefan Svitko, slovenský motocyklový pretekár, sa zúčastňuje svojej už 15. Rely Dakar.

Foto: MCH Photo

Števo zažil v rámci svojej prípravy pred Dakarom niekoľko nečakaných komplikácií, vrátane ochorenia, ktoré ho postihlo krátko pred štartom. Napriek tomu mal ambíciu dotrénovať si v Tatrách, ale nakoniec mu zdravotné problémy nedovolili. V Dubaji sa Štefan trénoval dvakrát, najmä na piesočných dunách, aby sa čo najlepšie pripravil na terén, ktorý ho čaká na Dakare.

Foto: MCH Photo

Štefan Svitko si pre Dakar 2024 vybral nový tím, ktorý tvorí Rasťo Kokavec a Ladislav Murinec. Rasťo bude nielen jazdiť, ale aj zabezpečovať technickú stránku tímu a stará sa o médiá. Ladislav je dlhoročným kamarátom a mechanikom Štefana. Obe tieto voľby boli premyslené a Štefan verí, že s týmto tímom bude úspešný.

Aj keď Štefanov nový tím nemá skúsenosti s Dakarom, verí, že sa rýchlo adaptujú a začnú úspešne spolupracovať. Je presvedčený, že tímová pohoda je kľúčová pre úspech na Dakare a verí vo svojich kolegov.

Ako sa darí Števovi na Dakare 2024

Foto: MCH Photo

Dakar 2024 prináša niekoľko zmien, vrátane dlhších a náročnejších etáp. Organizátori pripravili aj nové pravidlá pre maratónsku etapu, kde jazdci budú musieť prejsť niekoľkými bivakmi a budú mať stanovený čas na ukončenie etapy.

Štefan štartoval z piateho miesta a v navigačne ťažkej etape sa hneď na 12. kilometri stratil, no túto stratu stiahol a skončil 25.

Druhá etapa s dĺžkou 460 km bola kamenistá a rýchla, na 30. kilometri Števo dobehol pretekára pred ním, no kamienky na trati mu znemožnili ho sledovať a posledných 100 km musel sám navigovať. Napriek malému pádu a malým navigačným problémom skončil na 11. mieste.

Tretia etapa v sebe mala všetko: rýchle aj pomalé sekcie, aj kamene, z ktorých jeden na 50. kilometri Števo trafil. V dôsledku toho sa mu ohlo zadný kotúč, čo spôsobovalo problémy s brzdením. Počas tankovania zistil, že mu odtrhlo aj dve skrutky, čím musel zadnú brzdu po zvyšných 300 km šetriť.

Foto: MCH Photo

Na maratónskej štvrtej etape dobehol Števo čilského jazdca Quintanilu, no ten spravil navigačnú chybu. A keďže je ťažké v závese za niekým sledovať aj navigáciu aj trať, Števo ho nasledoval a kým sa našli, dobehlo ich 5-6 jazdcov. Po prvých štyroch etapách je tak Štefan Svitko v prvej desiatke, na 8. mieste.

48-hodinové chrono – ako na starom dobrom Dakare

Foto: MCH Photo

Vo štvrtok a v piatok sa pretekári stretli s nezvyčajnou etapou s názvom "48 hours chrono", ktorá bola tak dlhá, že ju museli rozdeliť do dvoch dní. Táto etapa ich zaviedla do nekonečných dunách v jednej z najväčších púští sveta, Ar-Rub' al-Chálí.

Foto: MCH Photo

Táto mimoriadne dlhá etapa merala pre motocykle 626 km. V dunách sa však Štefan Svitko ukázal s veľkým prehľadom, minimalizoval navigačné chyby a udržoval krok s najlepšími jazdcami. Po prvom dni sa dostal do skupiny jedenástich súperov, ktorí boli najďalej, a strávil noc v tábore po prejdení 513 kilometrov. Tieto podmienky pripomínali začiatok Rely Dakar, kedy sa jazdci museli vysporiadať s minimálnym vybavením a byť pripravení stráviť noc v púšti bez pomoci.

Foto: MCH Photo

V piatok mal Štefan Svitko ešte dokončiť 113 km, čo zvládol rýchlo, a už okolo obeda bol v bivaku. V 6. etape obsadil 8. miesto a v celkovom poradí sa posunul z 14. miesta na deviate. Pred ním už sú len továrenskí jazdci, ale boj o prvú desiatku v kategórii motocyklov na Dakare 2024 zostáva veľmi napínavý.

Držte paľce!

Sledujte aj naše profily na sociálnych sieťach, aby ste neprišli o žiadne novinky:

Pod menom Drive Slovensko nás nájdete na TikToku, Instagrame, YouTube aj Facebooku.

AMI MÉG ÉRDEKELHET