Horským bicyklom po hrebeni Malých Karpát

Dňa 4. mája uplynie 105 rokov, odkedy tragicky zahynula jedna z najvýznamnejších osobností našich dejín: Milan Rastislav Štefánik. Rovnakú vzdialenosť má aj cyklotrasa, ktorá vás z hlavného mesta dovedie po horskom chrbte Malých Karpát až k jeho mohyle v Brezovej pod Bradlom.

Foto: Bratislavskykraj.sk

Či už sa rozhodnete vzdať symbolickú úctu M. R. Štefánikovi, alebo hľadáte prvú poriadnu jarnú bajkovačku, Štefánikova cyklomagistrála je to pravé pre vás. Spája Kamzík v Bratislave s rodnou obcou Štefánika, Košariská. Čakajú vás výhľady, jazda cez tri kraje a rôzne terény, ale aj krajina.

Štefánikova cyklomagistrála

Foto: Bratislavskykraj.sk

Cyklomagistrála je označená červenou farbou a číslom 47. Vydať sa môžete ktorýmkoľvek smerom, no počítajte s nutnosťou dopraviť sa na miesto, odkiaľ ste vyrazili. Najlepšou radou tu je využiť verejnú dopravu. V Bratislave je Kamzík neďaleko hlavnej železničnej stanice a z Košarísk to máte ešte asi 25 kilometrov na stanicu do Piešťan. Tieto dve mestá spájajú časté vlakové spoje. Počítajte s lesnými cestami a chodníkmi i asfaltom nižšej kvality, čiže na tento výlet je horský bicykel ako stvorený. Zároveň sa budete presúvať po hrebeni západného konca Karpát. Malé Karpaty vás potrápia s takmer 3 000 výškovými metrami, no odmenia nádhernými výhľadmi.

Čo vidieť po ceste

Foto: Bratislavskykraj.sk

Sto kilometrov s trojkilometrovým prevýšením dá zabrať, a tak si určite urobíte po ceste niekoľko prestávok. A skutočne sa máte kde zastaviť. Okolo Bieleho Kríža pri Kamzíku nájdete množstvo trailov, no vychutnáte si ich, iba ak pôjdete smerom zo severu. Ďalej na sever prejdete Pezinskú Babu a oddýchnuť si môžete na odpočívadle Čermák. Pri lokalite Skalka prejdete popri obore a pokračujete k sedlu Uhliská až k zrúcanine hradu Ostrý Kameň. Zásoby doplníte v obci Buková a pokračujete po malebných kopaniciach a ďalšej zvernici pri obci Dolná Raková. Ani si neuvedomíte, že kus cesty potom pôjdete po bývalej lesnej železničke a prídete do doliny Dvoly a k pamätníkom SNP. A potom už vás čaká záver – rodná obec M. R. Štefánika, od ktorej je jeho mohyla vzdialená ešte asi 8 kilometrov.

Jednodňovka či víkendovka?

Foto: Bratislavskykraj.sk

Určite vám napadlo, či sa táto trasa dá zvládnuť za jeden deň. Dá, no musíte mať slušnú kondičku. Viac si to však užijete, ak so sebou zoberiete kempingovú výbavu a urobíte z toho víkendový výlet. Môžete sa aj poobzerať po ubytovaniach v okolitých obciach, no bude to vyžadovať zísť na konci dňa z trasy. Ak kempujete, skúste si naplánovať zastávku pri vodnej nádrži Buková, kde nájdete v lete otvorené aj bufety. Vhodné je tiež stanovať na Čermákovej lúke, čo je oficiálne táborisko a má aj prameň pitnej vody. No keď sa už oteplí z nestáleho počasia, v máji a júni a nebude ešte letný úpek, je táto cyklotrasa ideálna na prvý poriadny cyklovýlet tohto roku.

AMI MÉG ÉRDEKELHET