Amit egy stewardesstől elvárhatsz, és amit nem...

Ki szedje fel a popcornt? Takarító nincs?

Stewi
Fotó: Shutterstock

A légiutas-kísérő a stewardessek szerint nem inas vagy szolgáló: megvannak a saját feladatai és munkaköre, amibe valami beletartozik, valami pedig nem. Nézzük, mi a feladatuk a Huffington Post gyűjtése szerint.

Miért érdekes és aktuális, hogy milyen feladatai vannak egy stewardessnek? Néhány napja nagy port kavart egy felháborodott apuka tweetje, amelyben azt ecsetelte, hogy a United Airlines légiutas-kísérője megkérte a repülős utazás végén a 22 hetes terhes feleségét, hogy a gyerekük által szétszórt popcornt szedje fel a földről. A kommentelők egy része nem értette a felháborodást, hiszen a takarítás nem a légiutas-kísérők feladata, a hozzászólok másik fele pedig egyetértett a szülővel. Bár már eltűnt a Twitterről a bejegyzés, ez volt apuka posztja:

The flight attendant @united just made my 22 week pregnant wife traveling with a 5 year old and 2 year old get on her hands and knees to pick up the popcorn mess by my youngest daughter. Are you kidding me?!?! pic.twitter.com/vLYyLyJC54— Anthony Bass (@AnthonyBass52) April 16, 2023

Az ügy kapcsán pedig a Huffington Post utánajárt, pontosan mi is a dolga a légiutas-kísérőknek a repülőkön, és kiderült, hogy rengeteg tévhit él arról, mit kötelesek megcsinálni, és mi az, ami az utas feladata onnantól, hogy belép az utastérbe egészen addig, amíg elhagyja azt. Az utasok bosszantó kérései, kérdései és elvárásai a stewardessek szerint a következők.

1. Csomag a fej fölé

Az egyik legnagyobb tévhit a stewardessek munkakörével kapcsolatban, hogy nekik kell feltenniük a poggyászokat a fej fölötti csomagtartóba. Előfordul, hogy segítenek helyet csinálni a már felrakott kis bőröndöknek, vagy lecsukni a csomagtartó ajtaját, de alapvetően nem segíthetnek felemelni a nehéz csomagokat. Hogy miért? Arra az esetre nincs biztosításuk a légiutas-kísérőknek, ha a csomagok emelgetése közben megsérülnek, mivel az csak a repülős utazás idejére szól (mármint az USA-ban),

Fotó: Shutterstock

2. Miért késik??!

A repülős utazás velejárója a késés. Előfordul, hogy nem is kicsit, hanem órákat tolódnak a járatok, ettől pedig pattanásig feszülnek az utasok idegei. Előfordul, hogy egy több órás késlekedés alatt a legénység elmegy ebédelni, vacsorázni a repülőtéren, az utasok pedig lerohanják őket, hogy mégis miért késik a járat, és miért nem tesznek ellene semmit. Nem tudnak ebben segíteni, ők is csak elszenvedői a késéseknek, a rossz időjárási körülményeknek.

3. Pincér, hozzon egy 2017-es cabernet sauvignon-t!

Nem, nem tudnak minden igényt kiszolgálni, és az ételek, italok mennyisége is korlátozott. Sok utas természetesnek veszi, hogy repetázhat, válogathat és ha éhes marad, akkor megeheti mások adagjait. A légiutas-kísérők viszont annyiból gazdálkodnak, amennyit a repülőtéri catering cégtől kapnak. Hosszú repülőjáratokon van természetesen meleg étel és sok repülőtársaságnál lehet még kérni snacket, mogyorót, sós perecet az étkezések között, de azért ez sem jár korlátlanul.

4. Étel, ital felmelegítése

Tévhit, hogy a repülőn van mikrohullámú sütő. A stewardessek nem tudnak hozott meleg ételt vagy babatápszerhez vizet forralni a repülőgép fedélzetén. A repülős utazás előtt erre mindenkinek előre fel kell készülnie.

5. Segíteni a csatlakozás elérésében

Bár a légiutas-kísérők semmit nem tudnak tenni, hogy időben elérjük a csatlakozást a következő repülőtéren, de szerencsére a repülőterek és légitársaságok rendszerei össze vannak kötve, így tudják az induló járatot irányítók, hogy várniuk kell. A légitársaságoknál egy egész csapat figyeli a járatok késését és csatlakozását, és utasítják a csatlakozó járatokat, hogy még egy ideig hagyják nyitva a kapukat a késő utasoknak, ha a menetrend lehetővé teszi.

Fotó: Shutterstock

6. Az időjárást megjósolni

Több stewardess panaszkodik, hogy az utasok azt hiszik, közvetlen kapcsolatuk van az anyatermészettel, amikor rossz idő miatt késik a járat, törlik, vagy máshol kell landolniuk. Kérdezgetik, mikor áll el a jégeső, zápor vagy a szélvihar, de a légiutas-kísérők ezt ugyanúgy nem tudják, mint az utasok, és többnyire a pilóták is csak kicsit látnak előre a radaroknak köszönhetően.

7. Az eltűnt tárgyak megkeresése a szemétben

Gyakran vesznek el fontos és kevésbé lényeges tárgyak a repülőgépeken. Az apró tárgyakat persze sokkal nehezebb megtalálni, mondjuk egy vezeték nélküli fülhallgató fél párját, egy ékszert vagy egy baba cumiját. Sok utas elvárja, hogy a légiutas-kísérők túrják át a szemetet a számukra fontos holmikért, amikor nekik már a következő repülős utazásukra kellene készülniük, vagy hazamennének pihenni.

8. Mindig mosolygósnak lenni

A stewardesseknek is vannak rossz napjai, egészségügyi gondjai, magánéleti problémái, vagy munkahelyi nehézségei, így ők sem mindig 100%-osan boldogok és kiegyensúlyozottak. De az is lehet, hogy a légiutas-kísérőnk nagyon kimerült, mert 15 órája dolgozik folyamatosan pár perc alvással a háta mögött. Hosszú, tengerentúli járatokon nem ritka, hogy a stewardessek 30 órát vannak szolgálatban, ami azt jelenti, hogy egy kis pihenést (alszanak 3-4 órát a repülőn) leszámítva folyamatosan aktívak, segítenek, felszolgálnak, és közben még a jetlaggel is meg kell küzdeniük; tehát az energiájuk fogy, és nem mindig vannak a topon.

Forrás: Huffington Post

AMI MÉG ÉRDEKELHET