Suchý február: zapojte sa do mesiaca bez alkoholu

Ideálne pre zdravie je nepiť vôbec, ale táto iniciatíva k tomu vyzýva aspoň na mesiac.

Foto: Shutterstock

Suchý február je iniciatíva, ktorá vyzýva ľudí, aby sa počas februára vyhýbali alkoholu. Táto kampaň sa stala populárnou po celom svete ako Dry February. Prečo by sme mali uvažovať o tom, že sa zapojíte aj vy?

Prečo je alkohol metla ľudstva

Vzdanie sa alkoholu na jeden mesiac so sebou prináša množstvo výhod. Určite viete, že konzumácia alkoholu je škodlivá pre naše zdravie. Dlhodobo a vo veľkom ničí životy aj iných. A aj keď si len doprajete občas nejaký ten pohárik, suchý február poskytuje skvelú príležitosť na detoxikáciu tela po pití alkoholu počas vianočných a novoročných sviatkov.

Foto: Unsplash / Gregory Pappas

Ďalšou výhodou sú ušetrené peniaze. Alkohol nie je najlacnejší. Bez alkoholu kupovaného domov či v bare znížite výdavky a ušetríte peniaze – a môžete viac cestovať. Alkohol však okrem iného vážne narúša spánok a výsledkom je nepokojná noc. Vymazáva najmä takzvanú REM fázu spánku, kedy sa nám ukladajú myšlienky a odpočíva myseľ. Zaspíte teda rýchlo, ale nespíte kvalitne a už po málo alkohole sa nad ránom budíte. Výsledkom je horšia nálada a emočná vyrovnanosť, všetko vás rozhodí, niekto môže dokonca dostať úzkosť, alebo depresiu. Bez alkoholu sa budete cítiť sviežo a plní energie.

Znížte riziko rakoviny

Pitie akéhokoľvek druhu alkoholu zvyšuje riziko až deviatich typov rakoviny vrátane rakoviny hlavy, krku, prsníka, pažeráka, žalúdka, pankreasu, hrubého čreva a pečene. V posledných rokoch narástlo množstvo nových prípadov rakoviny spôsobených pitím alkoholu. Suchý február poskytuje čas na zváženie vlastného vzťahu k alkoholu a jeho účinkom na náš život a zdravie. Naozaj potrebujeme ten pohárik, keď prídeme večer domov z práce? Skúsme si namiesto toho spraviť spoločnú rodinnú večeru, prečítať si dobrú knihu, alebo si dopriať horúci relaxačný kúpeľ.

Foto: Unsplash / CHI CHEN

A ak vám chýba niečo na popíjanie do ruky, je dokázané, že väčšina ľudí od poobedia zanedbáva svoj pitný režim. Nakúpte si teda bylinkové čaje (čierny a zelený si pre povzbudivé účinky nechajte na ráno a deň) a s poriadnym pohárom teplého čaju sa zohrejte aj v chladných dňoch posledného mesiaca zimy.

Buďte pre druhých inšpiráciou

Vyhýbanie sa alkoholu počas februára môže prispieť k inšpirovaniu ľudí vo vašom okolí. Koľkí z vás sa snažia po Vianociach schudnúť? Alkohol obsahuje veľa prázdnych kalórií a tak bez neho pôjdu kilá dole ľahšie a rýchlejšie. Tiež budete mať viac energie na cvičenie, čo môže viesť k celkovému zlepšeniu kondície a väčšiemu pocitu pohody. Nehovoriac o tom, že ak máte doma deti, registrujú pohárik tu či tam a keď uvidia vaše odhodlanie, tiež v neskoršom veku odolajú tomuto zradnému zlozvyku ľahšie.

Vyskúšajte nealko drinky

Foto: Unsplash / Jay Gajjar

Suchý február je skvelý koncept, no ľudia by mali v tejto výzve, alebo aspoň v obmedzení alkoholu, pokračovať po celý rok. Ak je potrebné ho konzumovať, tak potom bezpečne a s mierou. V lete sa teda odporúča prechod na mocktaily (nealkoholický koktaily), čo je skvelý spôsob, ako pokračovať v zábave a zároveň sa vyhnúť pitiu alkoholu. Pečeň potrebuje prestávky, aby sa zotavila a pokračovala vo svojich najdôležitejších funkciách. Keď ju nebudete zaťažovať, určite sa vám poďakuje na celkovom zdraví.

Sledujte aj naše profily na sociálnych sieťach, aby ste neprišli o žiadne novinky:

Pod menom Drive Slovensko nás nájdete na TikToku, Instagrame, YouTube aj Facebooku.

AMI MÉG ÉRDEKELHET