Svetový deň vody: prečo je osveta dôležitá

Všetci vieme, že voda je jedným z najcennejších zdrojov planéty. Je stavebným kameňom života. Aj keď žijeme v krajine, kde považujeme pitnú vodu z kohútika za samozrejmosť, nie všetci majú to šťastie. Mnoho krajín nemá prístup k čistej a bezpečnej pitnej vode. Aj preto je dôležité vodou šetriť. Svetový deň vody sa každoročne koná 22. marca a pripomína podporu zodpovedného využívania vody a prístupu k zdravotnej vyhovujúcej vode pre každého.

Foto: Shutterstock


Čo je Svetový deň vody?

Foto: unsplash

Od roku 1993 sa Svetový deň vody každoročne snaží zvyšovať povedomie a inšpiruje k opatreniam na riešenie krízy v oblasti vody a hygieny. Prijímajú sa opatrenia na riešenie globálnej vodnej krízy, pretože až 2,2 miliardy ľudí, žijúci na našej planéte, nemá prístup k pitnej vode. Cieľom Svetového dňa vody, ktorý vytvorila Organizácia spojených národov v koordinácii s organizáciou UN-Water, je priniesť pomoc ľuďom, ktorí ju skutočne potrebujú.

Osveta vody

Foto: Pixabay

Osveta o vode je veľmi potrebná, pretože postihuje milióny ľudí, ktorí nemajú dostupnú pitnú vodu. Pitie kontaminovanej vody môže viesť k množstvu život ohrozujúcich chorôb, ako sú hnačky či cholera. Ročne zomiera 1,4 milióna ľudí a 74 miliónom skrátia život choroby súvisiace s nevhodnou vodou, sanitáciou a hygienou. Celosvetovo nie je bezpečne čistených 44 percent odpadových vôd z domácností. Tento problém sa netýka len ľudí, ale aj zvierat. V dôsledku znečistenia vody každoročne uhynie nespočetné množstvo zvierat. Znečistenie našej planéty, množstvo odpadu, presakovanie chemikálií do podzemných vôd, to všetko je toxické pre zvieratá, ktoré sú od vody závislé. Predpokladá sa, že celosvetový dopyt po vode sa do roku 2050 zvýši o 55 percent.

Oslávte svetový deň vody pomocou

Foto: Pixabay

Voda sa radí k pokladom Slovenska. Určite aj vy radi navštevujete počas leta niektorú z vodných nádrží, priehrad či jazier. Vonku sa otepľuje a ani sa nenazdáme a príde leto. Určite nechcete, aby sa blízko vás povaľovali odpadky. Zavolajte si pár priateľov, nakúpte vrecia na odpad, rukavice či kliešte na zbieranie odpadu a spravte niečo dobré pre našu planétu. Vyberte sa do prírody a vyčistite okolie vašich jazier či potokov. Keďže voda ovplyvňuje nás všetkých, potrebujeme, aby každý začal konať. Najlepšie je začať od nás a učiť hospodáreniu s vodou aj naše deti. A za odmenu ich zoberte na výlet.

Okrem tých notoricky známych skúste na strednom Slovensku tajch Klinger, Veľké Richnavské jazero, Vindšachtské jazero, Hodrušské jazero, vodnú nádrž Krpáčovo alebo Prusy či Počúvadlianske jazero. Kto by stále chcel tvrdiť, že na východe nič nie je, navštívte jazero Izra, Morské oko, Palcmanskú Mašu, nádrž Sigord, travertínové jazierko Kráter, Jezerské alebo Čanianske jazerá. Obyvatelia západného Slovenska môžu vyskúšať Jakubovské rybníky, vodnú nádrž Lipovina alebo Nosice, jazero Miloslavka, Horná Streda či Lívia.

AMI MÉG ÉRDEKELHET