Kenyában jártunk – 3. rész: Amboseli Nemzeti Park – az óriások földje

A Kenya szívében található ékszerdoboz, az Amboseli Nemzeti Park a fekete kontinens vadregényes tájainak egyik legkülönlegesebb, valóban egyedülálló területe. A világ minden pontjáról érkeznek ide turisták, akiket elbűvöl az állatvilág elképesztő változatossága és a lélegzetelállító táj. A park hátteréül a Kilimandzsáró, Afrika legmagasabb hegycsúcsa szolgál, amely egyetlen hűtőmágnesről vagy fotóról sem hiányozhat.

Fotó: Drive Magazine

Az Amboseli elnevezés egy maszáj kifejezésből származik, amely „sós por”-t jelent. Kenyai utunk során elsősorban a nagy elefántcsordák miatt tettünk kitérőt ebbe a nemzeti parkba. De sokak nagy örömére itt lehetőség nyílik a vadállatok öt teljesen különböző természetes élőhelyét is megfigyelni, az Amboseli-tó kiszáradt medrétől kezdve a lápok kénes vizein és a szavannákon át egészen az erdőkig. Tarts velünk és tapasztald meg az érintetlen afrikai vadvilágot, amely 1991-től az UNESCO világörökségi listájára is felkerült.

Ez is érdekelhet: Kenyában jártunk – 1. rész: szafari Masai Marában

Kilimandzsáró

Fotó: Drive Magazine

Az Amboseli nem véletlenül számít Kenya második leglátogatottabb nemzeti parkjának a Masai Mara után: innen ugyanis gyönyörű kilátás nyílik Afrika legmagasabb hegycsúcsára, a Kilimandzsáróra. Mi sajnos nem láthattuk teljes szépségében a köd miatt, de napos időben fantasztikus látványt nyújt. A parkban végtelen szavannák és festői mocsarak váltják egymást – és persze akármerre nézünk, ott a domináns hegycsúcs a maga több mint 6000 méteres magasságával.

Elefántcsordák

Fotó: Drive Magazine

Az Amboseli hatalmas számú elefántcsordáiról is híres, szinte minden lépésben találkozhatunk velük. Olyan közel sétáltak az utakhoz, hogy elég lett volna kinyújtani a karunkat, hogy megsimogathassuk őket. Láthattuk amint moszatokat falatoznak a tavakban, vagy épp bolondoznak és port fújnak egymásra.

Ez is érdekelhet: Kenyában jártunk – 2. rész: A flamingók paradicsoma, a Nakuru Nemzeti Park

A nagy ötös

Fotó: Drive Magazine

Az ún. nagy ötösről már írtunk előző cikkünkben – az Amboseli számos más, ámulatra méltó állatfajnak is otthona. A nagy ötösből csak az orrszarvú hiányzik, amelyet ezen a területen kiirtottak a múltban. Élnek itt viszont oroszlánok, gepárdok, gnúk, antilopok, zebrák, hiénák, zsiráfok, vízilovak és sok értékes madárfaj is, a flamingó- és a pelikánrajokról nem is beszélve. A helyi mocsarak éles kontrasztban állnak a száraz szavannával és a háttérben húzódó hegyekkel.

Mikor éri meg a leginkább a parkba utazni?

Fotó: Drive Magazine

A park ugyan egész évben nyitva tart, az utazást mégis tanácsos inkább a szárazabb időszakokban, azaz júniustól októberig vagy januártól februárig tervezni. Ilyenkor általában napos az idő, a növényzet pedig kevésbé sűrű, így az állatok sem tudnak annyira elbújni. Többnyire a vízfelületek környékén tanyáznak, ahol nagy számban láthatjuk őket. Az egyetlen hátrány, hogy ilyenkor turistából is jóval több van Amboseliben. Vagyis azzal számolni kell, hogy ha például egy oroszlánfalka tagjai hemperegnek valahol jóllakottan, hirtelen csomó jármű jelenik meg a közelükben és folyamatosan kattognak a fényképezőgépek. A hőmérséklet az említett időszakokban 28°C körül mozog, reggel és este kicsit hűvösebb van. Mivel a helyi utak nem a legjobb minőségűek, szárazság idején biztosabban járhatók.


AMI MÉG ÉRDEKELHET