5 különleges étel, amit hagyományosan szilveszterkor fogyasztanak

Újévi fogások Japántól Mexikóig.

Hajdinatészta egy tálban

A világ különböző tájain más és más ételek számítanak tradicionálisnak az óév lezárásakor – vannak köztük meglepően hétköznapiak és egészen szokatlanok is. A CNN összeállítása alapján mutatjuk a listát.

​Tamale, Mexikó

Fotó: Shutterstock

Tamale

A tamale, ez a hússal, sajttal és zöldségekkel töltött kukoricatészta banánlevélbe vagy kukoricahéjba csomagolva szinte minden különleges alkalom elmaradhatatlan étele Mexikóban. Az év vége különösen népszerű időszak a tradicionális közép-amerikai fogás elkészítésére.

A hagyomány szerint ilyenkor összegyűlnek a családok női tagjai, hogy több száz kis batyut készítsenek – mindenki a főzési folyamat egy-egy külön részéért felelős. A kész tamalékat a barátok, a családtagok és a szomszédok között osztogatják, és gyakran tálalják menudóval, egy hagyományos, pacalból és kukoricamáléból készült levessel együtt.

Ecetes hering, Lengyelország és Skandinávia

Fotó: Shutterstock

Ecetes hering

Lengyelország és Skandinávia bizonyos részein bőséges a haltermés, így rengetegen esznek ecetes heringet szilveszter éjjelén. A szokás hagyományosan jólétet és bőséget biztosít a következő évre.

A savanyított heringet legtöbbször tejszínes szószban vagy hagymával fogyasztják. Egy kifejezetten szilveszteri lengyel fogás, a Śledzie marynowane úgy készül, hogy az egész sós heringet 24 órára vízbe áztatják, majd hagymával, szegfűborssal, cukorral és ecettel együtt egy üvegbe rakják.

​Oliebollen, Hollandia

Fotó: Shutterstock

Oliebollen

Az oliebollen, magyarul „olajgolyók” nevű holland fánk a különleges ünnepi vacsorák, elsősorban a szilveszteri közös étkezések kihagyhatatlan része. A kis gombócok fánktésztából készülnek, és az olajban sütött édességben mindig van ribizli vagy mazsola is – és persze a porcukor sem maradhat le róla. Bár otthon is elég egyszerű elkészíteni, rengeteg árus kínálja az ünnepi időszakban a nagyobb városok utcáin.

​Szőlő, Spanyolország

Fotó: Shutterstock

Ünnepi szőlő

A „las doce uvas de la suerte”, vagyis „a szerencse tizenkét szőlőszeme” nevű szokás jegyében a spanyolok egy meglepő hagyományban vesznek részt: éjfélkor egy-egy szőlőszemet esznek az óraharang minden ütésekor. A tradíció a 20. század fordulóján kezdődött, állítólag az ország déli részének szőlőtermelői gondolták ki egy szokatlanul jó termést hozó évben. Azóta a hagyomány több spanyolajkú országban is elterjedt.

Szobatészta, Japán

Fotó: Shutterstock

Szobatészta

A japán családok hagyományosan hajdinatésztát (japánul szobát) esznek szilveszterkor, pontosan akkor, amikor éjfélt üt az óra – a tradíció egészen a 17. századig nyúlik vissza. A hosszú tészta a hosszú életet és a jólétet szimbolizálja, ezért méltó módja az elmúlt év elbúcsúztatásának és az új esztendő köszöntésének.

AMI MÉG ÉRDEKELHET