4 csodás belföldi helyszín, ha kirándulással indítanád a tavaszt

Rengeteg csodás helyszín közül válogathatunk a fővároson és a Tátra hegyein túl.

Selmecbánya látkép

A március beköszöntével elérkezik a jó idő, amikor már végre a szabadba is tervezhetünk egésznapos programokat. Alábbi cikkünkben egyszerre adunk tippeket kezdő és a gyakorlottabb túrázóknak egyaránt.

Bártfa

www.instagram.com

A lengyel határ közelében található Bártfára már csak a város történelme miatt is érdemes ellátogatnunk. Az UNESCO által is elismert természeti és kulturális világörökségek között szereplő települést gyakran emlegetik Szlovákia leggótikusabb városának is. Fő látnivalója a főtéren álló, 16. század elején épült városháza, amelynek kőcsipkéi, díszes tetőzete és reneszánsz lépcsőfeljárója mindenkit képes lenyűgözni.

Ezt is olvasd el! Ez az 5 európai úti cél tökéletes, ha tavaszi kiruccanásra vágysz

A másik kiemelkedő nevezetesség a főtéren ágaskodó Szent Egyed-bazilika. Továbbá a településtől nem kell messze mennünk a zborói várig, amely egykor a Rákóczi család tulajdonában volt. Sokáig ugyan az enyészet uralta a helyet, napjainkban már helyreállították és látogathatóvá tették.

Csicsmány

www.instagram.com

A Zsolna és Trencsén közötti völgyben terül el Csicsmány, amelyet a szlovák Hollókőként szoktak nevezni. A feketére festett, fehér díszítésű faházak igazi kuriózumok, az 1970-es évek végén ezt a stílust védetté is nyilvánították. Emellett pedig a falumúzeumban – autentikus környezetben – megnézhetjük a gazdag néprajzi gyűjteményt.

Selmecbánya

www.instagram.com

Egykor a régió legfontosabb bányavárosa mai szemmel is csodálatra méltó, történelmének gazdagsága és természeti környezetének nyugalma sugárzik Selmecbánya utcáiból. Az UNESCO világörökség részét jelentő belvárosban 360 történelmi épület található, közülük a legjelentősebb az Óvár. Itt találjuk például a régi plébániatemplomot, amely ma már – pipagyűjteménnyel is rendelkező – múzeumként működik.

Ez is érdekelhet: Kialudt vulkán alatt éjszakázhatunk Közép-Szlovákiában

Az Óvárral szemben áll a csodás panorámával bíró Újvár. A város fölé magasodik a Kálvária, amely sokak szerint Európa egyik legszebb ilyen típusú emlékműve. Ez a komplexum egy vulkánkúpon fekszik, amely tizenkilenc kápolnát és két templomot foglal magában.

Szepesi vár

www.instagram.com

Közép-Európa egyik legnagyobb vára egyenesen Szepesváralja településre néz rá. A Tátra és Kassa között, a D1 autópálya mellett fekvő erődítmény – több környező várral együtt – a világörökség részét képezi. A közelmúltban szépen renoválták és megerősítették a falait, amit teljes egészében bejárhatunk. A létesítményen belül pedig múzeumi kiállításokat tekinthetünk meg, tele régészeti leletekkel.

AMI MÉG ÉRDEKELHET