Majomsereg szorította ki a turistákat a thai üdülővárosból

Sok vállalkozásnak is befellegzett az állatok miatt.

majmok Lopburiban

Egy ideje egy éhes majomcsoport tartja rettegésben a Thaiföld középső részén található, a turisták körében eddig kifejezetten népszerűnek számító Lopburi városát. A hírek szerint az utcákat ellepő, körülbelül 3500 fős sereg láttán mind az utazók, mind a helyi vállalkozók menekülőre fogták.

A city in Thailand laid out plates of fruits, desserts and vegetables on Sunday for thousands of monkeys as a token of appreciation ...

Thousands of monkeys in Thailand celebrated with $2800 buffet feast

Lopburiban egészen megszokott a majmok jelenléte, de a South China Post szerint februárban felborult az eddigi egyensúly. A „Majmok városa” becenéven is ismert úti célon évek óta természetes látvány, hogy makákók járják az utcákat, az emberek és az állatok közötti kapcsolat azonban mostanra átlépett egy határt.

A helyiek 1989-től kezdve egy majomfesztivál megrendezése során kínáltak finom falatokat az állatoknak, ez viszont lehet, hogy rossz döntés volt, a majmok ugyanis mostanra annyira felbátorodtak, hogy elkezdtek mindenkitől ételt követelni, aki szembejön az utcán. A helyi hatóságok persze azonnal intézkedtek, és létrehoztak három olyan zónát Lopburiban, ahol igyekeznek jóllakatni a makákókat, ám úgy tűnik, elkéstek ezzel a lépéssel.

A helyzeten a pandémia is sokat rontott, hiszen eltűntek az addig étellel a zsebükben érkező turisták, így a majmok kénytelenek voltak a helyiek nyomába eredni. Mostanra addig fajult a helyzet, hogy sokan attól tartanak: az egykor virágzó Lopburiból hamarosan szellemváros lesz, ugyanis egyre több kínai befektető tartja vissza a pénzét az elharapódzó majomhelyzet miatt, ez pedig súlyos terhet ró a település gazdaságára.

„Korábban egy kínai befektető már járt itt azért, hogy ellenőrizze leendő beruházása megvalósíthatóságát, ám amikor rájött, hogy a majmok mennyire befolyásolják a mindennapokat, határozatlan időre elhalasztotta azt"

– mondta Surachat Chanprasit, a Pingya Bevásárlóközpont egyik képviselője.

www.instagram.com

A hírek szerint az elmúlt időszakban több vállalkozó is beszüntette tevékenységét, és inkább elmenekült az eddig kereskedelmi központnak számító Lopburiból, mert a makákók hobbit űznek a vásárlók zaklatásából és a portéka elpusztításából.

A helyzetet a turisták is kezdik megelégelni, és egyre kevesebben választják célpontul az eddig kifejezetten felkapottnak számító várost.

Az évek óta fennálló, egyre súlyosbodó problémával kapcsolatban a helyi kereskedelmi kamara a kormánytól várja a megoldást. Ampol Angkhapakornkul tartományi kormányzó legutóbbi látogatása során ígéretet tett arra, hogy az illetékes természetvédelmi minisztériummal együttműködve elkezdenek a megoldáson dolgozni – kérdés, hogy ez mikorra valósul meg.

AMI MÉG ÉRDEKELHET