GRÉCKE OSTROVY INAK: DOKONALÉ TICHO A BEZCHYBNÉ PLÁŽE

Kréta, Rodos, Zakynthos – všetky sľubujú nezabudnuteľné zážitky. Zástupy dovolenkárov a vysoké ceny nás však nútia hľadať alternatívne dovolenkové riešenia. Aj keď túžite po nedotknutom raji, vlastnej pláži a netradičných zážitkoch, nemusíte vyradiť ani turistami vyhľadávané Grécko. Vydajte sa na menej vychytené ostrovy.

Foto: Hotel Santa Marina

Čo sa týka relaxu pri mori, Grécko patrí k absolútnej svetovej špičke. Na každom jednom ostrove sú ideálne podmienky na kúpanie a leňošenie v tieni farebných slnečníkov. Existujú však také miesta, kde akoby zastal čas, voda je azúrovo modrá a ticho lahodiace duši ruší len šum morských vĺn. Zabudnite na hlučné davy a tlačenicu.

Prípadne si k letu treba pripočítať pár hodín plavby trajektom, čo je pre Stredoeurópana tiež zážitok. Aj keď si vyberiete menej známy ostrov, nemusíte sa zriecť pohodlia ani atraktívneho programu. Kým niektoré ostrovy ulahodia návštevníkom zaujímavými turistickými trasami, iné ponúkajú ideálne možnosti na potápanie. Pri troche šťastia môžete objaviť ľudoprázdne romantické pláže a zálivy. Samozrejmosťou je relax v kvalitných penziónoch a apartmánoch. Na čo sa môžete tešiť na miestach bez masového turizmu?

FOLEGANDROS

Foto: Visit Greece

Ostrov leží neďaleko vychyteného Santorini. A práve na ňom, v tieni svetoznámeho suseda, trávia letnú dovolenku najmä Gréci. Na ostrove nie sú rušné bary, preplnené pláže ani vysvietené nákupné štvrte. Najväčšou devízou Folegandrosu je dokonalý pokoj a nefalšovaná pohoda. Na relatívne malej ploche stoja tri dediny, kde žije necelá tisícka stálych obyvateľov. Namiesto viacposchodových komplexov sa môžete ubytovať v rodinných penziónoch a malých luxusných hoteloch.

Pomyselný cenový rebríček v roku 2023 vedie päťhviezdičkový Anemi. Za pozornosť však stojí aj Mar Inn, známy typickou kykladskou atmosférou (kultúra Kykladských ostrovov siaha do doby bronzovej). Keďže tamojšie pláže sú vybudované iba sčasti a väčšina je bez infraštruktúry, pre rodiny s malými deťmi či vášnivých milovníkov vodných športov nebudú ideálnou voľbou. Agali, Ambeli, Ligaria a Vincenzo sú stvorené pre nikým nerušený oddych. Za pozornosť stojí prechádzka z Chory ku kostolu Panagia. Hoci ide o nenáročnú trasu, nezabudnite si na cestu zbaliť dostatok pitnej vody a krém na opaľovanie. Odmenou vám bude pôsobivý výhľad na kostol, z ktorého schodov dovidieť až na Santorini.

TILOS

Foto: Visit Greece

Po takmer trojhodinovej plavbe loďou z Rodosu sa dostanete na ostrov Tilos, ďalšiu neprebádanú perlu Kykladského súostrovia. Trajekt premáva každý druhý deň, v romantickom prístave kotvia iba rodinné plachetnice a na celom ostrove jazdí jediný autobus. Presnejšie jediné vozidlo! Centrom Tilosu je Livadia s dokonalou plážou, ktorá by obstála aj medzi najlajkovanejšími dovolenkovými postami na Instagrame. Strmé uličky lemujú biele domy, kontrastujúce so záplavami fialových kvetov. Na prahoch dverí driemu mačky. Na nábrežnej promenáde stojí poltucet rodinných reštaurácií, kde si pochutnáte na špecialitách tradičnej gréckej kuchyne. V kokteilovom bare so strešnou terasou ponúkajú takmer všetky svetoznáme drinky.

Medzi najmagickejšie miesta Tilosu patrí kláštor Agios Panteleimonas, kde sa s niektorými mníchmi dohovoríte po nemecky. Ak zatúžite po malom dobrodružstve, vyberte sa do Mikro Horio, dediny duchov na skalnom masíve, ktorá sa postupne vyľudnila pre nedostatok vody.

PAXOS

Foto: Visit Greece

Keď sa povie Korfu, väčšina si vybaví azúrové more, majestátne útesy, ikonické jaskyne a romantické dediny. To všetko ponúka aj Paxos, ostrov dlhý desať a široký štyri kilometre. Keďže počet jeho obyvateľov sa pohybuje okolo dvoch tisícok, je ideálnym miestom na úplné vypnutie. Ak vás prestane baviť kúpanie v mori a objavovanie pláží, vydajte sa do zelených olivových hájov či najväčšieho mestečka na ostrove – Gaiose. Tešiť sa môžete aj na koncerty, ktoré sa konajú počas letných víkendov v rámci Paxoského hudobného festivalu. Priamo na pláži vystupujú interpreti klasickej i populárnej hudby.

Prírodné bohatstvo ostrova je ďalším dôvodom, aby ste vstali spod slnečníka. Navštívte biele skaly na západných brehoch, kde sa nachádzajú takzvané modré jaskyne. V najdlhšej z nich, v 1200-metrovej Ypapantit môžu vzniknúť najkrajšie zábery celej dovolenky.

OBĽÚBENÉ SÚOSTROVIA

Foto: Hotel Santa Marina

Súčasťou Grécka je vyše 6000 ostrovov, ktoré obmývajú vody Iónskeho, Egejského a Stredozemného mora. Iba zlomok z nich – 227 je obývaných, avšak medzi turistickými destináciami figurujú nanajvýš tri desiatky. Ak teda hľadáte takmer nedotknuté miesta, máte z čoho vyberať. Jednoznačne sa oplatí poobzerať po menej známych lokalitách. Hotel Santa Marina na Mykonose sa na tento rok dostal na Zlatý zoznam Condé Nast Traveller. Ostrov Sifnos, známy tradičnou kuchyňou a gurmánskymi špecialitami, je zas rodiskom jedného z najobľúbenejších gréckych šéfkuchárov Nika Tselementa. Na väčšine „neznámych“ ostrovov – bez ohľadu na stav vášho bankového konta – sú ubytovacie a reštauračné služby na štandardnej úrovni. Oplatí sa teda presedlať na niečo nepoznané, kde na vás čakajú nevšedné zážitky a nové dobrodružstvá.

AMI MÉG ÉRDEKELHET