Desať tipov na dovolenkové čítanie

Čas veľmi rýchlo letí, a tak si mnohí z nás nájdu v priebehu bežných pracovných a víkendových dní len málo času na prečítanie knihy. Leto je však ideálne na to, aby ste si oddýchli a počas dovolenky vymenili televíziu za knihu. Uniknite na pláži, pri vode, v záhrade či počas stanovačky, alebo na chate do iného sveta.

Foto: 123rf

Keď vstúpite do dnešného kníhkupectva alebo navštívite e-shop s knihami, postihne vás syndróm dnešnej doby – príliš veľký výber. Ak nie ste celoročnými knihomoľmi alebo nemáte svojich obľúbených autorov či žánre, je veľmi ťažké si vybrať. Preto sme pre vás vybrali 10 titulov, ktoré sa držia v popredí aktuálnej predajnosti alebo zaujali čitateľov, ktorí tieto knihy odporúčajú.

Dominik Dán – Bremeno minulosti

Autor, ktorý sa už od roku 2005 skrýva pod pseudonymom Dominik Dán, vydáva zvyčajne jednu knihu na zimu a jednu na leto. A aj pred týmto letom sa môžete vrátiť do „Nášho mesta" k nikdy nekončiacej práci kriminalistov. Detektív Richard Krauz a jeho kolegovia namiesto zaslúženého oddychu riešia záhadnú smrť vysokoškolského profesora a vyšetrovanie kostrového nálezu. Bremeno minulosti je najnovší a už tridsiaty druhý počin tohto autora. Takže, ak sa vám čítanie zapáči, máte čo doháňať.

Stephenie Meyerová – Polnočné slnko

Aj vám chýba Twilight sága a príbeh nekonečnej lásky Edwarda a Belly? Pre všetkých fanúšikov týchto sfilmovaných románov prišla dobrá správa. Autorka Stephenie Meyer vydala po 15 rokoch ten istý príbeh, no prerozprávaný z pohľadu Edwarda. O tom, čo do dlhého Edwardovho života znamenal príchod Belly, aj aká bola jeho minulosť predtým, sa dozviete, ak počas dovolenky siahnete po Polnočnom slnku.

Bill Gates - Ako sa vyhnúť klimatickej katastrofe

Bill Gates sa dostal od nálepky zakladateľa Microsoftu k jednému z najväčších propagátorov zmeny nutnej v boji proti klimatickej kríze. Pokiaľ aj vás trápi, ako sa vyhnúť ekologickej pohrome a máte čas sa nad tým zamyslieť len počas dovolenky, vezmite si knihu Ako sa vyhnúť klimatickej katastrofe. Kde sme v technológiách na dobrej ceste a kde naopak musíme v technologickom vývoji zabrať? A najmä – ako sa vyhnúť ukazovaniu prstom na to, čo majú robiť vlády, ale zamerať sa na svoje konanie? Čakajte praktické tipy pre seba, vlády, zamestnávateľov a množstvo informácií k téme, ktorá rozhodne potrebuje hlbšie povedomie. A informovaným šíriteľom či šíriteľkou týchto informácií môžete vďaka Billovi Gatesovi byť aj vy.

Ivana Popluhárová – Len raz

Je pre vás dovolenkové čítanie naopak o „evitovkách"? Najnovšou do rodiny kníh z tohto vydavateľstva je kniha Len raz. Traumatická minulosť Nely ju vedie k zlému rozhodnutiu a jeho vplyv sa rýchlo šíri. Ako sa hrdinka vyrovnáva s veľkou stratou, nočnými morami a ako neodolať znamená ovplyvniť osudy ľudí naokolo. O tom píše Ivana Popluhárová v knihe, z ktorej možno budete toto leto vysypávať piesok.

Ondrej Sokol – Ako som vozil Nórov

Chcete sa na dovolenke jednoducho čítaním len baviť? Poďte s Ondrejom Sokolom do Nórska. V dvoch knihách dokáže pútavým štýlom opisovať príhody obyčajného vodiča autobusu. Takáto zdanlivo nudná téma je opisovaná v situáciách tak vtipne, že sa často nezdržíte od výbuchov smiechu. Suchý humor vám zlepší náladu počas opaľovania alebo dlhých večerov pri ohni. Zbierka príhod, ktorá svoju cestu našla po obrovskom úspechu internetového blogovania, si určite nájde miesto vo vašej knižnici.

Deborah Feldmanová – Neortodoxná

Ak ste na Netflixe nevideli mini sériu Unorthodox alebo vám naopak chýba sa k nej vrátiť, je tu knižná predloha, ktorú si cez prázdniny užijete vďaka svetu, aký nepoznáme. Život mladej židovky v dnešnej dobe v satmárskej sekte judaizmu je nahliadnutím do spôsobu života, o ktorom by ste neverili, že dnes existuje. Neúprosné pravidlá, zvyky a tradície v obliekaní, rozprávaní a vlastníctve vecí, ako aj dohodnuté svadby – to všetko Deborah naruší svojou neortodoxnosťou a v devätnástich rokoch sa ako tehotná rozhodne, že z tohto spôsobu života jednoducho musí utiecť.

Julia Ebner – Do tmy

Ako uvažujú extrémisti dnešnej doby? A ako prebieha boj vo virtuálnom svete, kde mladých ľudí verbujú do skupín, ktoré sú extrémne a až desivo blízko každému z nás? Od extrémnej pravice cez neonacizmus, nevesty džihádu až po radikalizáciu ľudí cez sociálne siete a skupiny. To všetko odhaľuje slovenský preklad rakúskej autorky Julie Ebnerovej, ktorá je profesionálkou v monitoringu radikálnych skupín. V prestrojení iných identít preniká do extrémistických skupín rôznych typov a odhaľuje ich fungovanie v knihe, s ktorou môžete mať jeden problém: odložíte ju prečítanú už po jednom dni dovolenky, zhlboka sa nadýchnete a poobzeráte sa, kto vám to vzal deň dlho plánovaného oddychu pri mori, vode či na horách.

Peter Popluhár - Kde všade som (ne)zomrel

Na dovolenku si so sebou môžete zobrať aj populárneho Youtubera. PPPíter, vlastným menom Peter Popluhár, spracoval na YouTube zábavné videá zo svojich ciest po Afrike, Ázii a Amerike. Z nich sa do knihy Kde všade som (ne)zomrel dostali tie najväčšie cestovateľské katastrofy, no písané s nadhľadom a humorom preživšieho. Ťažká malária, črevné problémy, medziľudské vzťahy, jednoducho – všetko, čo v danom momente prežívame ťažko, no stanú sa z toho zábavné historky. Tie však sú z exotických regiónov, do ktorých ani tento rok počas dovolenky nezavítate.

Sally Rooney – Normálni ľudia

Príbeh o priateľstve a láske, keď dvaja nemôžu byť spolu ani jeden bez druhého. To je jeden z najoceňovanejších románov dnešnej doby, v ktorom sa spájajú osudy dvoch úplne odlišných mladých ľudí na západe Írska. Máloktorý príbeh lásky je jednoduchý a asi aj preto román Normálni ľudia oslovuje toľko normálnych ľudí. Všetkých pokúša moc, vášeň, tendencia zraňovať alebo nechať si ublížiť, milovať a cítiť to isté z druhej strany. Tak nech už ste v akejkoľvek životnej situácii, s touto knihou si môžete užiť tú legendárnu letnú lásku.

Michelle Obamová – Môj príbeh

Keby bolo na titulke meno Michelle Robinsonová, asi by si ju nevšimlo ani jedno percento z ľudí, ktorí vidia meno tejto silnej ženy po vydaji. Bývalá prvá dáma Ameriky ponúka jednoducho to, čo hovorí titul tejto knihy – jej príbeh. Od detstva v malom byte v Chicagu až po prácu renomovanej právničky, ktorej život obrátil Barack hore nohami. A to viac, než kedy mohla tušiť. O tom, čo predbiehalo kandidatúre jej manžela za najsilnejšieho muža planéty, cez zákulisie fungovania v Bielom dome až po veľké zmeny v živote. Táto žena dokáže skrz svoju knihu každému vnuknúť zamyslenie nad tým, čo chceme v živote dosiahnuť a kým byť.

AMI MÉG ÉRDEKELHET