6 zaručených tipov na lacnejšie cestovanie

Ak už napríklad plánujete letnú dovolenku.

Foto: Christin Hume / unsplash

Blíži sa koniec roka a mnohí už myslia na ďalšiu letnú dovolenku. Cestovná kancelária Bounce Travels pripravila zoznam tipov, vďaka ktorým môžete usporiť na cestovaní značnú sumu peňazí.

NIE JE JEDNO, KEDY SI REZERVUJETE CESTU

O tom, že vhodným načasovaním rezervácie si môžete usporiť peknú sumu, sme písali už aj my. Na dôležitosť tohto aspektu teraz poukázal aj Bounce Travels: oni odporúčajú rezervácie popoludní, lebo vtedy napríklad už bývajú skoro všetky pracovné cesty vybavené.

K získaniu čo najnižšej ceny letenky okrem toho radia nevyhľadávať ponuky výlučne len na najznámejších porovnávacích portáloch, ale kliknúť aj na menšie stránky. Tie totiž na vás čakajú neraz s väčšími akciami a nižšími cenami.

BUĎTE FLEXIBILNÍ!

Foto: Estee Janssens / unsplash

Jedným z najlepších spôsobov, ako usporiť, je, ak sa nedržíte za každú cenu konkrétneho termínu a destinácie. Napríklad ak plánujete navštíviť určitý región, sledujte letecké spojenia nielen na tie najväčšie letiská, tie malé bývajú častokrát lacnejšie.

Ak vám to časovo vychádza, je vhodné, aby ste nenástojili napríklad na sobotňajšom odchode. Cez víkendy bývajú letenky drahšie ako cez týždeň. Ale pohrať sa môžete aj s dátumom návratu: konkrétny deň si vyberajte podľa ceny, tie môžu kolísať.

ČASTO SA OPLATÍ, AK SI VYBERIETE DOVOLENKU V PRÁCI VTEDY, KEĎ SA V PONUKE OBJAVIA NAJLACNEJŠIE LETY, A NIE NAOPAK, KEĎ SI K ISTÉMU TERMÍNU HĽADÁTE DOBRÝ SPOJ.

NASTAVTE SI UPOZORNENIE O ZMENE CENY

O jednoduchom a absolútne užitočnom riešení už počul skoro každý, ale často sa naň zabúda: pri danom spoji si treba vždy zaškrtnúť možnosť „Oznámenie o zmene ceny“. Tým sa vám otvára šanca na získanie lacnejšieho variantu. Takúto službu ponúkajú napríklad portály Skyscanner či Kayak.

HOUSE SITTING

Foto: Daniel Wiadro / unsplash

Každý hotel má svoje čaro, ale ak hľadáte lacnejšiu alternatívu, oplatí sa poobzerať. O ubytovaní Airbnb toho už vieme veľa, ale existuje aj iná – a často oveľa lacnejšia – možnosť, fungujúca na podobnom princípe.

TÝM JE HOUSE SITTING, V RÁMCI KTORÉHO SA POSTARÁTE O BYT TAKÝCH ĽUDÍ, KTORÍ SÚ (PODOBNE AKO VY) PRÁVE NA DOVOLENKE.

Veľkým plusom je, že v týchto prípadoch „ubytujúci“ nechcú zarábať, len chcú mať v byte niekoho, kto sa napríklad postará a domácich miláčikov alebo poleje kvety počas ich neprítomnosti. Existujú už portály špecializované na house sitting, napríklad Trusted House Sitters alebo Nomador.

OPLATÍ SA DAŤ NA RADY MIESTNYCH

Keď plánujete navštíviť také populárne destinácie, akými sú Paríž, Benátky alebo Barcelona, oplatí sa dať na rady miestnych. Najobľúbenejšie programy totiž často sú zároveň aj tými najdrahšími, tamojší ľudia ale presne vedie o úplne autentických, ale oveľa lacnejších miestach, kde tiež nebude núdza o zážitky.

Názory miestnych nájdete aj online. Napríklad na Reddite či vo facebookových skupinách sa toho dá nájsť veľa, od menej známych turistických trás až po útulné bary. Ak ste spoločensky založení, môžete sa informovať aj priamo na mieste.

CESTOVNÉ POISTENIE LEN S ROZUMOM

Foto: Paul Rysz / unsplash

Uzatvorenie cestovného poistenia si ľudia často nechávajú na poslednú chvíľu, čo však neprospieva ich financiám. Last minute cesty totiž v dnešnej dobe bývajú neraz oveľa drahšie, ako rezervácie v dostatočnom časovom predstihu. Ak plánujete cestovať aj viackrát do roka, oplatí sa zamyslieť aj nad celoročným poistením.

OKREM TOHO PODĽA BOUNCE SA NEOPLATÍ VŽDY PRIKÝVNUŤ NA ODPORÚČANÚ PONUKU TOHO-KTORÉHO PORTÁLU/TOUR OPERÁTORA; SKÔR, NEŽ SA ROZHODNETE, UROBTE SI MALÝ PRIESKUM TRHU.

Sledujte aj naše profily na sociálnych sieťach, aby ste neprišli o žiadne novinky:

Pod menom Drive Slovensko nás nájdete na TikToku, Instagrame, YouTube aj Facebooku.

AMI MÉG ÉRDEKELHET