Ha húsvét, akkor tojásos finomságok!

tojás
Fotó: Shutterstock

A húsvét elképzelhetetlen a locsolók számára készített különböző színű és mintájú hímes tojások nélkül. A tojást persze nemcsak ajándékozásra, hanem vendégváró falatok, hidegtálak elkészítéséhez is szívesen használjuk. Egy kis fantáziával pedig nemcsak ízre, hanem látványra is emlékezetes ételekkel kápráztathatjuk el vendégeinket.

A húsvét ősi tavaszköszöntő ünnep, egyúttal a kereszténység egyik legfontosabb ünnepe is, amikor Jézus Krisztus feltámadásáról emlékezünk meg. A hagyományos húsvéti jelképek közé tartozik a húsvéti nyúl, amely a germán mitológia szerint a tavasz istennőjének, Ostarának köszönheti az életét. A húsvéti bárány Jézust szimbolizálja – a keresztény húsvét gyökerei a zsidó pészahig nyúlnak vissza, amikor az egyiptomi fogság idején a zsidók bárányt áldoztak elsőszülött fiaik megmentésére. Az ünnep talán legkedvesebb kelléke azonban kétségtelenül a húsvéti tojás, amely a termékenységet, a tavasszal újjászülető természetet, azaz az életet jelképezi. A tojások festése is régi szokás, a locsolkodó fiúknak ajándékozott hímes tojások színe és mintája egykor a lányok üzenetét közvetítette.

​Egérke főtt tojásból

Fotó: Shutterstock

A tojásokat megfőzzük, hagyjuk kihűlni, utána megtisztítjuk és kettévágjuk. A sárgájukat kivesszük és átpasszírozzuk. A vajat habosra keverjük a mustárral, megsózzuk és belekeverjük az átpasszírozott tojássárgákat. A jól összedolgozott krémet visszatöltjük a tojásokba. Utána a salátát leveleire szedjük, megmossuk és megszárítjuk. A leveleket szépen elrendezzük egy tányéron és rátesszük a főtt töltött tojásokat krémmel lefelé. A retekből karikákat vágunk, amiből elkészítjük az egérke füleit. A sárgarépát felcsíkozzuk és bajuszt készítünk. A retek kis gyökérrésze lesz az egérke farkincája. Borsból szemet és orrot készítünk.

Tojássaláta falatkák

Fotó: Shutterstock

A keményre főzött tojásokat megtisztítjuk, és apró darabokra vágjuk. Egy tálban összekeverjük a majonézt, a citromlevet, egy kevés aprított újhagymát és a mustárt, majd hozzákeverjük a tojást is. Ízlés szerint sóval és borssal ízesítjük. A kenyérből kisebb falatnyi négyzeteket vágunk, rákanalazzuk a tojássalátát. Díszíthetjük retek- és uborkaszeletekkel, paradicsomdarabokkal, apróra vágott paprikával vagy vizitormával is.

Töltött tojás

A tojásokat megfőzzük, kihűtjük és megtisztítjuk, a szélesebb felüket egyenesre vágjuk. A hegyes részüket levágjuk és egy kiskanállal óvatosan kikaparjuk a tojások sárgáját, amit egy tálban villával összetörünk. Hozzáadjuk a tehéntúrót, az olajat és annyi tejfölt, hogy krémes állagú legyen. Sóval, borssal és néhány csepp citromlével ízesítjük, majd a krémet visszatöltjük egy habzsák segítségével a tojásokba. A kosárnak metélőhagymából nyelet teszünk, és a szélét petrezselyemzölddel díszítjük. A krémre apróra vágott paprikát szórunk. A tojáskosárkákat salátaágyon, friss zöldségekkel tálaljuk.

​Tojásgomba

Fotó: Shutterstock

A keményre főzött és a héjától megtisztított tojások végeit kicsit levágjuk, magukat a tojásokat pedig hosszában kettévágjuk. A sárgáját kiszedjük és simára keverjük májpástétommal, mustárral és vajjal, végül sózzuk-borsozzuk. A kettévágott tojásokat megtöltjük a masszával és összeragasztjuk őket. Az így elkészített tojásokat salátával bélelt tányérra tesszük. A paradicsomok tetejét levágjuk, kikaparjuk a belsejét és rátesszük a tojásokra, mint egy gomba kalapját. A kalapokat díszíthetjük majonéz- vagy joghurtpöttyökkel.

AMI MÉG ÉRDEKELHET