A tea hét titka

Fekete, fehér, édes és keserű. A tea évezredek óta az univerzális kultúra része, mégis tanulhatunk még róla új dolgokat.

Fotó: Unsplash

Hány tealevél kell egy filterbe, és vajon fekete-e a fekete tea? Ez e léleknyugtató vagy épp élénkítő ital sokunk mindennapi betevője, amit ihatunk hidegen és melegen, cukorral vagy anélkül, reggelinek vagy uzsonnára - ahány ház, annyi szokás. A darjeeling, gunpowder, ceylon, earl grey, yellow label mindenki számára ismerős nevek, de vajon tudjuk, honnan származnak? A tea ezer titka közül most feltárunk néhányat, hogy tudjuk, mi gőzölög a bögrénkben.

1. Nem egy marék teafű

Fél kilogram száraz teafű 2000 darab frissen szedett tealevélből készül. A világ legjobb minőségű teafajtái vadon és magas, hegyi klímán nőnek Ázsiában és kézzel takarítják be. A világ teatermelése évente 5-6 millió tonna, a legtöbb teát – a világtermelés szinte felét – Kínában termesztik, a második India, a harmadik pedig meglepő módon Kenya.

2. Angliai Ceylon?!

Az angolok az egyik legnagyobb teafogyasztók a világon, talán nem is gondoltad, de Nagy-Britanniában is termesztenek teát, méghozzá Cornwallban, a Tregothnan birtokon. Ez a világ legészakibb teaültetvénye, elvileg ilyen éghajlaton nem is maradhatna meg a teacserje, de a kastély botanikus kertjében olyan a mikroklíma, ami ezt lehetővé teszi.

3. Teacserjék Srí Lankán

Fotó: Unsplash

Teaültetvény Srí Lankán

Srí Lanka, azaz régi nevén Ceylon ma is az egyik legnagyobb teatermelő ország, a legnagyobb ültetvények ma is Kandyban vannak, de 200 éve ide telepítették az első teacserjéket is, amikor az ország még brit gyarmat volt. A délkelet-ázsiai szigetország GDP-jének 2%-át teszi ki a teakereskedelem – ez másfél milliárd dolláros bevételt jelent évente.

4. Pezsgő a Himalájából

A darjeeling, azaz a dardzsiling a legdrágább indiai tea, éppen ezért kapott egy becenevet: ez a teák pezsgője. A darjeeling elnevezés egyébként a tea származási helyét jelöli: a nyugat-bengáli területen (a Himalája alacsonyabb, 2134 méteres részén) van Darjeeling , ahol nagyrészt fekete teát termesztenek, de egyre gyakoribb az oolong és a zöld tea kitermelése is. Ez az 1830-as években az angolok által alapított teaültetvény azért vált nagyon híressé, mert különleges teahibrideket hoztak létre és különleges fermentálási módszereket kísérleteztek ki, így lettek a darjeelingből származó teák a világ legjobb minőségű teái.

5. Fekete gyógyital

Fotó: Profimedia

Tömbbe préselt, öreg tea

A puer vagy puerh tea a kínai Jünnanból származik, egy duplán fermentált, majd összepréselt teafajta, amelyhez a leveleket a legöregebb teafákról szedik le. A hosszadalmas érlelési eljárásnak köszönhetően sokkal több antioxidáns és élénkítő anyag van benne, mint a sima fekete teákban. Az íze földes, ami elsőre csalódás lehet, de hozzá lehet szokni, a kínai orvoslás szerint ez már inkább gyógyszer, mint élvezeti cikk. Kevés olyan erős hatású teafű van, ami egyszerre serkent, de gyorsan megteremti a belső békét, egyensúlyt - ezek a több tíz éves teák képesek erre.

6. Ajándék a középkorból

Találtak olyan kerámia teáscsésze leleteket, amelyek arra utalnak, hogy 11 ezer évvel ezelőtt már létezett a teafogyasztás Ázsiában és a Közel-Keleten, de Európába egészen a 16. századik nem jutott el. Az első teafélék a Selyemúton érkeztek Európába. A brit telepesek például hajón utaztatták be az öreg kontinensre a szárított tealeveleket, az oroszokhoz és az arabokhoz azonban a szárazföldi kereskedelmi útvonalon érkezett a „csáj" – és itt most kifejezetten a tealevélre gondolunk. A gyógynövényekből, azaz virágokból, levelekből, bogyókból, szárított gyümölcsökből, kérgekből készült főzetek már itt Európában is ismertek voltak, mire a kínai tea megérkezett.

7. A szivárvány színeiben

A teaféléket 6 csoportba osztják a szakértők:

  • A fehér tea a legenyhébb ízű, zsenge tealevelekből fő, amelyek még nem oxidálódtak.
  • A sárga tea gyengén erjesztett tea, amit nedves textil alatti gőzöléssel készítenek el.
  • A zöld tea erős teafű, amit fejlett tealevelekből fermentálással érlelnek.
  • Az oolong teát érett levelekből készítik: a megsodort, hervasztott levelet az oxidációs folyamat közepén állítják meg.
  • A fekete teát kínaiul, koreaiul, japánul és bengáli nyelven vörös teának hívják, hiszen a belőlük főzött tea színe inkább vörös, mint fekete. A zöld tealeveleket fermentálják, összezúzzák vagy sodorják, ezzel támogatják az erjedési folyamatot.
  • A puer tea a kínaiak szerint az igazi fekete tea, amit gőzöléssel, majd préseléssel tömbösítenek. Míg a legtöbb teafajtát a szüret és a feldolgozás évében fogyasztják, addig a puer több mint 50 éves is lehet. Az érlelési idő alatt befedi egy vékony feketés penészréteg, ami hozzátartozik az végső íz kialakulásához. A tökéletes aroma eléréséhez akár egész éjjel áztatják a teát.
AMI MÉG ÉRDEKELHET