Multifunkcionális csoda a föld alatt: a Bélai-barlang

A Tátrai Nemzeti Parkban (TANAP) a Bélai-barlang a legnagyobb és egyben az egyetlen látogatható magashegyi cseppkőbarlang. Sokan Szlovákia legkülönlegesebb barlangjának tartják. Nemzetközi hírnevét az alapozta meg, hogy az elképesztően gazdag kalcit-szinteres képződmények mellett fantasztikus filmekbe illő bizarr szikla- és cseppkőformákat csodálhatunk meg itt.

Fotó: 123RF

A barlang Tátralomnic kataszteri területén található, a Csikó-hegy északi lejtőjén, a Bélai-Tátra keleti részén. Az őskori ember valószínűleg nem tudott a létezéséről, a 18. századi kincskeresők viszont már igen, akik különféle feliratokat hagytak maguk után a barlang falain. A hatalmas földalatti üreget tudományos szempontból csak 1881-ben vizsgálták át, majd ezt követően 1884-ben nyitották meg a nagyközönség előtt. 1896-ban elektromos világítást kapott, amivel világelsőségre tett szert – mindössze néhány évvel a villanykörte felfedezése után!

A mélység hangjai

Photo by Elianna Friedman on Unsplash

A Bélai-barlangban minden van, ami miatt a földalatti világ izgalmas és érdekes lehet: hatalmas csarnokok, szűk folyosók, szakadékok, szinter-vízesések, pagoda alakú sztalagmitok, tavak és egyedi barlangi képződmények. Évezredek alatt a vízmosások kupolaszerű és ovális csarnokokat (Romkupola, Csőkupola, Szakadék-folyosó), szakadékokat (Éhínség-szakadék, Pokol) és kürtőket hoztak létre. A szinter-vízesések (Magas-dóm, SZNF-dóm, Vízesés-dóm), a pagoda alakú sztalagmitok (Pálma-csarnok) és a cseppkővel gazdagon díszített képződmények (Galéria, Kincsesláda, Fehér-csarnok) közt sétálva úgy érezhetjük magunkat, mintha egy idegen bolygón lennénk. A Romkupola különleges látványossága egy 2 méter magas és 1 méter széles álló cseppkő, amely a pisai ferde toronyra emlékeztet.

A túraútvonal egyik állomása a Zeneterem, amely a tó vízfelületére hulló cseppek hangja alapján kapta nevét. A csarnok fantasztikus akusztikával rendelkezik, több évtizede rendszeresen tartanak benne komolyzenei koncerteket mélyen a föld alatt.

Érdekesség, hogy 1934-ben az alsó részeket megpróbálták eljegesíteni, ami tovább növelte volna a barlang vonzerejét. Bár a próbálkozás viszonylag sikeres volt, de a cseppkődíszítést károsította, a barlang mészkőfalai pedig néhol megrepedtek, ezért felhagytak ezzel a kísérlettel.

Klímaterápia

Fotó: 123RF

A Bélai-barlang nemcsak klasszikus barlangtúrát kínál, hanem ún. speleoklimatikus gyógyterápiát is. A hűvös és párás barlangi levegő allergénmentes, baktériumokat és porszemcséket szinte egyáltalán nem tartalmaz. A Bélai-barlang a legszigorúbb orvosi követelményeknek megfelelő terápiás helyszín, különleges klímája kiválóan alkalmas különféle légzőszervi betegségek kezelésére. A barlangterápia a közeli Barlangligeten működő szanatórium szervezésében vehető igénybe. A barlang valójában egy természetes inhalatórium, amelynek elsődleges gyógyító eleme a kristálytiszta, hűvös levegő – jótékony hatása egyébként már egy klasszikus barlangtúra után is érezhető.

Tanösvényen a barlang bejáratáig

Fotó: 123RF

A barlang mai bejárata 890 méteres magasságban található, 1882-ben alakították ki az eredeti barlangnyílás felett 82 méterrel. Tátralomnicról a barlanghoz a sárga jelzésű erdei ösvényen juthatunk el, amely egy információs táblákkal ellátott tanösvényhez vezet. A kb. 70 perces barlangtúra teljes hossza 1370 méter, közben 874 lépcsőfokot és 125 méter szintkülönbséget kell leküzdeni.

AMI MÉG ÉRDEKELHET