2 európske letecké trasy, ktoré patria k najturbulentnejším

Ako sa ochránite pred turbulenciami počas vášho najbližšieho letu a rebríček najturbulentnejších letov.

Pre mnohých ľudí sú turbulencie tou najdesivejšou časťou letu. Je to prekvapivo častý jav a môže byť pre cestujúcich veľmi znepokojujúci, hoci v skutočnosti predstavuje pre moderné komerčné lietadlá veľmi malé nebezpečenstvo. Väčšina zranení vzniká, keď ľudia nie sú správne pripútaní bezpečnostnými pásmi. Aká je teda pravdepodobnosť, že sa počas najbližšieho letu stretnete so silnou turbulenciou, a ktoré trasy sú najviac postihnuté? Odpovedáme na najdôležitejšie otázky.


Národná meteorologická služba USA definuje turbulenciu ako jav spôsobený náhlym, nepravidelným pohybom vzduchu, ktorý spôsobuje prudký a neočakávaný pohyb lietadla. Hoci väčšina cestujúcich zažila v lietadle mierny náraz, silná turbulencia je oveľa menej častá. Ako uvádza Independent, podľa niektorých údajov sa nebezpečne silné turbulencie vyskytujú len pri jednom z päťdesiatich tisíc letov.

mitchell nijman/Unsplash

Ilustrácia.

Ak chcete dosiahnuť čo najhladší priebeh letu, zaujmite miesto v blízkosti krídel, ak je to možné, uprostred lietadla. Budete tak bližšie k ťažisku lietadla ako ktokoľvek iný, čo znižuje pravdepodobnosť, že vás ovplyvnia neočakávané poryvy vetra. Druhou možnosťou je sedieť v prednej časti lietadla. Je to stále oveľa lepšie ako cestovať vzadu, pretože zadná časť lietadla je pri turbulenciách náchylnejšia na vonkajšie vplyvy.

A ak sa náhle ocitnete v turbulencii, najlepšie, čo môžete urobiť, je zapnúť si bezpečnostný pás, pretože tým takmer určite predídete prípadným zraneniam.

Našťastie existuje dobrá platforma, ak chcete vopred zistiť, aká je pravdepodobnosť turbulencií počas vášho ďalšieho letu: webová stránka Turbli, ktorá predpovedá turbulencie, analyzovala údaje z približne 150 000 trás a zostavila rebríček najturbulentnejších ciest v roku 2023.

Z prieskumu vyplynulo, že najturbulentnejšou trasou je 1 900 km dlhá cesta medzi letiskom Santiago v Čile a medzinárodným letiskom Viru Viru v Bolívii. Na druhom mieste sa umiestnila trasa medzi Almaty v Kazachstane a Biškekom v Kirgizsku.

Do zoznamu na rok 2023 boli pridané aj dva európske lety: na ceste medzi Milánom a Ženevou sa pravdepodobne stretnete s väčšími turbulenciami a cesta medzi Milánom a Zürichom tiež nemusí byť hladká.

Úplný zoznam

  1. Santiago, Čile (SCL) - Santa Cruz, Bolívia (VVI)
  2. Almati, Kazachstan (ALA) - Biškek, Kirgizsko (FRU)
  3. Lanzhou, Čína (LHW) - Chengdu, Čína (CTU)
  4. Chubu Centrair Nagoja, Japonsko (NGO) - Sendai, Japonsko (SDJ)
  5. Miláno, Taliansko (MXP) - Ženeva, Švajčiarsko (GVA)
  6. Lanzhou, Čína (LHW) - Xianyang, Čína (XIY)
  7. Osaka, Japonsko (KIX) - Sendai, Japonsko (SDJ)
  8. Xianyang, Čína (XIY) - Chengdu, Čína (CTU)
  9. Xianyang, Čína (XIY) - Chongqing, Čína (CKG)
  10. Miláno, Taliansko (MXP) - Zürich, Švajčiarsko (ZRH)
AMI MÉG ÉRDEKELHET