POZDĹŽ ANGLICKÉHO POBREŽIA: ENGLAND COAST PATH

Veľká Británia čoskoro dokončí atraktívny projekt, ktorý poteší milovníkov turistiky. Značená trasa England Coast Path bude kopírovať pobrežie krajiny. Otestovať svoje schopnosti však môžete už dnes na sprístupnených úsekoch.

Foto: Getty Images Hungary

Turistika na Britských ostrovoch sa teší popularite od začiatku 20. storočia. Nemožno sa preto čudovať, že hoci nie veľmi hornatá, avšak malebná krajina sa môže pochváliť množstvom turistických trás (National Trail). Čoskoro ich počet doplní značený chodník, vedúci pozdĺž pobrežia, ktorý sa skladá z dvoch hlavných častí. Doteraz najdlhšia, 1400-kilometrová pobrežná turistická trasa vo Walese tak bude mať zdatného súpera. Anglická pobrežná cesta bude po spojení všetkých úsekov merať rekordných 4500 kilometrov.

TROŠKA NOVÉHO, TROŠKA STARÉHO

Foto: unsplash

Existujúce národné turistické trasy zaviedli vytrvalcov s túlavými topánkami na úchvatné miesta. Značené turistické chodníky viedli od zámku jednej z manželiek Henricha VIII. cez kopce nazývané Jurské pobrežie, ukrývajúce fosílie z praveku až po Škótsku vysočinu. Nechýbali slávne i menej známe historické a prírodné atrakcie Veľkej Británie.

Nová pobrežná trasa England Coast Path je tiež súčasťou systému národných turistických trás, známych vďaka symbolu obráteného žaluďa. Kompletnú trasu plánovali pôvodne odovzdať do užívania už vlani. Hoci pandémia koronavírusu posunula otvorenie pobrežnej cesty, existuje nádej, že England Coast Path bude definitívne hotová ešte tento rok. Cesta bude kombinovať 67 nových úsekov s množstvom starých trás. Nové časti zavedú milovníkov prírody aj na dovtedy nedostupné miesta. Keďže staré úseky sú súčasťou existujúcich trás, môžete sa zatúlať aj do vnútrozemia.

MAJÁKY, ZÁMKY A PUBY

Foto: Pixabay

Keďže celková dĺžka trasy je 4500 kilometrov, nemusíte ju, prirodzene, absolvovať naraz. Pre lepší prehľad sa England Coast Path člení na päť oblastí: juhozápadnú, juhovýchodnú, východnú, severovýchodnú a severozápadnú. Každú z nich tvoria ďalšie čiastkové etapy.

Trasa bola vytvorená tak, aby viedla podľa možností bezprostredne popri mori. Miestami však odbočuje aj do vnútrozemia. Terén môže byť rôznorodý – od trávy cez kamene, piesok a štrk až po lesné cesty. V zastavaných oblastiach treba počítať aj s asfaltom či dlažbou.

Na webe National Trail si môžete naplánovať celú cestu s vlastným časovým itinerárom. Bonusom sú tipy na výnimočné miesta a nevšedné atrakcie. Prestávky si môžete robiť v kaviarni, čajovni, pube alebo reštaurácii. Pri orientácii v teréne vám pomôže, keď budete sledovať more. Správny smer je na mape vyznačený ružovou farbou. Priamo na trase sa nachádzajú kovové a drevené informačné tabule, respektíve značky National Trail a Coast Path.

UBYTOVANIE , CESTOVANIE

Foto: Pixabay

Východiskové dediny a mestá sú väčšinou dostupné autom. Treba však počítať s tým, že vjazd do niektorých miest je spoplatnený. Späť k vozidlu sa dostanete hromadnou dopravou. Ubytovať sa môžete vo farmárskom dome, B&B, hoteli či rodinnom dome. Na svoje si však prídu aj fanúšikovia stanovania. Kempovanie je pri dodržaní platných pravidiel povolené na mnohých miestach, no v niektorých oblastiach je prísne zakázané. Napríklad v Národnom parku Dartmoor sú na mape vyznačené miesta, kde si môžete postaviť stan a kde nie. Ak chcete ostať dlhšie ako dva dni, musíte požiadať o povolenie. Nech si teda vyberiete ktorýkoľvek úsek, treba sa vopred informovať o aktuálnych pravidlách a podmienkach.

Ak nie ste fanúšikom stanovania vo voľnej prírode, môžete si vybrať z množstva kempov lemujúcich trasu. Treba však počítať s tým, že určite aspoň raz zmoknete do nitky. Vtedy je dobré, keď si na druhý deň máte kde vysušiť veci a stan. Cez stránku National Trail si môžete nielen naplánovať vlastnú túru, ale prihlásiť sa tiež na organizované prechádzky. Vtedy sú ubytovanie aj denná trasa fixné, jednotlivé úseky si však môžete prejsť samostatne.

ČO BUDETE POTREBOVAŤ

Foto: unsplash

Ideálnym ročným obdobím na absolvovanie túry sú jar a leto, hoci aj vtedy sa musíte pripraviť na časté dažde a chladnejšie počasie. Obuv, bunda a nohavice by mali byť z funkčných materiálov, odolné proti dažďu i vetru. Pri balení majte na pamäti, že nielen zmoknutému človeku je nepríjemné vláčiť ťažkú batožinu. Starostlivo preto vyberte iba nevyhnutné veci, všetko ostatné pri balení vyhoďte. Aj keď nejde o vysokohorskú túru a podmienky tu nie sú extrémne, môžete naraziť na kamenný terén či veterné a blatisté úseky.

Turistické palice sa zídu len tým, ktorí si chcú vyskúšať nordic walking. Inak ich zrejme nebudete potrebovať. Nemusíte si zbaliť ani stravu na týždeň. Na mnohých farmách môžete ochutnať miestne špeciality, o dedinách a mestách ani nehovoriac. Všetky obce na pobreží ponúkajú lokálnu kuchyňu s dôrazom na aktuálnu sezónu. Výhodu majú tí, čo obľubujú ryby.

Užitočnou pomôckou je informačná brožúra, ktorú nájdete na stránke Coast Path vo formáte pdf. Pomáha nielen pri sledovaní trasy, ale nasmeruje vás aj na najzaujímavejšie atrakcie v okolí.

ODKIAĽ VYRAZIŤ

Foto: unsplash

S blížiacim sa termínom odchodu treba sledovať oficiálnu stránku England Coast Path na gov.uk, kde si viete overiť dovtedy sprístupnené úseky pobrežnej cesty. Ak vami vyhliadnutá časť nebude dokončená, nezúfajte – vyznačenú trasu môžete opustiť smerom do vnútrozemia, odkiaľ sa poľahky vrátite k moru.

Prvý úsek sa začína na juhozápade pri waleských hraniciach a vedie nádhernou oblasťou. Dokončená časť chodníka smeruje od Brean Down po Minehead, meria 93 kilometrov a ľahkou chôdzou ju zvládnete za štyri dni. Zelené kopce, pieskové pláže a malebné chodníky vedú popri mori, navyše bez záplav turistov. Je ideálnou voľbou pre začiatočníkov alebo rodiny s deťmi.

Ak budete pokračovať smerom na juh, narazíte na skutočné kuriozity. Pobrežná cesta je totiž zhodná so západnou hranicou Národného parku Exmoor s kvitnúcimi lúkami, kľukatiacimi sa riekami, vodopádmi a skalami z obdobia jury. Ďalej si môžete prezrieť kamene staré 185 miliónov rokov a úchvatnú morskú skalnú bránu Jurského pobrežia. Ak budete mať šťastie, objavíte aj fosílie plesiosaura či iného pravekého živočícha. Keďže konkrétnu trasu dokážete prispôsobiť vlastným záujmom i kondícii, konečný počet zdolaných kilometrov závisí len od vás.

AMI MÉG ÉRDEKELHET