Sokkoló: 2040-re eltűnik a víz alatt néhány népszerű úti cél

És mi is kénytelenek leszünk változtatni.

Szabadság
Fotó: Shutterstock

Nyilvánvaló, hogy a legtöbben addig nem változtatunk a kényelmes és önző utazási szokásainkon, amíg nem muszáj. Csakhogy elkezdődött a muszáj időszaka, így talán jobb is, ha fejben átállunk az adaptációra. Például mi lenne, ha tömegközlekednénk? És jobb, ha arra is felkészülünk: Spanyolország helyett Lengyelországba fogunk járni (ami amúgy szuper hely).


Az Intrepid Travel utazási cég és a The Future Laboratory kutatóvállalat legújabb tanulmánya szerint, ha nem változnak a jelenlegi modern utazási szokások, akkor a ma ismert turizmus 2040-re teljesen kihalhat.

Ez persze nem azt jelenti, hogy teljesen megszűnnek majd az utazások, sokkal inkább azt, hogy a negatív irányú fordulat miatt gyökerestül meg fog változni, hova látogatunk, és mikor.

„Jelenleg a turizmus egyik problémáját az jelenti, hogy egyáltalán nem regeneratív” – mondta az eredményeket bemutató Thrillistnek Darrel Wade, az Intrepid Travel társalapítója és elnöke.

Fotó: Reyyu Maldives / Unsplash

Beru Bar, Maldív-szigetek

A tanulmány szerint az éghajlatváltozás miatt a jelenleg is meleg helyeken tovább növekszik majd a hőmérséklet, ami arra készteti a jövő utazóit, hogy hűvösebb klímájú desztinációkat látogassanak meg.

Így nézve például Belgium, Szlovénia és Lengyelország átveszi majd Mallorca és Görögország „szerepét" – utóbbiak a kutatás szerint túlságosan forróvá válnak majd ahhoz, hogy kedvelt úti célok legyenek.

Ezen felül búcsút inthetünk az olyan népszerű célpontoknak, mint a Maldív-szigetek vagy az indonéz Dzsakarta, ugyanis a tengerszint emelkedése miatt ezek a helyszínek el fognak tűnni a Föld felszínéről – az előrejelzések szerint ráadásul ez kevesebb mint húsz éven belül be fog következni.

Az eredményeknek a téli sportok szerelmesei sem örülhetnek: a folyamatosan emelkedő hőmérséklet miatt a finnországi Lappföldhöz hasonló téli úti célok nehezen fogják tudni megtartani a havat, és a síszezon is sokkal rövidebb lehet.

Nem feltétlen kell azonban elásni a jövőt, mivel a kutatás nem csupán a problémákat, de a lehetséges megoldásokat is listázta, amivel visszafordítható a veszélyes folyamat.

Vissza kell forgatni a hasznot

Fotó: Shutterstock

A tanulmány egyik legfontosabb pontja az utazási vállalkozások szabályozását hangsúlyozza. Eszerint a kormányoknak kötelességük lenne biztosítani, hogy a turisták által elköltött pénzeket a helyi gazdaságokba forgassák vissza. Ezáltal „igazságosabb és fenntarthatóbb kapcsolat alakulhat ki a célállomások lakosai és a látogatók között".

Felelősséget kell vállalnunk

Fotó: Emmanuel gido / Unsplash

A második megoldás a fenntarthatóbb tömegközlekedésben keresendő. A kutatók szerint a mesterséges intelligencia segíthetné az utazókat abban, hogy valós időben nyomon követhessék saját ökológiai lábnyomukat. Az, hogy a turistáknak lehetőségük nyílna saját széndioxid-kibocsátásukról tájékozódni, ösztönzőleg hathatna rájuk, „és elősegítené, hogy megalapozottabb döntést hozzanak utazásaikat tekintve".

Fenntartható szállások

A tanulmány egy másik fontos pontja a hoteleket érinti. A kutatás szerint ahhoz, hogy a turizmus jó útra térjen, a szállodaiparban is elengedhetetlen egy zöldítő változás, ezért a hagyományos szálláshelyeknek olyan megoldásokra kell törekedniük, melyek egyszerre összpontosítanak a fenntarthatóságra és a helyi közösségekre.

Nem mindenhol teszik zsebre a turizmusból befolyó összegeket: Kanadában valamit megértettek

Az utazási szemlélet átalakítása

Fotó: Shutterstock

Az utazás megmentéséhez nagy szükség van a tömegközlekedés szorgalmazására. A nagysebességű „luxusvonatok” például egyszerre számítanak rendkívül kényelmesnek és csökkentik a közlekedés okozta károsanyag-kibocsátást – melyért jelenleg legnagyobb arányban a repülőgépek felelősek.

Nekünk kell változni

Végezetül a tanulmány szerint az utazóknak is szükséges újragondolniuk nyaralásaikat. Ahelyett, hogy az utazók elsősorban az adott desztinációkra, illetve bizonyos hotelekre fókuszálnának, a turistáknak „át kell helyezniük a hangsúlyt az élmény- és emberközpontú nyaralásokra". Ennek köszönhetően a központban az emberi kapcsolatok lehetnének, ami egy sokkal inkluzívabb és empatikusabb megközelítést eredményezne, mely végső soron egy széleskörű társadalmi változást idézhet elő – olvasható.

Fotó: Markus Spiske / Unsplash

Darrel Wade szerint az éghajlatváltozás közvetlen hatására túl sokáig tekintettek úgy az emberek, mintha az valami távoli, a jövőben bekövetkező esemény lenne:

„Ez már a legkevésbé sem mondható távolinak. Kevés időnk maradt a turizmus átalakítására, így azonnali kollektív cselekvésre és innovációkra van szükség ahhoz, hogy közösen dekarbonizáljuk az utazást és ténylegesen megvalósítsuk az ágazatban rejlő óriási fenntartható potenciált."

AMI MÉG ÉRDEKELHET