6 špeciálnych alpských jedál

Keď sa vyberiete lyžovať, pozrite sa, čo si objednáte.

Foto: Shutterstock

Aj na jeseň dobre padne teplé jedlo v prostredí vysokohorskej chaty, keď ste premrzli na túre. V zime, keď ste premrznutí, určite pomôžu trochu mastnejšie syrové špecle, ktoré sa pripravujú z miestnych surovín typických pre Alpy. Nech sa páči, tu je 6 výborných alpských jedál, ktoré raz musíte ochutnať.

STOLČEK PRESTRI SA PO FRANCÚZSKY: CHARCUTERIE

Foto: Shutterstock

Studená misa dostáva v Alpách úplne iný význam: na drevenú dosku alebo misu sa dostanú najlepšie syry, šunky, salámy, klobásy, paštéty, k tomu dostanete čerstvý chlieb, krekry, sucháre, čokoládu, orechy, ovocie, zeleninu a čerstvé alpské maslo. Dnes sa v Alpách stretnete s rôznou ponukou mís, ale jedno je isté: napriek rôznemu zloženiu ešte vždy hrá prím mäso.

ŤAŽKÁ RAKÚSKA CESTOVINA SO SYROM: KÄSESPETZLE

Foto: Shutterstock

Käsespetzle sú jedným z najpopulárnejších jedál v rakúskych chatách, ktoré najčastejšie servírujú v horúcom železnom hrnci, k tomu podávajú šalát. Podobajú sa na francúzske a nemecké cestoviny so syrom, ale pri príprave sa používa iný typ syra a cestovín. V podstate ide o ňoky so syrom s červenou cibuľou a osmaženou slaninkou, ale chuť sa mení v závislosti od použitého syra. Takže na dvoch miestach nikdy neochutnáte pokrm s rovnakou chuťou.

ZAPEKANÉ CESTOVINY SO SYROM A SLANINOU NA FRANCÚZSKY SPÔSOB – CROZIFLETTE

Foto: Shutterstock

Croziflette je klasické jedlo francúzskych Álp. Tvoria ho prekladané cestoviny – na francúzsky spôsob. Na štvorčeky nakrájané cestoviny z pšeničnej alebo pohánkovej múky dajú zapiecť v rúre spolu s kvalitnými syrmi, osmaženou červenou cibuľou a slaninkou, kým nebude mať zlatistý povrch. Samozrejme aj v strede musí byť syr dobre roztopený.

FRANCÚZSKE PREKLADANÉ ZEMIAKY: TARTIFLETTE

Foto: Shutterstock

Tartiflette pochádzajú z regiónu Savojsko. Ide o výdatné teplé jedlo, ktoré sa s obľubou konzumovalo už v 18. storočí. V podstate ide o naše francúzske zemiaky, ktoré sú ale mastnejšie a luxusnejšie ako verzia s klobásou, ale ich príprava je takisto jednoduchá.

Neoddeliteľnou súčasťou je syr Reblochon, ktorý sa nakrája na 4 časti, položí sa na vrch jedla a následne sa nechá roztopiť. Plátky uvarených zemiakov sa navrstvia striedavo s karamelizovanou cibuľou a opraženou slaninkou a na záver sa na na vrchu nechá rozpustiť syr.

FRANCÚZSKE JABLKOVÉ ŠIŠKY: BUGNE

Foto: Shutterstock

Francúzske fašiangové šišky – známejšie pod menom lyonské šišky – sú podobné ako naše šišky, ale vo francúzskej verzii sa na záver naplnia sladkou jablkovou plnkou, posypú sa práškovým cukrom a na niektorých miestach sa podávajú s brusnicovým lekvárom. Dezert sa vypraží vždy čerstvý a je dobré skonzumovať ho okamžite, pretože studené šišky vám určite nebudú chutiť.

OBĽÚBENEC VŠETKÝCH RAKÚŠANOV: GERMKNÖDEL

Foto: Shutterstock

Rakúske parené buchty sa pripravujú z kysnutého cesta. Plnia sa korenistým slivkovým lekvárom, polejú sa roztopeným maslom a posypú cukrom alebo makom. Podávajú sa s vanilkovým šodó. Táto sladkosť je kulinárska špecialita v celom Rakúsku a tiež v Bavorsku. Jedno je ale isté: po zjedení týchto knedličiek budete mať dostatok energie na lyžovanie a turistiku.

AMI MÉG ÉRDEKELHET