Predĺžte si život pitím čierneho čaju

Vo Veľkej Británii si bez čierneho čaju nevedia predstaviť fungovanie v krajine, no u nás sa po otázke čašníka uchýlime skôr k ovocnému, mätovému či zelenému. Čierny čaj však má mnoho zdravotných výhod, pre ktoré sa oplatí ho piť denne.

Foto: Shutterstock

Keď sa pozrieme na čísla, koľko čierneho čaju vypijú Briti ročne, zdajú sa nám to neuveriteľné. Každý Brit sa ročne „prepije“ dvomi kilogramami čaju v jeho sušenej forme. To z nich robí nielen jeden z najsmädnejších národov po čiernom čaji. Zároveň to dáva dobrú platformu na výskum účinkov tohto nápoja.

Pite čaj a všetko sa zlepší

Foto: Shutterstock

Výsledky vzorky pol milióna ľudí vedcov prekvapil. Pri pravidelnom pití čierneho čaju, najmenej dvoch šálok denne, tu bola 9 až 13 % menšia šanca úmrtia z akýchkoľvek príčin chorôb. Zdá sa, že čajové lístky na nás majú priam čarovný efekt. Nezáleží pritom, ako svoj čierny čaj pijete. S cukrom či s mliekom – výsledky sa nemenili. Okrem rizika úmrtia vedci zaznamenali podstatné zlepšenie aj pri hlavných príčinách úmrtí dnešnej doby – srdcovo-cievnych ochoreniach.

Čím nám čierny čaj pomáha

Foto: unsplash

Antioxidačné účinky pohlcujú v tele voľné radikály a obnovujú poškodené bunky. Za to vďačíme obsahu polyfenolov. Tie isté látky pomáhajú v žalúdku vytvárať prostredie, v ktorom zdraviu prospešné baktérie rastú, kým tie škodlivé zomierajú. Čaj tak pomôže aj kvalitnému tráveniu a potláča zápal v tráviacom systéme. Iné z antioxidantov, flavonoidy, majú pozitívne účinky na srdce. A to aj s pridruženými problémami, ako je vysoký krvný tlak či vysoký cholesterol. Pitím čaju jednoducho dodáte telu jeho dennú dávku antioxidantov.

Potrebujete sa sústrediť?

Foto: unsplash

Čierny čaj má okrem zdravotných účinkov aj ďalší pozitívny vplyv na naše fungovanie. Kým káva a kofeín vás skôr prebudia, v čaji obsiahnutý L-teanín vám pomôže s udržaním pozornosti, pamäťou a matematickými kalkuláciami. V malej výskumnej vzorke vedci zistili, že skupina konzumujúca čierny čaj lepšie vykonávala poznávacie aktivity, lepšie si veci pamätala a robila menej chýb. Stačí, keď si doma zalejete vrecúško horúcou vodou a necháte lúhovať 3-5 minút. Zdravší je samozrejme nesladený alebo sladený medom – no skúste chuť čierneho čaju s mliekom, ktorý je jemnejší, a tiež je možné ho okamžite piť. Na cestách to tiež nemusíte s kofeínom preháňať, a tak najmä v poobedňajších hodinách je dobrou alternatívou vymeniť Fresh Corner kávu za dobrý čierny čaj, ak sa chcete sústrediť za volantom.

Zelený čaj ani káva nezaostávajú

Foto: Pexels

Ak preferujete zelený čaj, nezúfajte. Na vzorke 101 000 Číňanov prebehol výskum, ktorý potvrdil, že pitie aspoň troch šálok zeleného čaju týždenne znižuje riziko choroby srdca a infarktu o 20 %.

Kávičkári taktiež nemusia smútiť. Pravidelné pitie kávy limituje riziko chorôb srdca aj cukrovky, prospieva obličkám a ochráni vás aj pred Parkinsonovou chorobou.

AMI MÉG ÉRDEKELHET