Több medvetámadás is történt a napokban Liptószentmiklós környékén

Egyre égetőbb kérdéssé válik a medveveszély.

medvék egy falu szélén

Barnamedve rontott rá kirándulókra a Tátra lábánál fekvő Pribilina község közelében, miután előző nap egy gombászt ért támadás a környéken – számolt be a március 30. és 31. történtekről a Pravda.sk hírportál.

Korábban már beszámoltunk arról a február 17-én történt medvetámadásról, amely során öt ember sérült meg Liptószentmiklós lakóövezetében. Az eset után pár héttel most újabb balesetek történtek – ráadásul ugyanabban az észak-szlovákiai régióban.

Ezt is olvasd el! Több településen rendkívüli helyzetet hirdettek a barnamedvék megjelenése miatt

Egy középkorú házaspár férfitagja szenvedett lábsérülést egy március 31-i túra során. A pár sikeresen bemenekült kutyájukkal egy közeli kunyhóba, így elkerülték a további medveveszélyt. Ezután a feleség egyből értesítette a rendőrséget.

A mentők mellett a környezetvédelmi akciócsoport (SOP) is a helyszínre sietett. A férfit könnyebb sérülései miatt kórházba vitték, ahonnan már haza is engedték.

Ez is érdekelhet: Egy dolog biztos: ha medvével találkozol, ne fuss el tőle!

Fotó: Shutterstock

Az egy nappal korábban megtámadott gombász szerencsére sértetlen maradt. A férfi beszámolója szerint a Felsőosztorány melletti sűrű aljnövényzetű erdőben találkozott egy barnamedvével, amely hirtelen rárontott. Ekkor azonban a férfi pisztolyával meg tudta sebesíteni, majd sikeresen el tudott futni.

A helyszínre érkező egyik vadász viszont már nem volt ilyen szerencsés. Amikor ugyanis a hatóságok átkutatták az eset után a környéket, az egyikőjükre rátámadt a felbőszített medve. Ekkor tüzet nyitottak az állatra a vadászok, aki életét féltve berohant a sűrű erdőbe.

Bár múlt héten azonosították és kilőtték a március 17-ei sérüléseket okozó állatot, a hírek szerint a SOP továbbra is tárgyalásokat folytat a vadászegyesületekkel.

A cél egy olyan közösen kidolgozott eljárás, amely gyorsabban és megbízhatóan azonosítja azokat a veszélyes medvéket, akiket a hatóságoknak esetlegesen ki kell lőniük a lakosság biztonsága érdekében.

AMI MÉG ÉRDEKELHET