Videó az erdőtűz után újjászülető mecseki erdőről

A szakemberek és a rengeteg nyári eső sokat segített a kopasz foltokon.

mecsek

Tavaly augusztusban egy férfi szemetet égetett a telkén, a tűz azonban elszabadult, és továbbterjedt a Mecsek erdős részeire is. A lángok három hektáron pusztítottak, mire a tűzoltók meg tudták fékezni a katasztrófát. Most az erdészet szakemberei dolgoznak azon, hogy minél hamarabb új élet születhessen a leégett területen.


A Mecsekerdő Zrt.közleménye szerint munkatársaik már a tűz oltásában is aktív szerepet vállaltak, ezt követően pedig megkezdték a terület rehabilitálását.

Az erdészek a fák megújuló képességére alapozva, a természetes folyamatokat segítve és felgyorsítva végezték az újraerdősítési munkákat. A lombos fák, cserjék ugyanis – attól függően, hogy milyen mértékben érintette őket a tűz – különböző hajtásokat (sarjakat) képeznek. Ezek a sarjak az egészségesen maradt ágakról, törzsről, tőről vagy akár a gyökérrészekből is kihajthatnak – olvasható.

Fotó: Shutterstock

Az erdészek így a területen lévő csemetéket tőre vágták azért, hogy 2023-ban minél egészségesebb hajtásokat tudjanak hozni. Ez után tovább segítették a sarjak természetes szelektálódási folyamatát: kiválasztották a leginkább életképesnek mondható egyedeket, melyeket az elmaradó növények visszavágásával, ritkításával ösztönöztek a növekedésre.

A munka persze a következő évben is folytatódik, hiszen még mindig vannak üres foltok a térségben. A szakértők gondoskodásával és a természet erejével a remények szerint ezen területek is újra fognak erdősülni.

Drónfelvételen is nyomon követik az erdő állapotát az erdészek:

Magyarországon egyébként a kora tavaszi tüzek mellett a nyáron előforduló vegetációtüzek (nem kontrollált terjedésű tűz a felszín közelében – a szerk.) is gyakoriak. Ilyenkor az erős, tartós égéssel károsított területen a regenerálódás csak a következő év tavaszán indul be.

A részlegesen károsult térségeken a sarjak egy része már az égés évében is megjelenhet, ezek azonban nem képesek felkészülni a télre: általában elfagynak, ezért a tápanyagok és a vízkészletek felhasználásával inkább akadályozzák a megújulást, mintsem segítik.

Az erdészek válogatásának és segítségének köszönhetően viszont az egyedek hosszú távon jó alapját jelentik az új erdőnek. Ily módon az erdő a következő években képes lesz terjeszkedni, a teljes károsult területet nagyjából 5-6 éven belül tudják majd visszahódítani az életképes facsemeték.

AMI MÉG ÉRDEKELHET