Kisszeben Oscar-díjas korzója

Az óváros őrzi középkori fényét.

Kisszeben
Fotó: Üzlet a Korzón

Kisszeben egy bájos kisváros Szlovákia északi részén, az Eperjesi kerületben. Már a középkorban országos hírre tett szert, amit a modern korban még tovább tudott fokozni, amikor a főterén forgatott filmnek köszönhetően az Oscar-díjas helyszínek közé emelkedett.

Lenyűgöző épített örökség

Az első írásos emlék a városról 1248-ból maradt fenn, 1406-ban szabad királyi város rangot kapott, majd a 15. század végén Kassával, Eperjessel, Bártfával és Lőcsével együtt Kisszeben az öt legjelentősebb felső-magyarországi város szövetsége, a Pentapolis tagja volt. Ennek a prosperáló időszaknak a hangulatát adja vissza a kiváló állapotban fennmaradt óváros. A történelmi városmag domináns épülete a gótikus stílusú római katolikus templom, melyet Keresztelő Szent Jánosnak szenteltek. Legértékesebb kincse a Lőcsei Pál mester műhelyében készült főoltár másolata, melynek eredetije a budapesti Nemzeti Múzeumban található. A főtéren számos reneszánsz és barokk stílusú épület található, közülük kiemelkedő szépségű a Városháza, a Piarista Gimnázium és a reneszánsz stílusú Harangtorony.

Fotó: Shutterstock

A világhírű Üzlet a korzón

Kisszeben számára a világhírt egy film hozta meg, amelyet a főterén forgattak, és amely 1966-ban a legjobb idegen nyelvű film kategóriában Oscar-díjat kapott. Ezt megelőzően 1965-ben szintén ebben a kategóriában Golden Globe díjas lett, a Cannes-i filmfesztivál különdíjával pedig a két főszereplőt ismerték el. Az „Üzlet a korzón” c. film története a második világháború idején játszódik. Az árjásítás során a jólelkű, de kissé együgyű Tóno Brtko (Jozef Kroner) felesége és sógora nyomására átveszi egy zsidó özvegyasszony, Lautmanné (Ida Kamińska) üzletét.

www.youtube.com

Obchod na korze | SK dabing | Celý film | HD

Mivel sajnálja az idős, nagyothalló asszonyt, nem mondja el neki az igazat: inkább az unokaöccsének adja ki magát, és segédként dolgozik az üzletben. Meg akarja őt óvni a zsidóellenes intézkedésektől, de közben retteg a náciktól is. El akarja bújtatni a valóságról mit sem tudó özvegyet, ám a félelemtől pánikba esik, és akaratlanul megöli az asszonyt. Tóno ezután nem tud elszámolni a lelkiismeretével, és szégyenében öngyilkos lesz.

​Tóno Brtko visszatérése

2021-ben az Üzlet a korzón egy újabb sikert ért el. Ekkor tért vissza a térre az özvegy Lautmanné üzlete elé (amelyben ma nem gombokat, hanem virágokat árusítanak) a Jozef Kroner által alakított Tóno Brtko egy életnagyságú szobor formájában.

AMI MÉG ÉRDEKELHET