​Turistka strávila 8 dní vo väzení, pretože si mysleli, že sa pokúša utiecť so 4 500 rokov starou sochou

Dovolenka sa skončila stresujúco.

56-ročná Nathalie cestovala z Francúzska do Egypta, kde relaxovala v luxusnom hoteli. Ako mnohí ľudia, aj francúzska cestovateľka si chcela dovolenku pripomenúť suvenírom, ale darček jej nakoniec spôsobil viac problémov, ako si myslela.


Spravodajský portál Euronews informoval o nočnej more Nathalie, ktorej dovolenku predĺžil suvenír kúpený v hotelovom nákupnom centre. Cestovateľka sa chcela vrátiť domov s malou soškou v kufri, ale zamestnanci letiska v Luxore neboli nadšení.

Nathalie nič netušiac prešla cez letiskový kontrolný systém, ale kontrolóri ju kvôli zvláštnemu predmetu odtiahli nabok.

Tvorca zrejme odviedol skvelú prácu, pretože zamestnanci sa mylne domnievali, že cestujúca sa snaží ujsť so 4 500 rokov starou antickou sochou namiesto jej repliky.

Sochu kúpila za 250 eur v umeleckej galérii hotela Winter Palace, pretože predmet v nej okamžite vyvolal silné emócie.

Cestovateľku potom odviezli na miestnu policajnú stanicu, kde ju obvinili z pašovania starožitností. Podľa jej slov sa ju pridelený právnik snažil presvedčiť, aby sa priznala k "zločinu" a ospravedlnila sa policajným pracovníkom.

Žena cestovala so spoločnosťou Voyageurs du Monde, a hoci sa jej zastal generálny riaditeľ spoločnosti Jean-François Rial, Nathalie bola nútená stráviť v cele spolu s ďalšími 40 zatknutými osobami celkovo 8 dní.

Za 30 rokov nášho pôsobenia v Egypte sme nikdy nemuseli riešiť takýto prípad. Našťastie máme veľmi dobrú sieť kontaktov, vďaka ktorej sa nám po niekoľkých dňoch podarilo zlepšiť podmienky Nathaliinho zadržania, ale bolo nesmierne ťažké proces urýchliť, pretože prípad nakoniec prevzala štátna bezpečnosť."

− povedal Rial francúzskemu denníku Le Figaro.

Nathalie bola nakoniec predvedená pred francúzsky hovoriaceho sudcu. Na súdnom pojednávaní bolo majiteľke galérie nariadené, aby poskytla adresu dielne, kde sa vyrábajú profesionálne kópie, ako je táto.

Žene sa nakoniec s pomocou francúzskeho veľvyslanca podarilo Egypt opustiť, ale podľa jej vlastného výkladu jej bol vstup do krajiny nadobro zakázaný. Situáciu neplánuje nechať tak: spolu so svojím právnikom pracuje na tom, aby bol prípad oficiálne uzavretý a s ním aj podivný zákaz cestovania pre Nathalie.

Sledujte aj naše profily na sociálnych sieťach, aby ste neprišli o žiadne novinky:

Pod menom Drive Slovensko nás nájdete na TikToku, Instagrame, YouTube aj Facebooku.

AMI MÉG ÉRDEKELHET