Vrch zlatého levického ónyxu a maršala Malinovského

Neďaleko Levíc nájdete vrch, ktorý je významný nielen svojim pamätníkom veliteľovi II. ukrajinského frontu z druhej svetovej vojny, ale aj jedna z najväčších travertínových kôp na Slovensku a ložisko vzácneho ónyxového mramoru.

Foto: Mesto Levice

Levice sú centrom regiónu Tekov, najväčším okresom na Slovensku, ale aj domovom Levického hradu, či Levických rybníkov, dôležitej zastávky pre migrujúce vtáctvo, hoci v minulosti mali slúžiť na pestovanie ryže. Väčšina turistov sem zavíta v lete do rekreačného zariadenia, kúpaliska a kempu Margita – Ilona. No v blízkosti mesta je aj malý vrch, na ktorý je jednoduchý prístup a spája sa s ním niekoľko zaujímavostí.

Maršal Malinovský a pamätník Šiklóš

Foto: Mesto Levice

Meno, ktorého preslávila fráza z filmy Pelíšky, patrilo veliteľovi II. ukrajinského frontu. Ten využil strategický bod vrchu Šiklóš na to, aby slúžilo ako pozorovateľňa. Medzi 20. decembrom 1944 a 25. marcom 1945 odtiaľto viedol maršal Malinovský vojenské operácie na južnom Pohroní. Od mája 1960 tu na jeho počesť stojí betónový pamätník, ktorý bol pri 70. výročí SNP kompletne obnovený. Z pamätníka, trochu pripomínajúceho schody na výstup do lietadla, je napriek výške len 274 metrov nad morom skvelý výhľad do širokého okolia – vidíte nielen Levice a rieku Hron, ale aj Štiavnické vrchy na severe a maďarské pohorie Borzsony na juhu. Nechýba ani dominanta tohto okolia a jeden zo stabilných pilierov dodávok našej elektriny – Mochovce.

Vrch Vápnik a jeho vzácny ónyxový mramor

Foto: Mesto Levice

Hoci to tak neznie, ešte stále píšeme o tom istom mieste. Šiklóš je totiž miestny názov oficiálneho pomenovania vrchu Vápnik. Dnes už vyhasnutá travertínová kopa patrí k najväčším na Slovensku.

Tu bol ťažený aj jeden z najdrahších spracovávaných dekoračných kameňov vôbec – ónyxový mramor, známejší tiež ako Zlatý ónyx. Tento európsky unikát sa už vyše dekády neťaží, no nájdeme ho použitý napríklad na unikátnom prvom orloji na Slovensku, v Starej Bystrici na Kysuciach.

Menej známy je fakt, že sa jedná o významnú paleontologickú lokalitu. Nájdené zuby nosorožca, odtlačok panciera korytnačky a rastlín dnes nájdete v Tekovskom múzeu v Leviciach.

Ako sa dostať na Vápnik – Šiklóš

Foto: LIA MKS

Kopec je prístupný autom, pešo i na bicykli. Odbočte v obci Mýtne – Ludany na prvej križovatke vľavo a pokračujete už priamo k pamätníku. Cyklistické značenie začína pri Levickom hrade, pričom sa v Starých Leviciach napojíte na turistické značenie pre peších.

  • GPS súradnice: 48.1828394N, 18.6432147E
  • Najbližšie servisné stanice Slovnaft: Levice Družstevnícka, Ku Bratke, Kalnická
AMI MÉG ÉRDEKELHET