Vianočné pusinky

Pri príprave vianočných zákuskov sa nám stane, že sa nahromadí veľké množstvo vaječného bielka, s ktorým zrazu nevieme čo robiť.

Foto: Mindmegette.hu

Našťastie sa niektoré sušienky vyrábajú z vaječných bielkov. Je zvláštnym potešením, že majú dlhú trvanlivosť a keď sú úhľadne zabalené, sú dokonca vynikajúce ako vianočné darčeky!

Macaron – francúzska "pusinka"

Foto: Duras.hu

Mandľovú múku a práškový cukor preosejeme do misky. Z bielkov vyšľaháme mäkkú penu, pridáme cukor, potravinárske farbivo (ak chceme farebné makaróny) a šľaháme, kým vznikne lesklá pena. Pridáme preosiatu zmes mandľovej múky a pomaly premiešame. Zmes dáme do zdobiaceho vrecka a na plech vystlaný papierom na pečenie z neho natlačíme malé kôpky. Necháme hodinu odpočívať a pečieme v rúre vyhriatej na 150 stupňov. Takto pripravené makrónky plníme krémami rôznych príchutí. Pred podávaním necháme ešte 1-2 hodiny odpočívať.

Laskonky – slovenské makrónky

www.youtube.com

Recept na Laskonky

Na Slovensku je láska k laskonkám neprelomená už desaťročia. Ich príprava je oveľa jednoduchšia ako francúzskej makrónky, no chuťovo je to minimálne rovnaký zážitok. Bielky vyšľaháme s kryštálovým cukrom a vanilkovým cukrom do tuhej peny. Opatrne vmiešame najemno pomleté vlašské orechy. Z masy na plechu vystlanom papierom na pečenie robíme okrúhle alebo oválne tvary a upečieme – presnejšie osušíme – ich. Nakoniec obe polovice zákuskov zlepíme karamelovým, kávovým, maslovým alebo pudingovým krémom.

Mini Pavlove tortičky

Foto: Topreceptek.hu

Nad parou vyšľaháme bielka s cukrom do lesklej tuhej peny. Potom opatrne vmiešame kukuričný škrob a pridáme trochu octu. Hmotu vylejeme do zdobiaceho vrecka, potom na plech vystlaný papierom na pečenie vytvarujeme kolieska s priemerom 5 - 6 cm, pričom v strede necháme prázdny kruh. Pečieme vo vyhriatej rúre. Plech nevyberáme z rúry, počkáme, kým kolieska vychladnú. Smotanu vyšľaháme do tuhej peny a naplníme ňou kolieska. Mini tortičky môžeme ozdobiť bobuľovým ovocím, ale aj drobnými cukríkmi.

Tuile – francúzske mandľové sušienky

Maslo rozpustíme a varíme do spenenia a kým získa zlatohnedú farbu. Keď maslo vychladne, vmiešame nasekané pistácie, drvené mandle, cukor, múku, soľ a nevyšľahané bielky. Na plech vystlaný papierom na pečenie poukladáme malé kôpky, navrch poukladáme mandle a vlašské orechy a dáme piecť do vyhriatej rúry. Pred podávaním necháme odležať.

Sledujte aj naše profily na sociálnych sieťach, aby ste neprišli o žiadne novinky:

Pod menom Drive Slovensko nás nájdete na TikToku, Instagrame, YouTube aj Facebooku.

AMI MÉG ÉRDEKELHET