ROZPRÁVKOVÝ JARMOK V LIPSKU

Vo vyše polmiliónovom Lipsku, najväčšom meste nemeckej spolkovej krajiny Sasko, sa konajú vianočné trhy už od roku 1458. A to nie na jednom, ale hneď šiestich námestiach starobylého mesta.

Foto: Shutterstock

Každé námestie si volí vlastnú tematiku. Napríklad na Naschmarkte nájdete okrem klasických stánkov s vareným vínom a perníkmi aj remeselnícke výrobky. Najväčším unikátom lipských trhov je fínska dedinka na námestí Augustusplatz, kde natrafíte aj na originálne fínske špeciality, ako sú údený losos alebo sobie mäso. Pozor však, aby ste nenahnevali Mikuláša, ktorý má na trhoch aj vlastné konzultačné hodiny.

Kus Fínska v Nemecku 

Zohriať sa môžete pri praskajúcom ohni v tradičných fínskych chalupách, takzvaných kotách. V ponuke trhovníkov nájdete aj výrobky zo sobej kože. Zatiaľ čo dospelí si budú vychutnávať horúci Glühwein, čiže varené víno, deti sa môžu zabaviť v susednom rozprávkovom lese a stať sa súčasťou rozprávkového kúzla.

Otvorené: 22. november – 23. december 2022

NENECHAJTE SI UJSŤ!

Foto: Panorama Tower "Plate of Art"

1. Múzeum mapujúce históriu komunistickej tajnej služby Stasi (Museum in der Runden Ecke) vám priblíži fungovanie východonemeckej obdoby ŠtB a komunistickej propagandy zameranej proti nepriateľom režimu.

2. Na 29. poschodí panoramatickej veže City-Hochhaus si môžete vychutnať zážitkovú gastronómiu v reštaurácii Plate of Art, odkiaľ je pôsobivý výhľad na mesto.

3. Historická Mädler Passage vás zavedie do jednej z najvychytenejších nákupných ulíc Lipska.

AMI MÉG ÉRDEKELHET