UNESCO világörökségi helyszínek, mégis kevesen ismerik őket

Légi felvétel a németországi Schleswig-Holstein Wadden-tenger Nemzeti Parkból

Az UNESCO által összeállított listán alig ismert világörökségi helyszínek szerepelnek.


Dolomitok – Olaszország 

Az Észak-Olaszország hegyvidékes tájain húzódó Dolomitok vidéke 2009 óta része az UNESCO világörökségeknek. A 18 csúccsal büszkélkedő hegységet több százmillió évvel ezelőtt még teljesen víz borította, mára viszont magassága a háromezer métert is meghaladja. A Dolomitok összesen kilenc változatos természeti kincsekkel rendelkező térségből áll.

Míg télen a síelőké a főszerep, addig a melegebb hónapokban túrázók, kerékpárosok és sziklamászók szokták próbára tenni magukat, írja az Euronews.

Luxemburg – Luxemburg 

A Franciaország, Németország és Belgium határán fekvő ország óvárosa már 1994-ben került fel az UNESCO listájára. A város legrégebbi térségei a 10. században épültek. Luxemburgba látogatva mindenképpen érdemes megnézni Európa egyik legszebb erkélyét (Corniche) és a grandiózus Grand Ducal-palotát, valamint a Grund-kerületet.

Ez is érdekelhet: Európai úti célok, ahol ingyenes a tömegközlekedés

Watt-tenger – Németország

A Németország északi részén elterülő Watt-tenger területe a világ legnagyobb egybefüggő árapálysíkságának részét képezi. A homokos zátonyok, a tengeri füves rétek, strandok és a dűnék igazán gyönyörű látványa sem vonz annyi embert, így a hely a tömeget elkerülni vágyók számára ideális úti cél. Az ide utazók szürke fókákkal vagy disznódelfinekkel is találkozhatnak is, de itt található Sylt gyógyhatású klímával rendelkező szigete is.

Lausanne – Svájc 

Lausanne középkori kisvárosa a világ 12 nagy borfővárosának egyikeként szerzett hírnevet magának. A Genfi-tó szomszédságában, Lausanne külterületén található Lavaux szőlőteraszok 2007 óta szerepelnek az UNESCO örökségek között. A 11. századból fennmaradt térséget akkor még bencés és ciszterci kolostorok sokasága tűzdelte, míg a 800 hektáros teraszos szőlőültetvényeken ma kiváló borok készülnek. Svájc borainak összesen csak 1 százalékát exportálja, így az igazi ínyenceknek érdemes személyesen felkeresni a régiót.

A borok kedvelőinek: Nagyon más volt az íze a bornak az ókori Rómában, mint most

Škocjan-barlangrendszer – Szlovénia 

Bár a nyugat-szlovéniai Škocjan-barlangrendszer már 1986 óta szerepel az UNESCO világörökségek listáján, a térség nem számít a leglátogatottabb helyszínnek. Európa legnagyobb föld alatti kanyonja több mint 200 méteres mélységével és hat kilométert is meghaladó járataival egyedülálló utazásra invitálja a látogatókat.

Az úti cél viszont nemcsak a barlangászoknak lehet jó választás, de a kirándulóknak is: a barlangok között több ösvény vezet végig, amelyeket 26 föld alatti vízesés és 15 méternél is magasabb mészkőoszlopok díszítenek. A barlangokat ráadásul egy regionális park veszi körbe, így akár kerékpárra pattanva is felfedezhetjük Szlovénia tájait.

AMI MÉG ÉRDEKELHET