Zradné jesenné Tatry

Tohtoročná jeseň nás prekvapila všetkých. Kým mnohí sa chystali na prázdnejšie turistické chodníky v Tatrách počas zvyčajného babieho leta, počasie malo iné plány. V polovici septembra do Tatier zavítal sneh. Chodníky však stále nie sú uzavreté na zimu. Ak chcete túry stále stihnúť, je dobré sa poriadne pripraviť – Tatry vedia byť na jeseň krásne, ale aj zradné.

Foto: Shutterstock

Kým v lete sa na túre musíte predovšetkým pripraviť na hydratáciu a riziko príchodu búrky, jeseň so sebou prináša úplne iné výzvy. Farebná príroda a zasnežené vrcholky môžu pôsobiť neodolateľne. Kým sa však vydáte nabíjať svoje mentálne baterky, uistite sa, že máte odškrtaný tento kontrolný zoznam:

Začnite odspodu

Foto: Pixabay

Nevhodné oblečenie môže mať fatálne dôsledky. Najmä ak sa chystáte na vysokohorskú túru. Základom je obuv. V jeseni ani nepomyslite na inú než turistickú obuv s vysokým členkom. Čakať vás môžu rozvodnené potoky, šmykľavé korene, uvoľnené hlinené zosuvy, klzké skaly. Ideálne sú goretexové nepremokavé topánky, do ktorých neváhajte kúpiť kvalitné turistické ponožky. Nohy v teple sú základ. So sebou pribaľte aj nesmeky. Vo vyšších polohách sa už môže držať vrstva snehu a ľadu a tieto skoro žiaden priestor nezaberajúce návleky na topánky vás udržia aj na čistom ľade na nohách.

Oblečenie do hôr na jeseň

Foto: Pixabay

O potrebe vrstvenia oblečenia sme toho už v Drive magazíne písali veľa. K outdoorovým nohaviciam a softshellovej bunde si teraz pridajte základnú vrstvu z termobielizne. Rána bývajú mrazivé, no časom sa zohrejete. Termobielizeň vás bude hriať, odvádzať pot a ľahko ho „zhodíte“ a objavíte zas počas zostupu z hory. Bundu proti vetru musí dopĺňať bunda proti dažďu. Stačí, aby bola ľahká, no s vysokým vodným stĺpcom. Ten určuje, koľko vody ešte materiál znesie, kým premokne. A šanca premoknutia sa v jeseni znásobuje.

Jesenná výbava na hory

Foto: unsplash

Dobre oblečení a obutí ešte stále nemôžete vyraziť. Chýba predsa jedlo, pitie a dodatočná výbava. Do športového ruksaku zbaľte zdravé domáce müsli tyčinky pre rýchlu a stabilnú energiu. K fľašiam s vodou doplňte termosku s čajom. Nielenže dobre zohreje, ale pomôže po priliatí do vody urobiť vodu na hrane zamrznutia piteľnú. Med a citrón v čaji pomôžu udržať vašu úroveň vitality, energie, vitamínov aj nálady stále vysokú.

Na ruksak pripnite turistické paličky – teraz sa zídu viac než inokedy. Prihoďte oblečenie na prezlečenie v prípade, že sa spotíte, slnečné okuliare, spomínané nesmeky, ale aj čiapku, rukavice a multifunkčnú šatku, ktorá ochráni váš krk či hlavu. Na ňu patrí aj čelovka, v prípade, že sa túra natiahne a prekvapí vás skoré stmievanie. Horská služba odporúča vyrážať na jeseň o dve-tri hodiny skôr.

Kontakty a informácie aj v mobilnej aplikácii HZS

www.youtube.com

Bezpečné výhľady s aplikáciou Horská záchranná služba

Vybavení ste, zostáva posledné: vybaviť informačne seba aj ostatných. V prvom rade dajte vedieť rodine či známym, kam idete, ktorou trasou plánujete ísť a kedy sa plánujete vrátiť. Po návrate z túry sa ozvite, že ste prišli v poriadku. Toto informačné poistenie slúži na to, keby ste zablúdili, zranili sa alebo sa z iných dôvodov omeškali a nemali na mieste signál.

V druhom rade si uložte telefónne číslo horskej služby do mobilu: 18 300. Na webe Horskej záchrannej služby si pozrite aktuálne výstrahy, zistite lavínové nebezpečenstvo a samozrejme sa uistite, že máte cestovné poistenie pokrývajúce prípadný zásah horských záchranárov. Ešte praktickejšia je mobilná aplikácia, kde máte nielen všetky informácie v jednom, ale jediným stlačením tlačidla cez ňu dokážete privolať pomoc.

Zostáva už len s rozumom si vychutnávať krásy Tatier a nehnať sa za každú cenu za dosiahnutím stanoveného cieľa. Bezpečnosť vás a vašich blízkych za to nikdy nestojí.

AMI MÉG ÉRDEKELHET