Vyrobte si vlastnú müsli tyčinku
Ak sa chystáte na hory a na túru a uvažujete, čo je najlepšie zobrať si ako rýchle dobitie energie, vyrobte si doma müsli tyčinky. Ľahko sa pripravujú a budete ich mať kedykoľvek poruke. Sú zdravé, obsahujú vlákninu, bielkoviny a málo kalórií, vďaka čomu sú perfektným občerstvením nielen na cestách. Tyčinky sú plné orechov a semien, ktoré vás zasýtia a budete plní energie.

Müsli je suchá tyčinka vyrobená na základe ovsa, ktorý je zmiešaný s inými obilninami, orechmi, semienkami, sušeným ovocím, kokosom, medom či inými ingredienciami. Do niektorých receptov sa pridáva trochu mlieka a niektoré sa namáčajú do jogurtovej polevy.
Prečo jesť müsli tyčinky
Všade sa píše, že by sme mali každý deň splniť odporúčaný príjem živín. Müsli tyčinky sú ideálnou voľbou pre ich vysoký obsah vlákniny a keďže sú z ovsených vločiek, sú 100 % celozrnné. Navyše sa odporúčajú v boji s anémiou (nedostatkom železa), nadváhou a znižujú riziko cukrovky 2. typu.
Vysoký obsah draslíka a nízky obsah sodíka z nich robí ideálnu potravinu na boj s vysokým krvným tlakom. Nízky glykemický index vychádza z pomaly stráviteľného ovsa a pridanie jogurtu alebo mlieka ešte viac spomalí trávenie a zasýti nás dlhšie. Ovos obsahuje rozpustnú vlákninu, beta-glukán, ktorá môže pomôcť pri znižovaní hladiny cholesterolu. Ovocie dodá vitamín C, ovos vitamín B a mlieko potrebný vápnik. Pomalé a trvalé dodávanie energie, vitamíny a minerály, to je presne to, čo pri športových výkonoch potrebujete.
Domáce müsli tyčinky
Nie všetky z tých, ktoré nájdete v predajniach, sú bez pridaných farbív a z celozrnných ingrediencií. Obsahujú viac cukru a tým aj viac kilojoulov. Mali by ste siahnuť po tyčinke prevažne z orechov, ovsených vločiek alebo celozrnných výrobkov a menšieho množstva ovocia. Zdravá tyčinka by mala mať približne 600 kJ, obsahovať menej ako 10 g cukru a maximálne 3 g nasýtených tukov. Ak vás nebaví porovnávať počas nákupu obaly a zloženie jednotlivých tyčiniek, vyrobte si ich doma.
Suroviny na müsli tyčinku
Foto: unsplash
Keď si pozriete recepty na internete, zistíte, že väčšinu potrebných surovín máte doma. Ovsené vločky - tvoriace základ, javorový sirup alebo med na osladenie a potrebnú lepivosť, orechové alebo iné maslo na spojenie ostatných zložiek, štipku soli, vanilku, škoricu, orechy, kokos, semiačka, sušené ovocie, kúsky čokolády... fantázii sa medze nekladú.
Ako upiecť dokonalú müsli tyčinku
Ak chcete, aby ste dosiahli príjemnú chuť a chrumkavosť, vločky opražte. Rovnomerne ich rozložte na plech a dajte do vyhriatej rúry, potom ich ešte počas 3-5 minút občas premiešajte, kým nedostanú zlatistý nádych a začnú voňať. Kokosový olej, med, prípadne arašidové či iné maslo dajte do misky a zohrejte, kým sa všetko neroztopí. Do roztopenej zmesi pridajte škoricu, vanilkový extrakt, soľ a miešajte, kým sa všetko nespojí. Pridajte ovsené vločky, kokos, orechy, semiačka či ovocie podľa chuti. Takto pripravenú zmes natlačte na plech a pečte do zlatista. Pred krájaním nechajte zmes úplne vychladnúť. Ideálne, ak ju vložíte na niekoľko hodín (najlepšie cez noc) do chladničky. Domáce müsli tyčinky vydržia v chladničke až 1 týždeň. Ak si ich zamrazíte, máte svoju pochúťku kedykoľvek poruke.