Zelené pľúca Bratislavy: znovuobjavte Železnú studničku!

Miesto, kde by ste mohli stráviť aktívny deň uprostred prírody, sa dá nájsť aj priamo v hlavnom meste Slovenska.

Železná studnička
Foto: Visit Bratislava

Bratislava má oproti iným hlavným mestám jednu veľkú výhodu. Na jej severnom okraji končí Karpatský oblúk a Malé Karpaty, preto tak priamo na okraji mesta máte skvelý priestor na únik do prírody. Železná studnička je obľúbená rekreačná oblasť a súčasť rozsiahleho Bratislavského lesoparku. Okrem úniku z betónu mesta tu na vás čaká aj potok Vydrica, ktorý oživuje štyri rybníky a dotvára tak pokojné prostredie pre váš oddych.

História a technika v harmónii s prírodou

Železná Studienka je miestom, kde história splynula s prírodnou scenériou. Môžete tu obdivovať technické stavby ako sú staré mlyny a rybničné zariadenia, ktoré dnes slúžia na rekreačné účely. Navštívte Suchý mlyn alebo Klepáč, ktoré sú svedkami bohatej histórie tejto oblasti a dnes ponúkajú príjemné zastávky na občerstvenie počas vašich výletov.

Kúpeľná tradícia a liečivé pramene

Foto: Mestské lesy Bratislava

Pôvodný železitý prameň, ktorý dal lokalite meno, bol známy už v 19. storočí a prilákal mnohých návštevníkov, vrátane kráľa Ferdinanda. Neskôr sa však po analyzovaní vody zistilo, že liečivá nie je. Hoci kúpeľná činnosť zanikla, stavby zostali a Železná Studienka zostáva obľúbeným výletným miestom, ktoré je dnes známe svojimi pešími a cyklistickými trasami, ako aj možnosťami na rybolov a člnkovanie.

Šport a relax v prírode

Ak ste fanúšikom športu alebo len hľadáte miesto na piknik, Partizánska lúka je ideálna. Okrem futbalového ihriska a basketbalového kurtu tu nájdete aj stoly na stolný tenis a fitnes zariadenia. Pre tých, ktorí majú radi pokojnejšie aktivity, sú tu pripravené chodníky pre náučné prechádzky, ktoré vás prevedú po histórii a prírode tohto rozsiahleho lesoparku.

Nová Železná studnička

Foto: Metropolitný inštitút Bratislavy

Nový architektonický návrh, ktorý sa na tomto mieste pripravuje, má lokalitu ešte zatraktívniť. Pribudnú móla pri jazierkach, premostenia, bezbariérové prístupy, edukatívne miesta pre deti a novú výsadbu zelene na Drieňovských lúkach. Pribudnú chodníky, cyklochodníky, aj stojiská na bicykle. Jednoducho – mali by ste sa tu cítiť bezpečne, v pohode a prísť si po dávku upokojujúcej energie z prírody. Hoci je táto štúdia spracovaná už štyri roky, na jej realizáciu sa žiaľ zatiaľ nenašli peniaze.

Dostupnosť a tipy na cestu

Najjednoduchší prístup k Železnej Studienke je autobusom číslo 43 z Patrónky, ktorý vás zavezie priamo do srdca tejto rekreačnej oblasti. Pre tých, ktorí uprednostňujú cestu autom, je možné parkovanie pri Červenom moste, alebo na väčšom parkovisku pri OD Tesco v Lamači. Nezabudnite využiť aj lanovku na Kamzík, ktorá je pohodlným spôsobom, ako sa dostať na vyššie položené miesta a užiť si ešte krajšie výhľady na Bratislavu a okolie.

Foto: Visit Bratislava

Sledujte aj naše profily na sociálnych sieťach, aby ste neprišli o žiadne novinky:

Pod menom Drive Slovensko nás nájdete na TikToku, Instagrame, YouTube aj Facebooku.

AMI MÉG ÉRDEKELHET