Ez az új repülőgép hatalmas mérföldkövet jelent a Wizz Airnél

Úgy tűnik, nem lassul a légitársaság fejlődésének üteme.

egy wizz air-gép a felhők között

A WizzAir a közelmúltban elért egy újabb mérföldkövet, a légitársaság flottájába ugyanis megérkezett a 200. repülőgép is. Ezzel a vállalat gépeinek átlagéletkora 4,2 évre csökken, írja az MTI. Mutatjuk a részleteket.

Fotó: Даниїл Кишковар/Unsplash

Illusztráció

Az egyik legsikeresebb közép-európai légitársaságnak számító Wizz Airhez érkező új Airbus A321neo modern megoldásainak köszönhetően jelentős környezetvédelmi előnyöket kínál. A London-Luton reptéri bázishoz csatlakozó modell akár ötven százalékos fenntartható légi üzemanyaggal – vagyis mezőgazdasági hulladékból, növényi olajokból és más biomasszából készült üzemanyaggal – is képes repülni, ráadásul húsz százalékkal kevesebbet fogyaszt, mint elődei. Emellett ötven százalékkal alacsonyabb zajlábnyommal közlekedik, valamint húsz százalékkal kevesebb szén-dioxidot és ötven százalékkal kevesebb nitrogén-oxidot bocsát ki.

Az egyre fiatalabb, jelenleg mindössze 4,2 éves átlagéletkorú flottának és a modern repülőgépeknek köszönhetően a Wizz Air szén-dioxid-kibocsátása 6,8 százalékkal kevesebb volt 2023-ban, mint az azt megelőző évben. Az utaskilométerenként számított átlagos 51,5 grammos karbonkibocsátás a légitársaság eddigi legalacsonyabb éves eredménye, a vállalat pedig elkötelezett amellett, hogy 2030-ig további huszonöt százalékkal csökkentse szén-dioxid-kibocsátását.

Fotó: Nándor Derzsi/Unsplash

Illusztráció

A növekedés persze itt nem áll meg, hiszen a Wizz Air a 2023-as, rekordnak számító utasszámot követően tovább bővíti hálózatát.

Jelenleg a vállalat a legnagyobb Airbus A321neo-megrendelő Európában, a „WIZZ500 ambition” nevű program keretein belül pedig további háromszáz repülőgép beszerzését tervezi az évtized végéig.

„Kizárólag a legújabb és legjobb technológiába fektetünk, az Airbus A321neo pedig biztosítja, hogy flottánk továbbra is modern és kényelmes maradjon, miközben segít abban is, hogy teljesítsük környezetvédelmi vállalásainkat"

– mondta Trubek Zsuzsa, a Wizz Air kommunikációs menedzsere. Hozzátette: az új repülőgép is azt a célt szolgálja, hogy minél több utazót repítsenek el megfizethető áron a legizgalmasabb célpontokra.

AMI MÉG ÉRDEKELHET