Zelený Záhreb

Záhreb je zriedkavo zaradený ako samostatný program do ponuky cestovných kancelárií, aj keď aj hlavné mesto Chorvátska ponúka pomerne veľa zaujímavých pamiatok. Stredoveké staré mesto so svojou rozprávkovou atmosférou harmonicky zapadá do moderných štvrtí a v neposlednom rade je Záhreb jedným z najzelenších hlavných miest v Európe s nádherne navrhnutými parkmi, fontánami a námestiami.

Foto: Shutterstock

Na území dnešného Záhrebu žili ľudia už v praveku a za rímskej nadvlády v staroveku tu bola aj osada Andautonia. Za zakladateľa mesta Záhreb sa však považuje uhorský kráľ Ladislav I. Svätý, ktorý tu po dobytí Chorvátska zriadil v roku 1093 biskupstvo. Odvtedy bolo Chorvátsko viac ako 800 rokov, až do roku 1918, spoluštátom Uhorska, a jeho vodcov, bánov, menoval uhorský panovník.

Historické atrakcie na pešiu vzdialenosť

Foto: Visit Zagreb

Staré mesto, ktoré sa nachádza medzi horou Medvednica a riekou Sáva, pozostáva zo stredovekého Gradecu, ktorý je dnes sídlom chorvátskej vlády, a Kaptolu, sídla záhrebského arcibiskupstva. Z námestia bána Jelačića, ktorý je uprostred pôvabného starého mesta sú ľahko dostupné všetky historické pamiatky Záhrebu. Jednou z najstarších budov v meste je Kostol svätého Marka, ktorý bol postavený v 13. storočí v románskom štýle. V 19. storočí bol kompletne prerobený a súčasne vznikla aj zdobená strecha zobrazujúca Chorvátske kráľovstvo, Slavóniu a Dalmáciu. Kostol a námestie Svätého Marka dnes patria medzi najvýznamnejšie atrakcie Záhrebu.

Najkrajšou gotickou stavbou v meste je Katedrála Blahoslavenej Panny Márie, ktorej stavbu nariadil kráľ Ladislav I. Svätý. Nachádza sa v časti Kaptol v hornom meste a je vidieť z mnohých miest. Počas tureckých vojen bola okolo nej postavená renesančná pevnosť. Na západnej strane katedrály je vidieť aj renesančnú strážnu vežu.

Z parku do parku

Foto: Visit Zagreb

Staré mesto je obklopené mnohými parkmi, z ktorých snáď najkrajší je dlhý, zalesnený park Zrinjevac, ktorý bol pomenovaný po Nikola Zrinski (maď. Miklós Zrínyi), legendárnom hradnom kapitánovi Szigetváru, ktorý bol tiež chorvátskym bánom. Uprostred parku sa nachádza hudobný altánok, kde sú takmer po celý rok živé hudobné vystúpenia. Okolo parku Zrinjevac sú paláce postavené v secesnom štýle. V priľahlom parku Ledeni môžete vidieť sochu kráľa Tomislava, prvého chorvátskeho panovníka, v zime tu na návštevníkov čaká klzisko. Chorvátske národné divadlo sa nachádza pár minút chôdze od parku Zrinjevac. Táto secesná a neogotická budova prepychovej krásy je jedným z klenotov mesta. Dokončený bol v roku 1895 a slávnostného otvorenia sa zúčastnil aj cisár František Jozef I. Samozrejmosťou je aj park pred divadlom, na druhom konci ktorého návštevníci nájdu Záhrebskú botanickú záhradu, kde je k videniu viac ako 10.000 druhov rastlín.

Galéria pod holým nebom na cintoríne

Foto: Visit Zagreb

Cintorín Mirogoj je jednou zo špeciálnych atrakcií Záhrebu. Mnohí ho považujú za jeden z najkrajších cintorínov v Európe – nie bezdôvodne. Je to prakticky obrovský park a zaujímavosťou je, že funguje nielen ako cintorín, ale aj ako umelecká galéria pod holým nebom, pretože vďaka vzácnym budovám a sochám vo svojom areáli láka množstvo turistov. Postavili ho koncom 19. storočia podľa plánov vtedajšieho slávneho rakúskeho architekta Hermanna Bollého. Určite sa oplatí navštíviť a vidieť arkády, kostoly, mauzóleá a krypty celebrít.

AMI MÉG ÉRDEKELHET