Zanzibar: Ostrov, kde je piesok príliš biely a more príliš modré

Na ostrove pri pobreží Tanzánie, ktorý sa preslávil koreniami a najmä klinčekom, budete mať len jediný problém. Pod páliacim slnkom tu bude piesok príliš biely a more až neuveriteľne modré. Miestni tu však slovo problém nepoznajú. Na všetko tu budete počuť jedinú frázu, ktorá vyjadruje miestny bezstarostný prístup k životu: Hakuna matata.

Foto: 123rf

Predstavte si ležanie pod palmou s výhľadom na tyrkysový Indický oceán. Pomedzi palmové listy sa na vás usmieva teplé tropické slnko, zatiaľ čo jemný vánok s jedinečnou vôňou korenia rastúceho na ostrove sa mieša s arómou organických kokosových orechov a ovocia. Vo vzduchu cítiť more, počuť iba zvuky vĺn, ktoré sa krútia po neuveriteľne bielom piesku a šumenie stromov vytvára pokojnú atmosféru. Zaplávate si v oceáne, zastavíte sa na vynikajúce korenené jedlo z morských plodov, mäsa, zeleniny a šťavnatého ovocia. To sú len niektoré zo zážitkov, ktoré si môžete vychutnať na pláži. Vitajte na Zanzibare!

Ostrov, ktorý je bez korony?

Foto: Getty Images H|ungary

Zanzibar leží na východnom pobreží Afriky a je jedným z mála miest, kam sa hrnú turisti. Na Zanzibare totiž nie je korona. Teda, aby sme nezavádzali, vláda celú situáciu bagatelizuje, no televízia vysiela reklamy, aby sa obyvatelia chránili. Na ostrove bolo málo prípadov od vypuknutia pandémie. Krajina nevyžaduje pri vstupe ani PCR test, ani karanténu, dokonca ani nosenie rúšok. Treba len skontrolovať situáciu v krajinách, cez ktoré máte tranzit, resp. ktoré letecké spoločnosti vyžadujú test, špeciálny typ respirátora a podobne.

Stone Town – kamenné hlavné mesto

Foto: Getty Images Hungary

Ostrov obmýva Indický oceán a v minulosti bol významnou križovatkou obchodníkov z Ázie, Európy a Afriky. Obchodovalo sa so slonovinou, hodvábom, ebenovým drevom, korením, zlatom, ale aj otrokmi. Práve v hlavnom meste odporúčame navštíviť Múzeum otroctva, kde sa dozviete krutú históriu o kontraste medzi trpkým životom s obchodovanými otrokmi a ich bohatými majiteľmi. Múzeum sa symbolicky nachádza na bývalom trhu s otrokmi. V hlavnom meste stojí za zastávku aj Dom divov, prezývaný aj Dom zázrakov, ktorý je najvyššou stavbou na ostrove a ako prvý mal elektrické osvetlenie. Pätnásťminútovou chôdzou z Domu zázrakov sa dostanete k domu Freddieho Mercuryho, ktorý sa tu narodil. Ten dnes funguje ako hotel, takže sa dnu bez ubytovania nedostanete. No fotku pred domom si zo Stone Townu odnáša každý turista.

Ostrov Changuu – namiesto väzňov korytnačky

Foto: 123rf

Tento ostrov je tiež prezývaný ako Prison Island, čo znamená ostrov väzňov. Nepredstavujte si však typické väzenie. Ostrov slúžil na separáciu chorých, aby sa žltá zimnica neprenášala, či neposlušných otrokov. Dnes žijú na ostrove korytnačky obrovské. Tie sem boli dovezené ako dar zo Seychelských ostrovov v roku 1919. Nájdete tu korytnačky od tých najmenších až po najväčšie a najstaršie. Niektoré majú viac ako 200 rokov. Pri vstupe si vydezinfikujete ruky a dostanete kúsky šalátov, ktorými môžete korytnačky nakŕmiť a fotiť sa s nimi. Veľa ubytovaní ponúka tento výlet spolu s návštevou Stone Townu a zastávkou na obed na malom neobývanom ostrovčeku, kde sa podávajú hranolky a morské plody upečené na uhlíkoch v piesku. K tomu ochutnáte miestny kokos, melón a banány.

Jozani Forest – endemické opice a mangrovové lesy

Foto: Drive Magazine SK


V srdci Zanzibaru je dokonale ukrytá prírodná rezervácia s endemickými opicami guarézy červenej. Vďaka tomuto miestu sa jej darí a pomaly sa dostáva zo zoznamu ohrozených druhov. Rezervácia pokrýva 50 štvorcových kilometrov neuveriteľných prírodných krás. Táto rezervácia bola v 60. rokoch vyhlásená za chránenú oblasť. Opice tu môžete fotiť, ako sa hojdajú na stromoch alebo hľadajú potravu v kríkoch. Lesná rezervácia Jozani je súčasťou národného parku Jozani Chwaka Bay a nachádza sa v nej veľa druhov jedinečných rastlín a stromov. Zátoky Uzi a Chwaka tvoria východné hranice rezervácie. Darí sa tu mangrovovým lesom. Tie sú dokonalými biotopmi pre rozmanitý morský život.

Jozani Forest – endemické opice a mangrovové lesy

Foto: Drive Magazine SK


V srdci Zanzibaru je dokonale ukrytá prírodná rezervácia s endemickými opicami guarézy červenej. Vďaka tomuto miestu sa jej darí a pomaly sa dostáva zo zoznamu ohrozených druhov. Rezervácia pokrýva 50 štvorcových kilometrov neuveriteľných prírodných krás. Táto rezervácia bola v 60. rokoch vyhlásená za chránenú oblasť. Opice tu môžete fotiť ako sa hojdajú na stromoch alebo hľadajú potravu v kríkoch. Lesná rezervácia Jozani je súčasťou národného parku Jozani Chwaka Bay a nachádza sa v nej veľa druhov jedinečných rastlín a stromov. Zátoky Uzi a Chwaka tvoria východné hranice rezervácie. Darí sa tu mangrovovým lesom. Tie sú dokonalými biotopmi pre rozmanitý morský život.

Pláže aj odliv na stovky metrov

Foto: Drive Magazine SK

Medzi najkrajšie pláže na ostrove patrí Nungwi. Nachádza sa na severnom cípe ostrova. Pláž lemuje množstvo reštaurácií, barov, obchodíkov a hotelov. Na severozápadnom pobreží, len 3 km južne od Nungwi, sa rozprestiera pláž Kendwa. Táto pláž je vhodná pre ľudí, ktorí hľadajú lacnejšie ubytovanie a trochu zábavy. Za tichším miestom sa vyberte na východnú časť ostrova na pláž Donwge. Pláž Paje, ako aj ostatné pláže v tejto východnej časti ostrova, majú silný odliv a doobedu je more také plytké, že si tu nezaplávate. To, naopak, ocenia rodiny s deťmi. Paje je jedno z mála miest, kde ešte nie je tak rozvinutý turizmus. O to viac si tu vychutnáte relax, menšie reštaurácie a bary, no nechýba ani ponuka vodných športov. Paje sa preslávilo najmä ako raj pre windsurferov. No okrem všadeprítomných Masajov, pokúšajúcich sa vám niečo predať, sa pripravte aj na to, že cez krásnu pláž sa pravidelne prejde stádo pokojných kráv, ktoré sa o chvíľu opäť stratia v poraste paliem.

Najneskôr v deň návratu na Slovensko je potrebné zaregistrovať sa na portáli ehranica. Po návrate na Slovensko musíte ísť do domácej karantény a na ôsmy deň zájsť na PCR test. Po prijatí negatívneho výsledku testu je karanténu možné ukončiť.

AMI MÉG ÉRDEKELHET