Zeleninové torty

Radi pečiete, ale potom máte výčitky, že zo sladkého iba priberáte, lebo tomu neviete odolať? Vyskúšajte si namiesto sladkej torty pripraviť zeleninovú. Znie to síce zvláštne, ale pestrofarebný výsledok vás dokáže milo prekvapiť. A nielen vás, ale aj vašu rodinu či priateľov.

Foto: Shutterstock

Či už použijete čerstvú zeleninu, alebo potrebujete uvoľniť miesto v mrazničke, do zeleninovej torty môžete použiť naozaj čokoľvek, čo máte radi. Špargľu, paradajky, papriku, cuketu, cibuľu, hríby, plátky mrkvy, cvikly, špenát, rukolu, hrach, reďkovku... Na posypanie použite petržlenovú vňať alebo oriešky.

V hlavnej úlohe – lístkové cesto

Foto: unsplash

Kto by nemal rád chuť chrumkavého, lístkového cesta? Zeleninové koláče z lístkového cesta najlepšie vyniknú s nivou, kozím syrom alebo čedarom a akoukoľvek zeleninou. Na potretie môžete použiť aj kečup alebo bazalkové pesto. Príprava týchto jednoduchých slaných koláčov vám zaberie maximálne 20 minút. Je len na vás, či lístkové cesto položíte vcelku na veľký plech alebo ho rozkrájate na menšie štvorčeky a poukladáte naň zeleninu podľa vašich preferencií. Nebojte sa experimentovať. Zelenina v kombinácii so syrom a kôrka z lístkového cesta sa určite stane vašou obľúbenou. Takto pripravené koláčiky sú perfektným a ľahkým zahryznutím na obed či večeru a určite potešia aj vašu návštevu. Keďže je recept veľmi jednoduchý, pomáhať vám môžu aj vaše ratolesti.

Paradajkovo-cuketová torta

Foto: unsplash

Ak chcete dosiahnuť jednoduchú tortu na prípravu, ale za to luxusnú na pohľad, vyskúšajte cuketovo-paradajkovú tortu. Na tento recept môžete použiť kúpne pizzové alebo lístkové cesto, ale viete si ho aj poľahky pripraviť sami. Stačí vám na to múka, jogurt alebo kefír, vajce, maslo a soľ. Hotové cesto rozložte na okrúhlu, tortovú formu a dajte predpiecť do rúry. Na potretie môžete opäť použiť bazalkové pesto, paradajkovú drť alebo zmiešanú strúhanku s parmezánom. Potom začnite vrstviť od okrajov nakrájané paradajky, cuketu, mozzarelu a pokračujte dookola. Potrite olejom s cesnakom, posypte morskou soľou, čiernym korením, bazalkou a vložte do rúry na cca 30 minút.

Vláčna zeleninová torta

Foto: Pexels

Múku s ovsenými vločkami rozomeľte v kuchynskom robote. Pridajte maslo a trochu vody a vypracujte cesto, ktoré rovnomerne rozložíte do okrúhlej formy. Popichajte cesto vidličkou a dajte do rúry na 15 minút. Po uplynutí času pridajte zmes z vyšľahaných vajec, smotany, soli a korenia spolu s nastrúhaným čedarom a nasekanou pažítkou. Do tejto základnej zmesi pridajte zeleninu podľa chuti. Nakrájané šalotky, baklažán, cuketu, paradajky, hrášok. Buďte kreatívni. Vrch torty posypte fetou alebo nivou a na ozdobu poukladajte na kolieska nakrájané paradajky a dajte piecť na hodinu. Dobrú chuť.

AMI MÉG ÉRDEKELHET