Liptov v zime – neodolateľné spojenie studeného snehu a horúcej vody

Kombinácia snehu a termálnych aquaparkov ponúka jedinečnú možnosť vychutnať si zimné prostredie a zároveň sa zohriať v príjemnom prostredí hôr navôkol.

Foto: Besenova.com

Geotermálne bazény v okolí lyžiarskych stredísk sú obľúbenými atrakciami v rôznych zimných destináciách. Jednou z nich, ak nie tou najvyhľadávanejšou u nás, je čarovný Liptov.

Studený sneh

Foto: Marek Hajovský / Visit Liptov

Lyžovanie: Liptov má niekoľko lyžiarskych stredísk: Jasná Nízke Tatry, Opalisko v Závažnej Porube, Podbreziny v Liptovskom Mikuláši (všetky tri už otvorené), Žiar Dolinky (otvoria 24.12.), Malinô Brdo (otvoria 22.12.) či Čertovica, ktoré vyhovujú rôznym úrovniam lyžiarskych zručností. Lyžiarske školy v týchto strediskách majú bohaté skúsenosti s výučbou lyžovania všetkých vekových kategórií. A k tomu tie výhľady!

Foto: Visit Liptov

Bežecké lyžovanie: V regióne sa nachádza niekoľko bežkárskych terénov v Hrabovskej a Čutkovskej doline, Žiarskej doline, Liptovskej Kokave, Čertovici a ďalších lokalitách. „Zničte“ sa na bežkách, oddychujte v termáloch – tak by mohol znieť jeden zo sloganov Liptova.

Horúca voda

Foto: Marek Hajovský / Visit Liptov

Aquaparky Tatralandia, Bešeňová a Lúčky sú skvelou afterparty po lyžovačke alebo ju dokonca môžu nahradiť v dňoch, keď von nie sú ideálne poveternostné podmienky. Tieto parky ponúkajú tobogany, bazény a ďalšie vodné aktivity vhodné pre deti. V aquaparku Tatralandia sa dokonca nachádza surfovacia vlna!

Foto: Visit Liptov

To však nie je všetko: pre tých, ktorý uprednostňujú kúpanie sa v exteriéri odporúčame tzv. Kaďu – termálnu vodu v obci Liptovský Ján. Voda v má teplotu 20°C, čo sa síce môže zdať za zimného počasia primálo, nenechajte sa však odradiť. Ak v nej chvíľku vydržíte, plyny obsiahnuté v bublinkách prameňa vám telo čoskoro prehrejú, keďže pôsobia na pokožku jemným štípaním. Tá sa ihneď prehreje, rovnako ako ostatné tkanivá a ubolené kĺby z lyžovačky.

Posledný vodný tip je termálny prameň Kalameny, ktorý sa nachádza v rovnomennej doline, asi 1 km severne od obce Kalameny. Termálny prameň v Kalamenoch tvorí umelý vrt s teplou vodou (približne 33°C). Okolo vrtu bolo vybudované umelé jazierko s rozmermi asi 20×10 metrov, čo umožňuje bezplatné kúpanie počas celého roku.

Pokojná kultúra

Foto: Visit Liptov

Liptov však i v zimnom období ponúka rôzne kultúrne a historické atrakcie, ako napríklad návštevy skanzenu v Pribyline, či obce Vlkolínec pri Ružomberku. Najmä, keď nasneží! No a na záver dňa už zostáva len dobrá liptovská koliba sýte halušky, poctivá kapustnica, tradičné

Sneh, geotermálna voda, zábava, kultúra a hory. Vitajte na zimnom Liptove!

Sledujte aj naše profily na sociálnych sieťach, aby ste neprišli o žiadne novinky:

Pod menom Drive Slovensko nás nájdete na TikToku, Instagrame, YouTube aj Facebooku.

AMI MÉG ÉRDEKELHET