Zimná dovolenka v trópoch

Kto by radšej trávil zimné prázdniny v odľahlých kútoch sveta pri teplom mori než na zasnežených svahoch hôr a rušných zjazdovkách, sotva by našiel na to vhodnejšie miesto ako pokojný tropický ostrov.

Foto: Shutterstock


Seychely

Foto: unsplash

V tomto pozemskom raji zaručene nájdete všetko, čo trópy môžu ponúknuť. Súostrovie tvorené z viac ako 100 ostrovov sa nachádza približne 1500 kilometrov od východného pobrežia Afriky v Indickom oceáne. Podstavce troch hlavných ostrovov – Mahé, Praslin a La Digue – tvoria žulové skaly, ostatné sú koralové útesy. Pre svoju zložitú koloniálnu minulosť sú dokonca uznané tri úradné jazyky: jazykom legislatívy je angličtina, v obchodnej a spoločenskej komunikácii francúzština a v každodennej komunikácii je prevládajúcim kreolský jazyk stavajúci na základoch francúzštiny.

Niekoľko národných parkov na Seychelách predstavuje jedinečnú miestnu flóru a faunu. Mnohí navštevujú aj ostrov Bird, domov obrovských korytnačiek a farebných vtákov. Vo svete môžete vidieť morský kokos (Coco de Mer) len v národnom parku Vallée de Mai – jeho čudný plod predávaný ako suvenír môže vážiť až 18 kg. Biele piesočnaté pláže súostrovia lemované palmami a koralovými útesmi, svieža zelená flóra a vynikajúca verejná bezpečnosť sľubujú nerušenú luxusnú dovolenku. Bolo by hriechom nechať si ujsť špeciality miestnej kuchyne, pretože spojenie kreolskej a africkej kuchyne ochutené indickým korením poskytuje jedinečný gastronomický zážitok.

Bora Bora

Foto: Pexels

Bora Bora je najobľúbenejší ostrov Francúzskej Polynézie v južnom Pacifiku. Majestátne posadený ostrov uprostred lagúny ohraničenej koralovými útesmi je zdobený všetkými odtieňmi zelenej – je pozemnou rajskou záhradou. Dovolenka na ostrove Bora Bora bude pre Európanov nezabudnuteľným zážitkom na celý život: z päťhviezdičkových luxusných víl postavených na drevených koloch v lagúnach sa po schodoch môžete dostať priamo do mora. Príjemne teplá voda je taká priezračná, že morský život môžete pozorovať aj voľným okom.

Grenada

Foto: Pixabay

Malý ostrovný štát severne od pobrežia Venezuely sa nachádza v juhovýchodnom Karibiku, má rozlohu len 344 kilometrov štvorcových. Skladá sa z jedného väčšieho a šiestich menších ostrovov, no napriek svojej malej rozlohe je Grenada druhým najväčším producentom muškátových orieškov na svete. Často sa o ňom hovorí len ako o „ostrove korenia“, keďže na sopečnom ostrove sa vo veľkom pestujú aj kakaové bôby, škorica, zázvor, kurkuma a klinčeky. Grenade sa doteraz vyhýbala lacná masová turistika, jej prírodné prostredie je takmer nedotknuté a pláže lemované palmami sú také krásne, ako ich možno vidieť na pohľadniciach. Medzi plážami s tyrkysovou vodou vyniká pláž Grand Anse na južnom pobreží a záliv Levera na severe.

Barbados

Foto: Pixabay

Najvýchodnejší člen Karibiku je už dlho obľúbenou destináciou. Barbados navštevuje mnoho ľudí – hlavnými dôvodmi sú piesočnaté pláže obklopené koralovými útesmi, relatívne cenovo dostupný luxus a dobrá verejná bezpečnosť. Oslnivá biela pláž Brandons s jemným pieskom, pláž Crane a záliv Bottom Bay sú nevynechateľnými, no na Barbadose si prídu na svoje nielen kúpania sa chtiví, ale aj milovníci šnorchlovania a surferi. Ostrov je tiež obľúbenou destináciou pre veľké výletné lode – pre takto prichádzajúcich návštevníkov bola vymyslená jednodňová karta Barbados, na základe ktorej sa môžu návštevníci na jeden deň zúčastniť voľnočasových aktivít a služieb turistických podnikov a luxusných hotelov.

AMI MÉG ÉRDEKELHET