Veľké zmeny v poplatkoch za diaľnice na Slovensku v roku 2024

V roku 2024 k nám prichádzajú zásadné zmeny v systéme diaľničných známok.

Foto: Shutterstock

Najvýznamnejšou novinkou je zavedenie jednodňovej diaľničnej známky. Tá bude zavedená od marca 2024, kedy zároveň dôjde k zrušeniu ročnej diaľničnej známky. Toto rozhodnutie, predložené Ministerstvom dopravy SR, reaguje na potrebu flexibilnejších možností pre motoristov.

Viac o novej jednodňovej známke

Foto: Národná diaľničná spoločnosť

Jednodňová diaľničná známka, platná vždy do 24.00 hodiny príslušného dňa, bude stáť 5,40 eur. Nový typ známky ponúka motoristom väčšiu flexibilitu a možnosť platiť len za deň, keď skutočne cestujú. Toto uvítajú krátkodobí turisti, ktorých ročne na Slovensko príde mnoho.

Ostatné druhy diaľničných známok 

V platnosti zostane možnosť zakúpenia 10-dňovej, 30-dňovej, aj 365-dňovej diaľničnej známky. Tá druhá je v podstate ročnou známkou, no neplatí na kalendárny rok, ale na rok odo dňa aktivácie a kúpy. Cena 10-dňovej známky je 12 eur, 30-dňovej 17 eur, kým 365-dňová vás zatiaľ vyjde na 60 eur.

Všetky známky sú elektronické a uhradíte ich na https://eznamka.sk/sk/

Výpadok príjmov pre Národnú Diaľničnú Spoločnosť

Foto: Národná diaľničná spoločnosť

Zavedenie jednodňovej známky prinesie finančný výpadok pre Národnú diaľničnú spoločnosť (NDS), keďže sa očakáva, že časť motoristov uprednostní tento lacnejší typ. V roku 2024 sa predpokladá pokles príjmov NDS o 6,5 milióna eur. Avšak, očakáva sa, že v nasledujúcich rokoch sa tento úbytok stabilizuje.

Možné zdražovanie dlhodobých známok

Foto: Národná diaľničná spoločnosť

V dôsledku znižovania príjmov NDS je možné, že ceny dlhodobých známok, ako je 365-dňová, porastú. Ministerstvo dopravy upozorňuje, že pre udržanie stabilných príjmov, by mohlo byť nutné pristúpiť k valorizácii cien týchto známok.

Diaľničné známky v číslach 

  1. 965 000 – množstvo 365-dňových diaľničných známok v roku 2023
  2. 265 000 – počet ročných známok predaných v roku 2023
  3. 59% - percentuálny podiel najpopulárnejšej, 10-dňovej známky
  4. 25 000 000 – príjem za 10-dňovú diaľničnú známku v roku 2023 v eurách

Dve zaujímavosti na záver

Foto: Národná diaľničná spoločnosť

Od roku 2024 preberá Národná diaľničná spoločnosť plnú kontrolu nad predajom diaľničných známok, čím sa ukončí spolupráca s kontroverznou spoločnosťou SkyToll. Tento krok by mal smerovať k efektívnejšiemu a ekonomicky výhodnejšiemu systému predaja, ktorý snáď povedie v budúcnosti k lepšej kvalite slovenských diaľnic a rýchlostných ciest.

A ešte jedna zaujímavosť:

Hoci je rok 2024 prestupný, podľa skúsenosti nášho čitateľa už vieme, že 365-dňová známka je skutočne na 365 dní a extra deň naviac teda nedostanete.

Sledujte aj naše profily na sociálnych sieťach, aby ste neprišli o žiadne novinky:

Pod menom Drive Slovensko nás nájdete na TikToku, Instagrame, YouTube aj Facebooku.

AMI MÉG ÉRDEKELHET