Zodpovedný turizmus so slonmi v Thajsku

Ázijské slony sú po stáročia súčasťou thajskej histórie v dobrých časoch, ale aj krvavých vojnových dobách, keď viedli thajských kráľov do bitky. Dnes už ohrozený slon je štátnym znakom a jeho podoba je zobrazená na thajských známkach, minciach, vlajke námorníctva, architektúre a umeleckých dielach.

Foto: Pexels

Thajská kultúra oslavuje slona ako symbol šťastia. Poverčiví zaplatia peniaze, aby sa dostali pod telo zvieraťa v nádeji, že získajú šťastie zvieraťa. Okrem poverčivosti musí byť človek aj odvážny, pretože slony sú najväčšie suchozemské zvieratá, aké dnes existujú.

Temná stránka slonieho turizmu

Foto: unsplash

Tieto rôzne tradície a povery lákajú turistov z celého sveta a turizmus v Thajsku sa tak teší rozkvetu. Bohužiaľ, má to aj svoju temnú stránku. Viac ako polovica zo 7 000 thajských slonov žije v zajatí. Je to tak od roku 1989, keď krajina pozastavila takmer všetku komerčnú ťažbu dreva, ktorá ich po generácie zamestnávala. Slony ostali bez práce, skončili na ulici a so svojimi strážcami blúdili po poľnohospodárskej krajine alebo sa ukrývali na nebezpečných miestach, ako sú diaľničné podchody.

Dnes takmer všetky slony žijúce v zajatí slúžia ako rozptýlenie pre turistov. Väčšie a turisticky atraktívnejšie stránky ponúkajú programy, ktoré siahajú od niekoľkých trikov v cirkusovom štýle až po prehliadky ako v Las Vegas s kostýmami, skriptovanými príbehmi a svetelnou šou.

Návštevníci sa tiež môžu jednoducho prechádzať pomedzi slony a kŕmiť ich. Mnoho takzvaných táborov slonov tiež umožňuje návštevníkom kúpať sa s nimi a voziť sa na nich.

Cestovatelia, ktorí sa túžia stretnúť so slonmi v Thajsku, stoja pred mučivou otázkou: Ako môžem vedieť, že práve ja nepodporím mojou túžbou zneužívanie týchto symbolických a krásnych zvierat?

Prehľad rezervácií a parkov, ktoré sa snažia byť zodpovedné pri prístupe k turizmu a najmä k slonom

Foto: Pixabay

1. Baan Chang Elephant Park

Miesta ako Baan Chang Elephant Park boli zriadené s plným odhodlaním starať sa o blaho ohrozeného druhu. Existujú nielen preto, aby sa starali o slony, z ktorých mnohé boli bývalými drevorubačmi, ale aj aby poskytli bezpečnú, jedinečnú a nádhernú interakciu človeka a zvieraťa.

Samozrejme, vo vidieckych a tradičných kultúrach dochádzalo k zneužívaniu, obzvlášť pri niektorých tréningových metódach. Časy sa však menia a thajská vláda aktívne podporuje zodpovednosť voči zvieratám. V Baan Chang Elephant Park pracujú na ceste k svetu, kde je slon súčasť turizmu, ale nikdy nie je týraný.

2. Elephant Haven, Kanchanaburi

Tento bývalý trekingový tábor je správnym dôkazom posunu k etickejším stretnutiam so slonmi. Tím z parku Elephant Nature Park spolupracoval so starým turistickým táborom, aby im ukázal, ako slony, turisti a zamestnanci ťažia zo zásady „bez sedla". Elephant Haven sa návštevníkom otvoril podľa tohto nového modelu v roku 2015. Elephant Haven sa nachádza vo štvrti Sai Yok v meste Kanchanaburi a je možné ho navštíviť v rámci jednodňového výletu alebo s možnosťou prenocovania.

3. Sloní prírodný park, pravdepodobne najznámejšia slonia rezervácia v Thajsku, sa dostala na výslnie vďaka práci Leky Chailerta. Jej práca so slonmi si získala množstvo ocenení medzinárodných médií. Thajka bola časopisom Time v roku 2005 vyhlásená za ázijskú hrdinku roka a predstavila sa v mnohých dokumentoch vrátane minisérie Thajsko: Zemský tropický raj.

Tieto parky a rezervácie ukazujú našim najväčším, majestátnym zvieratám každý deň lásku. A tú slony naozaj cítia. Sú schopné komplexných myšlienok a hlbokých citov. Takže ak niekedy stretnete slona, nezabudnite, že aj on sa môže uraziť, preto mu ukážte lásku a rešpekt.

AMI MÉG ÉRDEKELHET