Lacný a sýty: ako sa vyrába kovbojský kaviár Lacný a sýty: ako sa vyrába kovbojský kaviár
Foto: Shutterstock

2024-07-15

  • Drive
  • Gastro
  • Lacný a sýty: ako sa vyrába kovbojský kaviár

Lacný a sýty: ako sa vyrába kovbojský kaviár

Kovbojský kaviár, známy aj ako texaský kaviár, je podobný luxusnému rybiemu kaviáru len názvom. V skutočnosti ide o pokrm výlučne rastlinného pôvodu, ktorý sa v Spojených štátoch prvýkrát objavil v 40. rokoch 20. storočia. Približne v tom čase sa do Texasu presťahovala šéfkuchárka a autorka kuchárskych kníh Helen Corbittová, ktorá na miestnom podujatí dostala za úlohu vytvoriť pokrm len z texaskej zeleniny.

Hoci kuchárka prišla s niekoľkými jedlami, jej najpopulárnejším výtvorom bol určite kovbojský kaviár. Zvyčajne sa pripravuje z čiernookého hrachu, čiernej fazule, nakrájaných paradajok, kukurice, papriky, cibule a koriandra, ale ako to už býva, existujú rôzne verzie. Zelenina sa zvyčajne zalieva talianskou zálievkou, a hoci ide o skutočne letné jedlo, vďaka dostupnosti ingrediencií ho môžete začať pripravovať aj s príchodom zimy.

Foto: Shutterstock

Ingrediencie:

Na zálievku:

  • 2 polievkové lyžice olivového oleja
  • jemne nastrúhaná kôra z 1 stredne veľkej limetky
  • šťava z 1 stredne veľkej limetky
  • 1 čajová lyžička soli
  • 1 čajová lyžička mletej rasce
  • 1 čajová lyžička chilli
  • 1/4 čajovej lyžičky sušeného oregana
  • 1/4 čajovej lyžičky čerstvo mletého čierneho korenia
Na prípravu kaviáru:
  • 425 g konzervovaného čiernookého hrášku, scedeného a opláchnutého
  • 425 g konzervovanej čiernej fazule, scedenej a prepláchnutej
  • 3 strúčiky cesnaku, jemne nasekané
  • 2 stredne veľké paradajky nakrájané na kocky
  • 1 stredne veľká oranžová paprika, nakrájaná na drobné kocky
  • 1 malá paprika jalapeño, zbavená semienok a nakrájaná
  • 1 malá cibuľa, nakrájaná nadrobno
  • 250 g sladkej kukurice

Foto: Shutterstock

​PRÍPRAVA:

Vezmite veľkú misu, pridajte všetky prísady na zálievku a starostlivo premiešajte.

Potom pridajte všetku zeleninu a dôkladne ju otočte, aby zelenina úplne vstrebala dresing. Nechajte v chladničke aspoň hodinu, potom premiešajte a pred podávaním posypte koriandrom.

Kovbojský kaviár môžete podávať ako prílohu k dobrému steaku alebo samostatne − v tom prípade je najlepšie ho jesť s tortillou.

Sledujte aj naše profily na sociálnych sieťach, aby ste neprišli o žiadne novinky:

Pod menom Drive Slovensko nás nájdete na TikToku, Instagrame, YouTube aj Facebooku.