2024-06-02
Baza: nenápadný poklad z prírody (5 netradičných receptov)
Baza čierna je známa svojimi liečivými vlastnosťami. Tradične sa používa na liečbu prechladnutia, chrípky, kašľa a zápalových ochorení. Kvety a plody bazy obsahujú množstvo vitamínov (C, A, B6), antioxidantov, flavonoidov a ďalších biologicky aktívnych látok, ktoré posilňujú imunitný systém a majú protizápalové účinky.
- Kvet z bazy: čaj z kvetov bazy sa používa pri nachladnutí a horúčkach. Má potopudné a močopudné účinky, čo pomáha pri vylučovaní toxínov z tela. Kvetinový extrakt sa používa aj v kozmetike na zjemnenie pokožky a ako prísada do pleťových vôd.
- Plody z bazy: sirupy a šťavy z plodov bazy sú populárne pre svoje antivírusové účinky. Sú vhodné na podporu liečby chrípky a prechladnutia. Sušené plody sa používajú na prípravu čajov a tinktúr, ktoré podporujú trávenie a črevnú peristaltiku.
Baza čierna je nielen liečivou rastlinou, ale aj cennou kulinárskou ingredienciou. Z kvetov bazy sa pripravujú už spomínané sirupy, ktoré sú obľúbené ako osviežujúce nápoje alebo prísady do dezertov a koktailov. Tradičný bazový sirup sa pripravuje z kvetov, cukru, citrónu a vody. Receptov na sirup nájdete v kuchárskych knihách či online neúrekom. Plody bazy sa používajú na výrobu džemov, kompótov, vín a likérov. Ich výrazná chuť dodáva jedlám charakteristickú arómu a farbu. Dôležité je však dbať na to, aby sa plody bazy konzumovali len po tepelnej úprave, pretože surové obsahujú toxické látky.
Foto: unsplash
Bazové kvety a plody ponúkajú mnoho možností pre kreatívne varenie. Tieto netradičné recepty môžu byť inšpiráciou, ako bazu využiť nielen na tradičné pokrmy, ale aj na nové a zaujímavé kulinárske zážitky:
Ingrediencie:
- 1 šálka hladkej múky
- 1 lyžička prášku do pečiva
- 1/2 lyžičky soli
- 1 lyžica cukru
- 1 vajce
- 1 šálka mlieka
- 1/2 šálky bazových kvetov
- olej na smaženie
- práškový cukor na posypanie
Postup:
1. V miske zmiešame múku, prášok do pečiva, soľ a cukor.
2. Pridáme vajce a mlieko, všetko dobre premiešame.
3. Nakoniec pridáme bazové kvety a zľahka premiešame.
4. Na panvici rozpálime olej a vyprážame malé lievance z oboch strán do zlatista.
5. Hotové lievance posypeme práškovým cukrom a podávame.
Ingrediencie:
- 500 ml jablčného octu
- 10-15 bazových kvetov
Postup:
1. Bazové kvety opatrne opláchneme a osušíme.
2. Kvety vložíme do sklenenej nádoby a zalejeme jablčným octom.
3. Nádobu uzavrieme a necháme na tmavom a chladnom mieste lúhovať približne 2 týždne.
4. Po dvoch týždňoch ocot precedíme a prelejeme do čistej fľaše.
Ingrediencie:
- 500 ml smotany na šľahanie
- 200 ml mlieka
- 150 g cukru
- 1 vanilkový lusk
- 10 bazových kvetov
Postup:
1. V hrnci zahrejeme smotanu, mlieko a cukor, kým sa cukor nerozpustí.
2. Pridáme vanilkový lusk rozrezaný na polovicu a pridáme bazové kvety.
3. Zmes necháme vychladnúť a potom odstránime vanilkový lusk a kvety.
4. Zmes nalejeme do zmrzlinovača a pripravíme zmrzlinu podľa pokynov výrobcu.
Ingrediencie:
- 200 g kryštálového cukru
- 5-10 bazových kvetov
Postup:
1. Bazové kvety opláchneme a osušíme.
2. Cukor zmiešame s bazovými kvetmi a zmes necháme v uzavretej nádobe približne týždeň, aby sa cukor naplnil arómou bazových kvetov.
3. Po týždni kvety odstránime a cukor preosejeme.
Ingrediencie:
- 1 liter bazového sirupu
- 2 želatínové plátky (alebo agar pre vegánsku verziu)
- Šťava z 1 citróna
Postup:
1. Bazový sirup zahrejeme v hrnci a pridáme citrónovú šťavu.
2. Želatínové plátky namočíme do studenej vody, aby zmäkli, a potom ich pridáme do teplého sirupu. Ak používame agar, postupujeme podľa pokynov na obale.
3. Dobre premiešame, kým sa želatína nerozpustí.
4. Zmes nalejeme do formy a necháme stuhnúť v chladničke.
Sledujte aj naše profily na sociálnych sieťach, aby ste neprišli o žiadne novinky:
Pod menom Drive Slovensko nás nájdete na TikToku, Instagrame, YouTube aj Facebooku.