Baza: nenápadný poklad z prírody (5 netradičných receptov) Baza: nenápadný poklad z prírody (5 netradičných receptov)
Foto: Shutterstock

2024-06-02

  • Drive
  • Gastro
  • Baza: nenápadný poklad z prírody (5 netradičných receptov)

Baza: nenápadný poklad z prírody (5 netradičných receptov)

Liečivá kráska

Baza čierna je známa svojimi liečivými vlastnosťami. Tradične sa používa na liečbu prechladnutia, chrípky, kašľa a zápalových ochorení. Kvety a plody bazy obsahujú množstvo vitamínov (C, A, B6), antioxidantov, flavonoidov a ďalších biologicky aktívnych látok, ktoré posilňujú imunitný systém a majú protizápalové účinky.

  • Kvet z bazy: čaj z kvetov bazy sa používa pri nachladnutí a horúčkach. Má potopudné a močopudné účinky, čo pomáha pri vylučovaní toxínov z tela. Kvetinový extrakt sa používa aj v kozmetike na zjemnenie pokožky a ako prísada do pleťových vôd.
  • Plody z bazy: sirupy a šťavy z plodov bazy sú populárne pre svoje antivírusové účinky. Sú vhodné na podporu liečby chrípky a prechladnutia. Sušené plody sa používajú na prípravu čajov a tinktúr, ktoré podporujú trávenie a črevnú peristaltiku.
Baza v kuchyni

Baza čierna je nielen liečivou rastlinou, ale aj cennou kulinárskou ingredienciou. Z kvetov bazy sa pripravujú už spomínané sirupy, ktoré sú obľúbené ako osviežujúce nápoje alebo prísady do dezertov a koktailov. Tradičný bazový sirup sa pripravuje z kvetov, cukru, citrónu a vody. Receptov na sirup nájdete v kuchárskych knihách či online neúrekom. Plody bazy sa používajú na výrobu džemov, kompótov, vín a likérov. Ich výrazná chuť dodáva jedlám charakteristickú arómu a farbu. Dôležité je však dbať na to, aby sa plody bazy konzumovali len po tepelnej úprave, pretože surové obsahujú toxické látky.

Foto: unsplash

 5 netradičných receptov s použitím bazy

Bazové kvety a plody ponúkajú mnoho možností pre kreatívne varenie. Tieto netradičné recepty môžu byť inšpiráciou, ako bazu využiť nielen na tradičné pokrmy, ale aj na nové a zaujímavé kulinárske zážitky:

1. Bazové lievance – ako žiadne iné

Ingrediencie:

- 1 šálka hladkej múky

- 1 lyžička prášku do pečiva

- 1/2 lyžičky soli

- 1 lyžica cukru

- 1 vajce

- 1 šálka mlieka

- 1/2 šálky bazových kvetov

- olej na smaženie

- práškový cukor na posypanie

Postup:

1. V miske zmiešame múku, prášok do pečiva, soľ a cukor.

2. Pridáme vajce a mlieko, všetko dobre premiešame.

3. Nakoniec pridáme bazové kvety a zľahka premiešame.

4. Na panvici rozpálime olej a vyprážame malé lievance z oboch strán do zlatista.

5. Hotové lievance posypeme práškovým cukrom a podávame.

2. Bazový ocot - skvelý na dochutenie šalátov a omáčok

Ingrediencie:

- 500 ml jablčného octu

- 10-15 bazových kvetov

Postup:

1. Bazové kvety opatrne opláchneme a osušíme.

2. Kvety vložíme do sklenenej nádoby a zalejeme jablčným octom.

3. Nádobu uzavrieme a necháme na tmavom a chladnom mieste lúhovať približne 2 týždne.

4. Po dvoch týždňoch ocot precedíme a prelejeme do čistej fľaše.

3. Bazová zmrzlina – najlepšie chutí s čerstvým ovocím

Ingrediencie:

- 500 ml smotany na šľahanie

- 200 ml mlieka

- 150 g cukru

- 1 vanilkový lusk

- 10 bazových kvetov

Postup:

1. V hrnci zahrejeme smotanu, mlieko a cukor, kým sa cukor nerozpustí.

2. Pridáme vanilkový lusk rozrezaný na polovicu a pridáme bazové kvety.

3. Zmes necháme vychladnúť a potom odstránime vanilkový lusk a kvety.

4. Zmes nalejeme do zmrzlinovača a pripravíme zmrzlinu podľa pokynov výrobcu.

​4. Bazový cukor - na pečenie, osladenie čaju alebo kávy

Ingrediencie:

- 200 g kryštálového cukru

- 5-10 bazových kvetov

Postup:

1. Bazové kvety opláchneme a osušíme.

2. Cukor zmiešame s bazovými kvetmi a zmes necháme v uzavretej nádobe približne týždeň, aby sa cukor naplnil arómou bazových kvetov.

3. Po týždni kvety odstránime a cukor preosejeme.

​5. Bazové želé – stačí nakrájať na kocky a podávať ako osviežujúci dezert

Ingrediencie:

- 1 liter bazového sirupu

- 2 želatínové plátky (alebo agar pre vegánsku verziu)

- Šťava z 1 citróna

Postup:

1. Bazový sirup zahrejeme v hrnci a pridáme citrónovú šťavu.

2. Želatínové plátky namočíme do studenej vody, aby zmäkli, a potom ich pridáme do teplého sirupu. Ak používame agar, postupujeme podľa pokynov na obale.

3. Dobre premiešame, kým sa želatína nerozpustí.

4. Zmes nalejeme do formy a necháme stuhnúť v chladničke.


Sledujte aj naše profily na sociálnych sieťach, aby ste neprišli o žiadne novinky:

Pod menom Drive Slovensko nás nájdete na TikToku, Instagrame, YouTube aj Facebooku.