Ako pripraviť hariru, hustú a výdatnú marockú polievku Ako pripraviť hariru, hustú a výdatnú marockú polievku
Foto: Shutterstock

2024-10-28

  • Drive
  • Gastro
  • Ako pripraviť hariru, hustú a výdatnú marockú polievku

Ako pripraviť hariru, hustú a výdatnú marockú polievku

Na jeseň, počas chladných a daždivých dní, nám obzvlášť dobre padnú horúce, sýte a na vitamíny bohaté polievky. Tu je recept na marockú paradajkovú polievku, ktorá je ideálna na doplnenie energie po hektickom všednom dni a navyše je neuveriteľne chutná.

Harira je národná polievka Maroka a v skutočnosti sa trochu podobá kyslejšej paradajkovej polievke. Tradične sa pripravuje z cíceru a šošovice a je ochutená škoricou, zázvorom a čerstvými bylinkami. 
Harira sa konzumuje najmä po západe slnka počas ramadánu, keď sa preruší pôst.

Z tohto dôvodu existuje mnoho variantov, z ktorých niektoré pridávajú vajíčko s citrónovým krémom, aby bola sýtejšia. Ak si chcete pripraviť tento špeciálny pokrm, najprv si zaobstarajte zmes korenia s názvom harissa, ktorá obsahuje koriander, morskú soľ, chilli, papriku, cesnak, lístky mäty, rímsku rascu a rascu.

Image
Foto: Shutterstock

Ak však máte ingrediencie po ruke, môžete si zmes pripraviť aj sami, aby ste polievke dodali špeciálnu chuť. Našťastie, harira sa dá pripraviť za okamih a recept je uvedený nižšie.

Ingrediencie:
  • 2-3 polievkové lyžice olivového oleja;
  • 1 stredne veľká cibuľa;
  • 2 strúčiky cesnaku;
  • 1 polievková lyžica zmesi orientálneho korenia harissa;
  • štipka škorice;
  • malý kúsok nastrúhaného zázvoru;
  • 400 g paradajok (čerstvé alebo konzervované);
  • 400 g cíceru; 
  • 1 l zeleninového vývaru;
  • čerstvá petržlenová vňať alebo listy koriandra;
  • citrónová kôra.
Príprava:
  • Na panvici zohrejte olej a pridajte nakrájanú cibuľu a roztlačený cesnak. Na miernom ohni restujte 2-3 minúty.
  • Pridajte zmes korenia harissa, nastrúhaný zázvor a škoricu a minútu smažte, potom pridajte paradajky nakrájané na kocky (alebo paradajky z konzervy).
  • Priveďte do varu, potom do panvice nasypte cícer a zalejte zeleninovým vývarom.
  • Prikryte a varte asi 15 minút, aby prísady zmäkli.
  • Pred podávaním podľa chuti osolíme a posypeme čerstvou petržlenovou vňaťou alebo lístkami koriandra. Nakoniec na vrch nastrúhajte trochu citrónovej kôry.

Sledujte nás na našich sociálnych sieťach, aby vám neunikol ten najaktuálnejší obsah: pod názvom Drive Slovensko sme aj na TikToku , Instagrame , YouTube a Facebooku !