2024-06-30
Špeciálne letné jedlo: havajská božská miska poké
Miska poké, ktorá pochádza z Havajských ostrovov, bola pôvodne skromným pokrmom zo zvyškov jedál rybárov, hoci je v súčasnosti veľmi módna medzi konzumentmi, ktorí dbajú na zdravie. Samozrejme, odvtedy prešiel veľkým vývojom a v súčasnosti nájdete na Slovensku viac reštaurácií, ktoré sa na tento pokrm špecializujú.
Slovo poké v podstate znamená tradičnú techniku krájania a jedlá, ktoré poznáme dnes, sa skladajú zo štyroch zložiek: bielkovín (zvyčajne surový tuniak alebo losos), ryže, zeleniny a omáčok. Najlepšie na ňom je, že môžete použiť prakticky akúkoľvek zeleninu (alebo ovocie − napríklad mango), ale najčastejšie sa používa avokádo, uhorka, mrkva a fazuľky edamame.
Foto: Shutterstock
- 500 g červeného tuniaka alebo lososa
- 25 dkg ryže
- 1 šalátová uhorka
- 1 mrkva
- 80 g fazule edamame
- 2 avokáda
- zelená cibuľka na ozdobenie
- 2 lyžice sójovej omáčky
- 1 PL sezamového oleja
- 1 PL ryžového octu
- 1 lyžička chilli omáčky (Sriracha)
- 1 PL sezamových semienok
- 60 g majonézy
Tuniaka alebo lososa nakrájajte na malé kocky a vložte do misky. Pridajte sójovú omáčku, sezamový olej a ryžový ocot, dobre premiešajte a odložte.
V menšej miske dôkladne zmiešajte majonézu a Srirachu.
Foto: Shutterstock
Uvarte ryžu, umyte uhorky a ošúpte mrkvu. Uhorku nakrájajte na kocky podobne ako tuniaka a mrkvu na tenké pásiky pomocou škrabky. Avokádo ošúpeme a nakrájame na kocky alebo plátky. Fazuľu edamame ošúpeme, v hrnci privedieme do varu asi na 2 minúty, potom ju scedíme a pridáme trochu studenej vody.
Potom môžete začať servírovať: vezmite si stredne veľký hlboký tanier a lyžicou doň naberte toľko vychladnutej ryže, koľko chcete. Potom postupne pridajte tuniaka, fazuľky edamame, avokádo, mrkvu a uhorku.
Vrch pokvapkajte majonézovou omáčkou, posypte sezamovými semienkami a zelenou cibuľkou a môžete jesť.
Sledujte aj naše profily na sociálnych sieťach, aby ste neprišli o žiadne novinky:
Pod menom Drive Slovensko nás nájdete na TikToku, Instagrame, YouTube aj Facebooku.