2024-01-04
Takto ste to ešte určite nevyskúšali: 4 zvláštne recepty z horúcej čokolády zo zámoria
Ak vám nevadí, že sa do sladkého nápoja dostane aj alkohol, budete zbožňovať západoafrickú verziu, ktorej pôvod sa spája s krajinou Ghana – prečítate si v odporúčaní Coldistu. Túto západo africkú horúcu čokoládu pripravujú z čokolády, vanilky, medu a škorice, ktorú dospelým ochutia často aj rumom.
„Štipľavosť” rumu a škorice skvelo ladí s vanilkou, spolu s krémovosťou mlieka a čokolády. V Ghane sa na dôvažok exportuje veľa kakaa, tak si aj v Európe môžete vychutnať kvalitný výrobok so značkou pôvodu.
Indickú kuchyňu charakterizuje bohaté používanie korenín a zemité chute a tak je to aj v prípade horúcej čokolády.
V bombajskej verzii tvorí základ nápoja biela čokoláda, ktorú okorenia zázvorom, škoricou, kardamónom, klinčekmi a čiernym korením.
Výsledkom je nezvyčajný svet chutí, ktorý sa určite líši od toho, na čo ste zvyknutí.
Ak hovoríme o horúcej čokoláde, Mexiko je dobrá voľba z dvoch ohľadov. Na jednej strane pochádza podľa antropológov recept na pôvodnú horúcu čokoládu od starovekých Mayov. V mayskej civilizácii zohrávalo kakao veľmi dôležitú úlohu a tak sa asi netreba čudovať, že ho konzumovali vo forme nápoja. Vtedy ho ale varili podobne ako pivo a podávali ho studený.
Mexičania ale časom trochu pozmenili recept. V modernej mexickej verzii sa do horúcej čokolády pridáva mlieko, cukor, škorica a čili prášok a vďaka týmto ingredienciám získava nápoj štipľavý nádych.
Kolumbijskú horúcu čokoládu (santafereño) odporúčame tomu, koho vôbec nerozhodia čudné nápady.
V KRAJINE SA TOTIŽ DO NÁPOJA PRIDÁVA KOLUMBIJSKÁ HORKÁ ČOKOLÁDA, ŠKORICA, KLINČEKY, MED A … SYR.
Najlepšie pochodíte s takými syrmi, ktoré sú jemné a mäkké – takže kľudne do zmesi čokolády nastrúhajte trochu mozarelly, ale rovnako môžete vyskúšať aj jemne slaný kozí syr.
Sledujte aj naše profily na sociálnych sieťach, aby ste neprišli o žiadne novinky:
Pod menom Drive Slovensko nás nájdete na TikToku, Instagrame, YouTube aj Facebooku.