Jahodové dobrôtky Jahodové dobrôtky
Foto: Unsplash / Artur Rutkowski

2024-04-25

Jahodové dobrôtky

Zapečené jahodovo-ovsené raňajky

Tieto raňajky sú výborným ranným štartérom. Najprv jahody očistíme a okrem 2-3 jahôd nakrájame na štvrtiny. Zmiešame ich s cukrom a vanilkovou arómou a nasypeme na dno zapekacej misy. Ovsené vločky dôkladne premiešame s mandľovou múkou, medom, maslom, cukrom a soľou a rovnomerne nasypeme na jahodovú vrstvu. Zvyšné jahody nakrájame na štvrtiny a dáme ich na posýpku s ovseným vločkami. Upečieme v predhriatej rúre. Nakoniec posypeme trochou práškového cukru a celkový efekt nepokazí ani trocha vanilkovej zmrzliny!

Foto: streetkitchen.hu

Rýchle jahodové zákusky z lístkového cesta

Lístkové cesto vyvaľkáme a nakrájame na tri rovnaké časti, ktoré potrieme rozšľahaným vajíčkom, posypeme hnedým cukrom a pečieme v predhriatej rúre do zlatista. Medzi tým vyšľaháme šľahačku s práškovým cukrom zmiešaným so stužovačom a vanilkovým cukrom do tuha a nalejeme do vrecka s hviezdičkou. Jahody umyjeme, osušíme a nakrájame. Na plát cesta natlačíme ľubovoľné množstvo šľahačky tesne k sebe, pridáme plátky jahôd. Na penu položíme ďalší plát cesta skaramelizovanou stranou nadol, jemne stlačíme, ozdobíme šľahačkou, na vrch poukladáme jahody a takto postupujeme ďalej. Posypeme práškovým cukrom a ihneď podávame.

Studená jahodová polievka

Jahody očistíme a opláchneme. V mlieku rozpustíme cukor. Umyté jahody na tanieri jemne roztlačíme. Zrelé jahody sa ľahko roztlačia a obsahujú veľa šťavy, čo dodáva polievke tú pravú jahodovú chuť. Zalejeme osladeným mliekom a ihneď podávame. Do mlieka môžeme pridať trochu bieleho alebo vanilkového jogurtu – tým sa polievka mierne zahustí. Môžeme použiť aj kyslú smotanu alebo grécky jogurt, ktoré majú vyšší obsah tuku. Polievku môžeme dochutiť nasekanými listami čerstvej mäty.

Sledujte aj naše profily na sociálnych sieťach, aby ste neprišli o žiadne novinky:

Pod menom Drive Slovensko nás nájdete na TikToku, Instagrame, YouTube aj Facebooku.

Foto: cooklikecyechs.com