Už 90 rokov poznáme japonský nápoj, ktorý sa pomaly stáva populárnejším ako saké Už 90 rokov poznáme japonský nápoj, ktorý sa pomaly stáva populárnejším ako saké
Foto: Shutterstock

2024-10-19

  • Drive
  • Gastro
  • Už 90 rokov poznáme japonský nápoj, ktorý sa pomaly stáva populárnejším ako saké

Už 90 rokov poznáme japonský nápoj, ktorý sa pomaly stáva populárnejším ako saké

Keď si predstavíme japonský národný nápoj, zvyčajne si spomenieme na saké, ale japonská whisky s výraznou chuťou a dôkladnou starostlivosťou o detaily je rovnako populárna a obľúbená ako tradičná ryžová pálenka.

Tento rok si pripomíname 90. výročie whisky Nikka, ktorej popularita od jej vzniku v roku 1934 z roka na rok rastie, a to nielen v Japonsku, ale na celom svete. A pokiaľ ide o predaj, pomaly doháňa populárne a dlho považované za neprekonateľné saké.

História Nikky siaha do roku 1894, keď sa narodil Masataka Taketsuru, vynálezca nápoja, ktorý sa stal národným nápojom. Mladý muž sa naučil tajomstvám výroby whisky v Škótsku a pri tvorbe prvej whisky Nikka sa snažil škótske tradície preniesť do japonského šatu.

Je dôležité zdôrazniť, že Taketsuru bol prvým Japoncom, ktorý mal možnosť študovať jemné detaily tohto nápoja vo svojej vlasti a úspešne ho spopularizoval vo svojej krajine.
Image
Foto: Shutterstock

Po návrate zo Škótska sa Taketsuru zoznámil so Šinidžiróom Torim, ktorý pracoval v spoločnosti Kotobukiya, dnes známej ako Suntory. Požiadal ho, aby dohliadal na výstavbu liehovaru. V roku 1929 Taketsuru, teraz už ako vedúci nového liehovaru, vyrobil prvú japonskú whisky Suntory Shirofuda.

V roku 1934 založil svoj vlastný liehovar v Yochi, čo sa zvyčajne považuje za zrod whisky Nikka. Pracoval so strojmi dovezenými zo Škótska a vždy si dával obzvlášť záležať na výbere dokonalých ingrediencií a správnej harmónii chutí.

Image
Foto: Shutterstock

Pôvodná whisky Nikka sa potom na pultoch objavila v niekoľkých špeciálnych verziách, ako napríklad Nikka Black alebo Taketsuru Pure Malt, ktorá bola uvedená na trh po smrti zakladateľa. Japonská whisky je v súčasnosti takmer rovnako populárna ako saké, pričom v roku 2021 sa jej vyrobilo takmer 130 miliónov litrov, čo je takmer polovica produkcie saké, ktorá v súčasnosti predstavuje 300 miliónov litrov ročne.

Sledujte nás na našich sociálnych sieťach, aby vám neunikol ten najaktuálnejší obsah: pod názvom Drive Slovensko sme aj na TikToku , Instagrame , YouTube a Facebooku !