2024-12-29
Aké sú najlepšie jedlá Slovenska? Toto je najnovší rebríček top 42 jedál našej kuchyne
Portál TasteAtlas zverejnil koncom roka 2024 najlepšie hodnotené jedlá zo slovenskej kuchyne.
Každý máme iné chute a preferencie. No ak sa vydáte do sveta, je veľmi pravdepodobné, že aspoň jedno z týchto ikonických jedál z našich životov vám časom začne chýbať. Podľa hodnotení sa takto zoradilo najlepších 42 jedál zo slovenskej kuchyne podľa domácich, aj zahraničných hodnotiteľov.
Ručne vyrábaný syr z nepasterizovaného ovčieho mlieka z horských oblastí Slovenska sa prekvapivo umiestnil na prvom mieste. Údený nad tvrdým drevom, tento syr je pevný na povrchu s jemnou, dymovou chuťou a jej jedinečnosť syr korunovala zlatou priečkou.
Chrumkavé placky zo strúhaných zemiakov, vajec, múky a korenín patria medzi obľúbené tradičné jedlá. Podávajú sa s kyslou smotanou alebo ako „kapsa“ ku gulášom či ako važecká pochúťka. Ľuďom chutia placky tak, že si vyslúžili druhé najlepšie hodnotenie.
Zemiakovú medailu si zaslúžili tenké zemiakové placky, ktoré tradične pripravujeme počas Vianoc a v minulosti počas pôstu. Lokše môžu byť plnené kyslou kapustou, mäsom, alebo podávané na sladko s lekvárom a makom. Najviac ich však spotrebujeme počas kačacích a husacích hodov.
Tradičné šišky z kysnutého cesta sa vyprážajú do zlatista. Zvyčajne plnené lekvárom, vanilkovým krémom alebo posypané práškovým cukrom a sú prvým sladkým slovenským jedlom v rebríčku.
Hustý mäsový guláš s bohatou chuťou papriky patrí k obľúbeným jedlám v celej strednej Európe. Slovenská verzia je sýta a aromatická a v top desiatke nesmie chýbať.
Tieto jemné zemiakové halušky sú základom mnohých slovenských jedál. Môžu sa podávať nielen s bryndzou, alebo kapustou či inými prísadami – oštiepkom, kyslou smotanou a slaninou, makom a orechmi, ale aj s mäsom či hubovou omáčkou.
Až na ôsmom mieste sa umiestnila jediná polievka na zozname – a samozrejme je kapustová. S údeným mäsom, klobásou a hubami je neodmysliteľnou súčasťou slovenských sviatkov a zimných mesiacov. Ak by niekto zo zahraničia hľadal v zime „comfort food“, asi by sme sa všetci na kapustnici zhodli.
Mäkké buchty z kysnutého cesta plnené slivkovým lekvárom sa podávajú poliate rozpusteným maslom a posypané makom alebo cukrom. Sú druhým jedlom v top 10-ke najlepších slovenských jedál.
Tak ako syr top 10-ku otvára, tak ju aj zatvára. Tento mäkký, parený syr vyrobený z ovčieho mlieka a stočený do typického špirálovitého tvaru však svoje miesto má zaslúžene.
11. Slovenský oštiepok
12. Koláče
13. Vianočka
14. Tradičné špekáčiky
15. Skalický trdelník
16. Slovenská bryndza
17. Oravský korbáčik
18. Zázrivský korbáčik
19. Ovčí hrudkový syr - Salašnícky
20. Zázrivské vojky
21. Bryndzové pirohy
22. Krupicová kaša
23. Spišské párky
24. Makovník
25. Bratislavský rožok
26. Laskonky
27. Oškvarky
28. Žemlovka
29. Treska
30. Karbanátky
31. Liptauer
32. Strapačky
33. Fliačky s kapustou
34. Medvedie labky
35. Veka
36. Demikát
37. Tekovský salámový syr
38. Kokosové ježe
39. Rýžový nákyp
40. Liptovská saláma
41. Klenovecký syrec
42. Smotanová nátierka

TasteAtlas je online portál zameraný na tradičné jedlá, miestne suroviny a autentické recepty z celého sveta. Každé jedlo je doplnené o fotografie, popisy, hodnotenia od používateľov a odporúčania na miesta, kde ho ochutnať v najautentickejšej podobe.
TasteAtlas tak slúži nielen ako sprievodca pre gurmánov a cestovateľov, ale aj ako cenný zdroj informácií pre každého, kto chce spoznať kultúru krajín cez ich kuchyňu.
Zaujímavosťou je, že ide o projekt, ktorý vznikol v Chorvátsku a dosiahol celosvetový úspech.
Sledujte nás na našich sociálnych sieťach, aby vám neunikol ten najaktuálnejší obsah: pod názvom Drive Slovensko sme aj na TikToku , Instagrame , YouTube a Facebooku !