2023-04-21
Najznámejšie torty všetkých čias - 1. časť
Tortu pomenoval a vytvoril József C. Dobos, slávny cukrár z Pešti. Jeho cieľom bolo vyrobiť tortu, ktorá by vydržala dlho aj pri vtedajších chladiacich technikách.
Maslo vymiešame s práškovým cukrom do peny, pridáme žĺtky, preosejeme múku a nakoniec opatrne vmiešame sneh vyšľahaný z bielkov na tuhú penu. Z papiera na pečenie vykrajujeme väčšie kruhy a cesto na nich rozotrieme. Upečieme vo vyhriatej rúre a necháme vychladnúť. Nastrúhanú čokoládu zmiešame s vajíčkami a práškovým cukrom do peny v miske, ktorú sme vložili do teplej vody. Maslo a vanilkové semienka vyšľaháme do peny a pridáme čokoládovú hmotu. Upečené korpusy natrieme krémom – okrem jedného. Zvyšný krém rozotrieme aj po stranách torty. Posledný plát potrieme zmesou rozpusteného kryštálového cukru, z ktorého sme robili karamel, masla a citrónovej šťavy a hneď krájame, kým je karamel mäkký. Nakoniec plátky poukladáme na vrch torty.
Sacherova torta je najznámejšia torta rakúskej gastronómie, pomenovaná po viedenskom cukrárovi Franzovi Sacherovi. Tortu vyrobil na žiadosť kniežaťa Metternicha v roku 1832.
Maslo vymiešame s práškovým cukrom do peny, pridáme vychladnutú rozpustenú čokoládu. Vaječné žĺtky po jednom primiešame k čokoládovej zmesi. Bielky spolu s cukrom a vanilkovým cukrom vyšľaháme na tuhý sneh a opatrne primiešame k čokoládovej zmesi a nakoniec vmiešame múku a prášok do pečiva. Upečieme vo vyhriatej rúre a necháme vychladnúť. Potom ho prekrojíme na polovicu a potrieme zohriatym marhuľovým džemom, pláty poukladáme na seba, potom natrieme lekvárom aj zvrchu a po bokoch. Nakoniec ho polejeme rozpustenou čokoládou.
Táto nezvyčajná torta je jedným z najznámejších koláčov monarchie. Nenesie meno svojho výrobcu, ale dostala meno po kniežati Antalovi Pálovi Esterházym, ktorý mal túto tortu najradšej.
Na cesto vyšľaháme sneh z bielkov s cukrom do tuhej peny. Pridáme orechy, múku a škoricu a jemne premiešame. Tortové korpusy pečieme jednotlivo vo vyhriatej rúre. Na krém vymiešame pudingový prášok s vajíčkami a mliekom dohladka. Zvyšné mlieko prevaríme s cukrom, prilejeme vaječnú zmes a varíme, kým zhustne. Po vychladnutí vmiešame do krému maslo. Takto pripraveným krémom naplníme pláty pečiva a nakoniec potrieme aj boky torty. Vrch pokryjeme rozpustenou bielou čokoládou a na bielu čokoládu robíme pásiky z rozpustenej tmavej čokolády. Bočnú stranu torty ozdobíme plátkami mandlí.