2022-03-29
Pizza, cestoviny? Miláno vás prekvapí svojou kuchyňou
O talianskom jedle sú ľudia presvedčení, že ho poznajú. Myslíte si, že všetky talianske pizze sú okrúhle, talianske rizoto sa musí rozlievať na tanieri a samozrejmosťou je parmezán, prípadne mozzarella? Miláno vás vyvedie z omylu. Tradičným jedlom je milánske rizoto, teľací rezeň s kosťou - cotoletta milanese, hustá polievka minestrone či kukuričná polenta. Miláno dalo svetu aj tradičný vianočný koláč panettone a červený aperitív Campari.
Foto: 123rf
Miláno sa nachádza v Pádskej nížine, kde sa výborne darí pestovaniu ryže. Taliansko je dokonca jej najväčším pestovateľom v Európe. A tak je pochopiteľne najcharakteristickejším miestnym jedlom rizoto. To pravé milánske spoznáte vďaka jeho žltej farbe. Tú mu dodáva jedno z najdrahších korení sveta – šafran. Je symbolom talianskej jednoduchosti chutí, ktoré naplno vyniknú. A miestne rizoto je ideálnym zasýtením pre dlhé potulky mestom.
Chuť, ktorá je z miestnych jedál Slovákom najbližšie, je chuť milánskej kotlety. V podstate ide o miestnu verziu viedenského teľacieho rezňa. Ten je natenko vyklepaný a tradične má v sebe aj kus kosti. Pre svoju veľkosť si toto jedlo vyslúžilo prezývku slonie uši. Okrem plátku citróna k nemu ako príloha patrí šalát z rukoly a paradajok.
Miláno je rajom pre milovníkov mäsa. Teľacia zadná nožina (tiež známa ako kližka) sa spolu s kosťou v strede dlho marinuje a varí sa vo vývare zo zeleniny a vína. Výsledkom je jemné mäsko (ossobuco) rozpadajúce sa pod vidličkou. Často sa servíruje s miestnym rizotom alebo polentou a nikdy nechýba ani gremolata – najemno posekaná petržlenová vňať s citrónovou kôrou a cesnakom. Najväčší gurmáni hovoria, že najchutnejšou časťou tohto jedla je špik kosti, ktorý sa vyberie nožíkom a natrie na chlieb.
Foto: Getty Images Hungary
Okrem rizota je ďalším známym jedlom Milána polenta. Tento pokrm z kukuričnej múky sa jedáva v rôznych konzistenciách. V Miláne ju nájdete ako hlavné jedlo, ale najmä ako podklad pre miestne mäsové pochúťky. Naučiť sa dobre pripraviť toto typicky zimné jedlo je doma náročné, a preto si ho pri potulkách milánskymi uličkami určite neodoprite.
Foto: 123rf
Pokiaľ sa vám v záplave mäsa zacnie po poriadnej porcii zeleniny, stavte na overené talianske minestrone. Táto polievka je rozšírená po celom Apeninskom polostrove, no keďže sme v Miláne, aj tu má svoje špecifiká. Tradičné cestoviny sú v milánskom minestrone nahradené ryžou a použitá zelenina nemá obmedzenia – od cukety cez hrášok, kapustu, špenát, repu až po neodmysliteľné paradajky. S krajcom čerstvého chleba asi nič nepostaví na nohy unaveného cestovateľa viac,než táto klasika talianskej kuchyne.
S príchodom zimných mesiacov je tu aj hlavná sezóna najznámejšieho talianskeho vianočného koláča. Miláno je rodiskom panettone – sladkého nadýchaného koláča s kandizovaným ovocím. Kysnuté cesto má kopulovitý tvar a po zahryznutí v ňom sviežo pôsobia pomaranč, citrónová kôra a hrozienka. Nájdete však aj verzie s kúskami čokolády a mnohé iné chute. Hodia sa k nemu sladké vína, amaretto či pred Vianocami populárne horúce nápoje.
Ďalšou zvláštnosťou tohto severského talianskeho mesta je tzv. aperitivo. Čo s načatým večerom, keď butiky zavreli a nočné podniky ešte zívajú prázdnotou? Toto „hluché" miesto sa kreatívni Taliani rozhodli vyplniť skoršou večerou s alkoholickým nápojom. Spravidla sa začína po šiestej hodine večer. Podmienkou je objednať si drink a k nemu môžete neobmedzene ochutnávať rôzne chuťovky formou bufetových stolov. Opatrne však s najedením sa – Taliani vnímajú aperitivo len ako preklenutie času do skutočnej večere, ktorá tu býva bohatá.
Keď budete v dobrej nálade mieriť späť do hotela a cestou dostanete na niečo chuť, zastavte sa v pekárni Pattini na rohu ulíc Solferino a Ancona. Je otvorená do druhej v noci a málokto odolá vôni čerstvo upečenej jablkovej, broskyňovej či orechovej crostaty. Posedieť si ešte chvíľu na lavičke a vychutnávať si teplý koláčik, to jednoducho patrí k milánskemu nočnému životu.
Foto: Unsplash